Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dania jednogarnkowe

Szybko i smacznie takie piękne i proste jest przygotowanie dań jednogarnkowych . Zapraszam na smakowite propozycje.

Dania jednogarnkowe bardzo dobrze sprawdzają się w naszych domach. Jedną zalet jest szybkie przygotowanie zazwyczaj w jednym naczynia , co nie zajmuje nam dużo pracy i czasu na przygotowanie smacznego i wartościowego a co za tym idzie także mało sprzątaniach po obiedzie. Do dań jednogarnkowych możemy użyć wszystkich składników jakich tylko zapragniemy mięso , warzywa , ryż , różnego rodzaju kaszy , makaron , parówki  a także resztki produktów zostawionych po poprzednim obiedzie takie jak mięso. Dużą rolę też odkrywają świeże przyprawy do takich dań jednogarnkowych. Przyprawy , które można wykorzystać to szczypiorek , bazylia , pietruszka a także gałązki rozmarynu do smaku jeśli dodajemy ziemniaki.

 

                                                                                               Zapraszam na dania jednogarnkowe

Smakowity garnek

Dania jednogarnkowe

Składniki :

• schab bez kości 1 kg
• pieczarki 1/2 kg
• ogórki konserwowe 8 sztuk
• papryka czerwona 2 duże
• przecier pomidorowy 4 łyżki
• cebula czerwona 1 duża
• mąka pszenna 5 łyżek
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• liść laurowy 3
• ziele angielskie całe 2
• woda 1 1/2 l

Wykonanie :

Schab opłukujemy osuszamy. Po osuszeniu kroimy w większą kostkę. Do garnka wlać wodę i dać mięso . Dusimy do miękkości mięsa. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa jak będzie miękkie. Pieczarki myjemy osuszamy. Po osuszeniu kroimy w plastry i dodajemy do wywaru. Całość doprawiamy przyprawami według uznania. Bierzemy kilka łyżek wywaru dodajemy mąkę oraz przecier pomidorowy . Całość mieszamy i dajemy do wywaru. W garnku wszystko mieszamy do uzyskania gulaszu i jeszcze kilka minut gotujemy na małym ogniu.

Kotleciki al'a gołąbki 

Dania jednogarnkowe

Składniki :

• jajka 2
• mięso mielone 50 dag
• kapusta biała 40 dag
• bułka tarta 4 łyżki
• śmietana 1/2 szklanki
• olej do smażenia
• przecier pomidorowy 2 łyżki
• mąka pszenna 1 łyżka
• kostka rosołowa 1
• sól i pieprz
• majeranek
• zioła prowansalskie

Wykonanie :

Kapustę poszatkować ,posolić i odstawić gdy puści sok odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać surówkę jajka , i przyprawić solą , pieprzem , majerankiem i ziołami prowansalskimi. Z gotowej masy formujemy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i smażyć na oleju. Kotleciki smażymy na małym ogniu z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Usmażone kotleciki przełożyć do rondla dodać wywar z kostki rosołowej i dusimy około 15 minut. Z wywaru zrobić sos dodać przecier pomidorowy ,mąkę pszenną oraz śmietanę. Kotleciki podawać z sosem pomidorowym. Gotowe danie udekorować pietruszką .

Gulasz  z fasolką szparagową

Dania jednogarnkowe

Składniki :

• łopatka wieprzowa 40 dag
• fasolka szparagowa 30 dag
• cebula 1 duża
• papryka czerwona 1
• śmietana 30 % 2 łyżki
• słodka papryka Prymat 1/2 łyżeczki
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• pieprz biały Prymat
• sól
• przyprawa do gulaszu
• marchewka 2
• pieczarki 35 dag (odważonych )

Wykonanie :

Mięso opłukać , osuszyć następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1.5 litra wody dać mięsko i przyprawy . Wszystko dokładnie wymieszać i dusić do miękkości mięsa.
Przed końcem gotowania wrzucamy opłukaną i osuszoną fasolkę szparagową , cebulkę pokrojoną oraz marchewkę . I dalej dusimy . Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną paprykę , całość jeszcze chwilę dusimy. Na sam koniec gotowania dodajemy pokrojone pieczarki . Najpierw je odważamy kilka minut później dodajemy do gulaszu , całość dokładnie mieszamy . Gdy gulasz będzie już prawie gotowy wymieszać śmietanę z 2 łyżkami mąki oraz pół szklanki wody . Wszystko wlać do garnka i dokładnie wymieszać .

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak