Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekolada,czekolada...

Dzieci dostały jej rekordową ilość w tym roku w paczkach od rodziny i nie tylko. Co z tym zrobić?

Najlepiej by było zjeść,ale chyba byśmy się nie unieśli wszyscy,ponadto ograniczam dzieciom słodkie. Popakowałam więc większość w torbę i wydałam dla biednych dzieci.
Zostawiłam kilka takich naszych przysmaków i wszelkie czekolady z myślą o polewach. :)
Dzisiaj przypomniało mi się o deserze,jaki kiedyś robiłam.Jest to fajny sposób na wykorzystanie gwiazdorków i bombek z czekolady. Smakuje on tylko zimą,nie wiem czemu....
Czekolada,czekolada...
Potrzebujemy:
-czekoladę (około 100 gram)
-kawę rozpuszczalną (1 łyżeczka)
-4 jajka
-150 gram cukru
-3 łyżeczki żelatyny
-0,5 szklanki mleka
-1 łyżeczka kakao
-szczypta soli
Czekoladę rozdrabniamy i gotujemy w garnku z mlekiem,kakao,kawaą i żółtkami jajek. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy białka z dodatkiem soli,na koniec dodajemy cukier. Po ostudzeniu wlewamy czekoladę do piany z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki.
Czekolada,czekolada...
Naprawde pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak