Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czosnek w naszej kuchni

Za kilka dni przypada dzień czosnku. Warto więc zapoznać się z nim bliżej.

W sklepach bardzo często można spotkać czosnek chiński, nazywany potocznie "podróbką" - daleko mu do naszej polskiej odmiany. Mimo to jest chętnie kupowany ze względu na niższą 

Czosnek - podobnie jak cebula - jest bogaty w organiczne związki siarki i im właśnie zawdzięcza swój intensywny zapach oraz silne właściwości bakterio- i grzybobójcze.

Czosnek również zawiera witaminy z grupy B. Ponadto ma w swoim składzie substancje śluzowe, cukrowe i pektyny. Sole mineralne zawarte w czosnku to związki magnezu, selenu, cynku, wapnia i fosforu. Spożywany czosnek niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego oraz dróg oddechowych.

Siarkowe związki czynne zawarte w czosnku wydalane są z powietrzem wydechowym i osiągają stężenie wyższe niż w przewodzie pokarmowym. Czosnek może być wykorzystywany w leczeniu infekcji dróg oddechowych, zapaleń zatok, oskrzeli i w katarze.

Związki czynne zawarte w czosnku podobnie jak u cebuli obniżają ciśnienie tętnicze krwi. W niektórych krajach czosnek jest używany jako skuteczny lek przeciwmiażdżycowy. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, czyraków. Spożywany niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a przede wszystkim owsiki.

Nieprzyjemny zapach czosnku możemy złagodzić spożywając nasiona kminku i czarnuszki. Przeciwwskazaniem do spożywania czosnku jest ostry nieżyt przewodu pokarmowego oraz niskie ciśnienie tętnicze krwi.

W kuchni czosnek ma szerokie zastosowanie i może być spożywany na surowo lub przetworzony. Smaczny jest w sałatkach i surówkach, stosowany do marynat i nacierania mięs, sosów, zup. Idealnie nadaje się do przygotowywania przetworów takich jak między innymi ogórki kiszone czy konserwowe.

Bardzo smaczny jest sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu lub tzatziki. Pomysłów jest wiele, a czosnek mamy dostępny przez cały rok, więc warto go jeść.

Ale pamiętajmy, żeby jeść tylko czosnek polski!

Schab paprykowo - czosnkowy

1 kg schabu bez kości
ZALEWA :
1,5 l wody
1 łyżeczka wędzonej papryki ( czubata )
1 łyżka suszonych płatków czosnku ( może byś świeży )
1 łyżeczka soli morskiej ( czubata )
1/2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
1 łyżka syropu trzcinowego
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki oleju rzepakowego

Schab umyć i osuszyć.
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
Gotować około 5 minut a potem zalewę wystudzić.
Do zimnej zalewy włożyć schab i doprowadzić zalewę do wrzenia.
Gotować 5 minut pod przykryciem, potem wyłączyć ogień i zostawić schab w zalewie do wystudzenia.
Gdy zalewa będzie zimna znowu czynność powtórzyć, czyli zagotować mięso z zalewą i gotować pięć minut.
Zostawić do wystudzenia. wyjąć schab na kratkę aby obciekł z zalewy i wstawić do lodówki.
Podawać jako przekąskę lub zamiast wędlin do pieczywa.

Czosnek w naszej kuchni

Sos warzywny - dary jesieni

600 g dyni
600 g cukinii
2 marchewki
1 pietruszka
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
800 g pomidorów
4 ząbki czosnku
do smaku :
sól
pieprz
czerwona czubrica
papryka słodka

Wszystkie warzywa obrać, usunąć gniazda nasienne i dowolnie pokroić ale nie za grubo bo będą nam dłużej się gotować.
Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidorów ( nie ma znaczenia że część szybciej zmięknie ) i podsmażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Można podlać 1/2 szk wody.
Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy i dalej wszystko dusić aż pomidory lekko się rozpadną.
W razie konieczności jeszcze doprawić i wszystko zmiksować blenderem.
Jeszcze gorącym sosem napełnić słoiki i szybko zakręcić zakrętkami.
Sos zostawić do wystudzenia i zamknięcia się słoików.
Tak i sos przechowywać w chłodnym miejscu do miesiąca a jeśli chcemy mieć na dłużej bo zrobimy na przykład podwójną porcję to warto je dodatkowo zapasteryzować ( 20 minut wystarczy ).

Czosnek w naszej kuchni

Sos jogurtowo - czosnkowy

400 g jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
4 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
chilli do smaku

Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Wrzucić czosnek do miseczki, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić do smaku

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak