I taka jeszcze ciekawostka :) ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Podobno suszone daktyle w krajach arabskich uważane są za afrodyzjak .
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
A wracając z sypialni do kuchni ,pragnę zaproponować ciasto w którym znajdziemy daktyle w formie masy wraz z śliwkami.
Ciasto piernikowe z masą daktylowo - śliwkową.
Składniki:
ciasto piernikowe :
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
120 g masła
2,5 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody
200 ml. maślanki
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
100 ml espresso
masa daktylowo - śliwkowa:
suszone daktyle 150 gram
wędzona śliwka 150 gram
rum brązowy 3 łyżki
polewa :
czekolada mleczka 100 gram
śmietana 30 % 100 ml.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Daktyle i śliwki namoczyć w ciepłej wodzie .( najlepiej na 12 godzin).
CIASTO PIERNIKOWE:
Do misy miksera wbijam jajka , wsypuję cukier,następnie wlewam miód, rozpuszczone masło, espresso , dalej ubijając na wysokich obrotach miksera,dodać przesiane suche składniki, maślankę i wymieszać do połączenia, przelać do formy o wymiarach 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut ( góra -dół). Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
MASA:
Namoczone daktyle i śliwki zblendować dolać rum.
Blat nasączyć rumem posmarować masą daktylowo- śliwkową przykryć drugim blatem,lekko docisnąć nasączyć rumem, polać polewą : śmietankę zagotować zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę mieszać do połączenia się składników. ciepłą polewą polać ciasto .
Najlepiej smakuje na drugi dzień.