Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI?

Tradycyjnie przyjęło się, że pije się herbatę z cytryną, ale czy każdy z Was wie jak ją przygotować, by nie zaszkodziła nam dla zdrowia? Więcej cennych informacji znajdziecie w artykule. Zatem zapraszam do czytania :)

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien spożyć ok. 70 mg witaminy C na dobę. Zapotrzebowanie zwiększa się podczas choroby lub przy ogólnym osłabieniu.

 

CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI?CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI?
Jak to możliwe, że herbata szkodzi?


Herbata sama w sobie jest zdrowa, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają ryzyko zachorowania na raka. Problem pojawia się jednak, kiedy do herbaty dodamy cytrynę.
Herbata w swoim składzie zawiera aluminium (glin ), który jest nierozpuszczalny w wodzie, co sprawia, że organizm go po prostu nie przyswaja, dlatego przechodzi do naparu a pozostała część kumuluje się w fusach.
Sprawa komplikuje się, kiedy do herbaty dodamy sok z cytryny, wtedy glin zamienia się w przyswajalny cytrynian glinu. Cytrynian glinu jest bardzo szkodliwy i może zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę ALZHEIMERA.

Dla dobra:
Aby herbata była zdrowa i nie zawierała szkodzących dla nas czynników, należy usunąć fusy, a następnie do lekko ostygniętej herbaty dodać sok z cytryny. Dlaczego ostygniętej? Ponieważ wtedy witamina C nie traci swoich cennych właściwości.

Tak więc jeśli lubisz herbatę z cytryną, nie musisz z niej rezygnować. Pamiętaj jednak, by dodawać cytrynę do naparu bez fusów.

Cenna uwaga:
Czasem warto zastąpić cytrynę domowym sokiem z malin, a nawet miodem. Jeszcze lepiej, gdy mamy sok z żurawin, który zapobiega infekcjom.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak