Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czereśniowy wtorek

Pomysły na ciasta z czeresniami

Trzeci wpis z serii owocoej. Dziś w roli głównej czereśnie:)

 

Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami

Biszkopt orzechowy:

4 jajka

4 łyżki zmielonych orzechów

3 łyżki tartej bułki

4 łyżki cukru kryształu

1 łyżka mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

400 ml śmietany 30%

3 łyżeczki zelatyny

1 szklanka wiśni

1 szklanka czereśni

Polewa:

1/3 kostki margaryny Kasi

3 lyzki cukru

3 łyzki kakao

Mleko

Porzeczki czerwone

 

Biszkopt orzechowy:

 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Przeciąc na pół.

Masa:

żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Wiśnie i czeresnie zblenderować. Dodać do masy. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.

Polewa:

Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.

Biszkopty przełożyć masą. Polac polewa i na wierzhu porzucać porzeczki.

 

Czereśniowy wtorek

 

Ciasto z czereśniami

3 jajka

0,5 szklanki oleju

1,5 szklanki maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

2 szklanki wydrylowanych czereśni.

Jajka ubić z cukrem na sztywna piane. Zmiksowac z żółtkami. Dodać przesitowana makę z proszkiem i olej. Dokładnie wymieszać. Wylac na tortownicę. Na ciasto powrzucać wydrylowane czeresnie. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Pierwsze 10 minut piekarnik powinien być wlaczy tylko na dół żeby owoce nie opadły. Posypac cukrem pudrem.

 

Czereśniowy wtorek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak