Oczywiście, że nie. Zwłaszcza, jeżeli samodzielnie przygotowujesz posiłki możesz eksperymentować zarówno z teksturą, mieszaniem składników, jak również urozmaiceniem smaku i aromatu. Gotowa? Zaczynamy!
Od jakiego wieku mogę doprawiać posiłki niemowlęcia?
Większość pediatrów zaleca, żeby poczekać, aż niemowlę skończy 8 miesięcy. Jest to związane bardziej z możliwością podrażnienia małego brzuszka, niż z ewentualną reakcją alergiczną. Z tego powodu zanim zaczniesz korzystać z przypraw i ziół najlepiej skontaktuj się z pediatrą. Wprowadzaj je do diety, na tej samej zasadzie, jak nowe pokarmy. Nie używaj mieszanek, bo w razie problemów z brzuszkiem, nie będziesz wiedzieć, co zaszkodziło. Odczekaj 7 dni, żeby sprawdzić ewentualną niepożądaną reakcję.
Z dobrych wiadomości: Jeśli karmisz piersią, a w swojej kuchni używasz zioła i przyprawy, twój maluszek zna już ich smak, ponieważ przenikają do twojego mleka.
Jakie rodzaje przypraw i ziół mogę dodać do posiłków dla niemowląt ?
Często, kiedy myślimy o dodaniu czegoś do żywności dla niemowląt do głowy przychodzą nam cukier i sól. Akurat te dwie rzeczy warto wprowadzić jak najpóźniej do diety dziecka. Tymczasem zioła i przyprawy oprócz ożywiania smaku wykazują wiele właściwości zdrowotnych, np: regulują trawienie, wzmacniają system immunologiczny, zwiększają apetyt, a nawet działają bakteriobójczo.
W takim razie po jakie zioła i przyprawy sięgnąć?
po 7 miesiącu życia dziecka: kminek, majeranek, koperek, natka pietruszki
po 10 miesiącu: bazylia, oregano, cząber, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie, estragon, tymianek, cynamon, czosnek
po 12 miesiącu: goździki, imbir, papryka słodka, pieprz, sezam, kurkuma
Z czym się komponują poszczególne zioła i przyprawy?
Jabłka: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir
Gruszki: imbir, cynamon,
Banany: cynamon, imbir,
Słodki ziemniak: gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon, tymianek
Dynia: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir,
Marchewka: bazylia, czosnek, tymianek, imbir
Ziemniaki: oregano, szałwia, koperek, cząber, rozmaryn, czosnek
Makarony: oregano, czosnek, bazylia
Ryż : cynamon, gałka muszkatołowa,
Kurczak/Indyk - zestawy:
Cynamon i /lub kolendra
czosnek i oregano
cytryna i pieprz
rozmaryn i cytryna
szałwia, tymianek, oregano, rozmaryn
czosnek, pieprz, skórka z cytryny, tymianek
Przepis na pyszny deser dla niemowlęcia:
1 słodki ziemniak
1 jabłko
1 banan
tymianek lub cynamon/imbir
Ziemniaka i jabłko gotujesz koło 15 minut (możesz również upiec). Do całości dodajesz banana i całość miksujesz. Jeśli twój maluszek skończył 10 miesięcy możesz dodać odrobinę tymianku (uwaga to zioło ma gorzki, odświeżający smak), starszemu dziecku słodki deser może smakować z cynamonem lub odrobiną imbiru. Smacznego
Mam nadzieję, że od tej chwili odważnie podejdziesz do komponowania dań dla malucha. Możliwości i kombinacje są oczywiście nieograniczone. Eksperymentuj i zobacz, które smaki najbardziej odpowiadają młodemu podniebieniu. Im szybciej dziecko zapozna się z ich różnorodnością tym mniejsza szansa, że w przyszłości stanie się niejadkiem. Powodzenia!
Anna Jórczak
www.babyboom.pl