Mięso drobiowe w stosunku do pozostałych mięs wieprzowego i wołowego najczęściej przyrządzane jest w domach, myślę że zasadnicze znaczenie ma tutaj cena i czas jego przygotowania. Mięso te potrzebuje najkrótszego czasu obróbki cieplnej.
Gulasz drobiowy
1 podwójna pierś z kurczaka
½ czerwonej papryki
1 cebula
Tłuszcz do smażenia
1 łyżka przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz, ostra papryka do smaku
2 łyżeczki mąki pszennej
2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki 12%
Piersi z kurczaka opłukać pod zimna, bieżąca wodą, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na tłuszcz na złoty kolor. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulkę, chwilkę smażyć, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Sporządzić sos: mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać słodką śmietanę, wlać kilka łyżek sosu spod mięsa w celu zahartowania, wlać do mięsa, przyprawić do smaku, zagotować.
Dla wielbicieli mleczka kokosowego proponuję gulasz z jego dodatkiem, nadaje on mięsu niesamowitego smaku:
½ kg piersi z kurczaka
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
½ słoiczka pomidorów suszonych w oleju z ziołami (ok 5-6 szt)
½ pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku
1 szklanka ryżu
Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju rzepakowym. Wlać mleczko kokosowe i dusić kilka minut. Dodać pokrojone w paski pomidory suszone i dusić pod przykryciem ok 30 min od czasu do czasu mieszając. Dodać poszatkowaną drobno kolendrę, doprawić do smaku, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.
Zazwyczaj podudzia z kurczaka smażę na rozgrzanym tłuszczu wraz z przyprawa do kurczaka, lecz w ramach urozmaicenia przyrządzam pałki z kurczaka w pomidorach z pieczarkami:
9 pałek z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
Ok 8 większych pieczarek
Tłuszcz do smażenia
2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz do smaku
Pałki oczyścić, przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Osolić i posypać pieprzem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, układać pałki z kurczaka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać wodą, tak by do połowy były przykryte, dusić do miękkości. Dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusić kilka minut do miękkości pieczarek i przyprawić do smaku.
Podudzia z kurczaka z ryżem curry i papryką
6 podudzi z kurczaka
1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
3/4 szklanki ryżu
2 łyżeczki przyprawy curry
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
Podudzia oczyścić, osolić i posypać pieprzem z obu stron i smażyć na złoty kolor, po czym podlać gorącą woda i dusić ok 1h do miękkości. Ryż wsypać do gotującego, osolonego wrzątku, dodać przyprawę curry i gotować do miękkości, odcedzić. Na patelni usmażyć na rumiano cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzony ryż i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Na talerzu ułożyć ryż z warzywami, podlać tłuszczem spod mięsa i ułożyć podudzia z kurczaka.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serkiem topionym
1 podwójna pierś z kurczaka
150g szpinaku mrożonego
1 serek topiony
Sól, pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia
Panierka:
Mąka pszenna
Jajko
Bułka tarta
Pierś z kurczaka oczyścić. Każdą pojedyncza przekroić poprzek na połowę i rozbić za pomocą tłuczka do mięsa, osolić i posypać pieprzem. Szpinak udusić na patelni, przyprawić do smaku. Na każdy rozbity płat mięsa ułożyć szpinak i ok 0,5cm plaster serka żółtego. Zwinąć roladki, panierować w mące pszennej, rozbełtanym jajku i bułce tartej, usmażyć.
Dla osób przebywających na diecie lub dbających o linię, polecam kurczaka z warzywami na parze:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/3 cukinii
2 pomidorki śliwkowe
Sól i zioła prowansalskie do smaku
Pierś z kurczaka oczyścić, lekko osolić z obu stron. Ponacinać w poprzek. W miejsca nacięcia poukładać plasterki pomidora i cukinii. Posypać z wierzchu ziołami prowansalskimi. Mięsko ułożyć w urządzeniu do gotowania na parze, gotować ok 40 min. Proponuję podawać z ziemniakami i buraczkami gotowanymi równie z na parze.
Drób używamy również jako nadzienie dla pierogów czy klusek:
Pierogi z mięsem mielonym
Ciasto:
300g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
½ szklanki gorącej wody
Nadzienie:
2 udka z kurczaka
1 skrzydełko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
Kawałek selera
1 cebula
olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Pozostałe:
2 cebule
Tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy lub margaryna
Udka z kurczaka i skrzydełko oczyścić, przepłukać pod zimną bieżącą wodą, wrzucić do garna i zalać zimną wodą tak by je przykryło. Dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew i pietruszkę oraz kawałek selera, dodać łyżeczkę soli i gotować na wolniutkim ogniu ok 1h godz, ma "mrugać". Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju. Mięso obrać, zblendować, cebulę wraz z tłuszczem dodać do mięsa. Wymieszać i przyprawić do smaku. Mąki wsypać do miski, wbić jajko, wyrobić za pomocą widelca, delikatnie zabierając mąkę z brzegów. Po środku zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając na początku delikatnie widelcem a później rękoma. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać gorącej wody, gdy będzie kleiło się do rąk – dosypać mąki pszennej. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi podawać okraszone przyrumienioną cebulką z tłuszczem.
W przypadku klusek ziemniaczanych:
Ciasto:
800g ziemniaków
ok 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
łyżka soli
Dodatkowo:
2 cebule
5 plasterków boczku
Ziemniaki ugotować, przerobić przez praskę. Podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i w te miejsce wsypać mąkę ziemniaczana, dodać jajko i dokładnie zarobić. Rękoma nabierać kawałki ciasta, nakładać farsz i zlepić. Kluski wrzucać na wrzątek lekko osolonego i gotować od wypłynięcia na wierzch ok 10min. Podawać z przysmażoną cebulką z boczkiem.