Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dania z jajkami

Jajka uwielbiane są przez dzieci i dorosłych, przedstawiam kilka kombinacji z nimi w roli głównej.

Okres wielkanocny zbliża się wielkimi krokami. Królują w tym czasie na naszych stołach dania z jajkami. Chciałabym podzielić się swoimi propozycjami.

Na stole pięknie prezentować będą się Jajka w szynce w galarecie z mięsem - Jajko, szynka, mięso i galaretka, każdy znajdzie coś smacznego dla siebie.

1 udko
1 pojedyncza pierś z kurczaka
4 jajka ugotowane na twardo
2l rosołu
1 marchewka
3 łyżki grodzku konserwowego
12 łyżeczek żelatyny
Sól, pieprz do smaku
8 plasterków szynki gotowanej
1 listek laurowy
3 ziela angielskie

Udko i pierś z kurczaka oczyścić, ugotować wraz z marchewką. Mięso wyjąć a wywar przecedzić, dodać listek laurowy i ziela angielskie, doprawić do smaku. Przed samym zalaniem galaretek do wywaru dodać żelatynę. Mięso pokroić na drobne kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki, każdą owinąć w plasterek szynki. Na dno literatki ułożyć kilka groszków konserwowych, łyżkę mięsa, plasterek marchewki, ułożyć jajko zawinięte w szynkę i ponowie łyżkę mięsa. Zalać gorącym wywarem. Dania z jajkami

Sałatka z jajek

8 jajek ugotowanych na twardo
Pęczek zielonej cebulki
½ czerwonej cebuli
20 dag szynki konserwowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 łyżek majonezu
3 łyżeczki chrzanu
Sól, pieprz, cukier do smaku

W miseczce wymieszać ze sobą majonez, jogurt naturalny i chrzan. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę konserwową i cebulę oraz posiekaną zieloną cebulkę. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. W miseczce układać na przemian raz sos, raz pokrojone na ćwiartki jajka. Schłodzić w miseczce. Dania z jajkami

Jajko w galarecie - Propozycja na świąteczny wielkanocny stół. Pokrojona w cienkie plastry, pięknie będzie prezentowała się na stole.

3 jajka ugotowane na twardo
1 pętko kruchej kiełbasy
1/2 marchewki
2 szklanki bulionu
4 łyżeczki żelatyny

Bulion zagotować, odstawić z palnika i wsypać żelatynę cały czas mieszając by nie dopuścić do powstania grudek. W aluminiowej foremce (wymiary 22cmx9cm) po środku ułożyć jajka ugotowane na twardo, po bokach pokrojoną wzdłuż kiełbasę, zaś marchewkę pomiędzy jajkiem a kiełbaską. Gorący bulion wlać do jajek. Odstawić, zimną galaretę włożyć do lodówki.Dania z jajkami

Jajka z zieloną cebulką i papryką czerwoną

2 jajka
ok. 4 łodygi zielonej cebulki
¼ małej papryki czerwonej
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
słodka papryka do dekoracji

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż za pół. Paprykę czerwona pokroić w drobniutką kosteczkę, zieloną cebulkę drobno pokroić na oczka, wrzucić do miseczki, dodać majonez, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć na połówki jajka. Jajka posypać słodką papryką. Dania z jajkami

Jajka u mnie w domu przyrządzam tez w domu na obiad, jedną z propozycji jest: zapiekane ziemniaki ze szpinakiem i serem - Pyszne, szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe danie. Każdy znajdzie w nim to co lubi.

600g ziemniaków
200g szpinaku
2 łyżki masła
1 marchewka
2 jajka
1 łyżka soli
ser żółty do smaku

Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, a marchewkę w plasterki, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować do miękkości. Warzywa odcedzić, wyłożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch ułożyć szpinak. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 20 min, po czym wyjąć i na wierzch ułożyć ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, włożyć ponownie do piekarnika do momentu roztopienia się sera. Naczynie z warzywa wyjąć, na wierzch wbić jajka i zapiekać ok 10 min do ścięcia się jajka. Dania z jajkami

Jajko w sosie musztardowym

2 jajka ugotowane na twardo

sos musztardowy:
ok 5 łyżek masła
ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
woda (ok 1/2 szklanki)
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie do smaku

Sporządzić sos musztardowy: tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, wymieszać.

Jajka przekroić wzdłuż na pół, polać sosem musztardowym. Dania z jajkami

 Smacznego!

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak