Wołowina jest dość drogim mięsem ale bardzo smacznym dlatego raz na jakiś czas warto po ją sięgnąć aby przygotować smaczny , oryginalny posiłek na niedzielny obiad , kotleta do domowego hamburgera czy też upiec z nią domowy pasztet do pieczywa.
Na niedzielny lub świąteczny obiad gdy cała rodzina siada przy stole polecam przygotować roladki wołowe z konserwowymi warzywami, bitki lub pieczeń wołową z suszonymi grzybami i dodatkiem wina a tak pyszny posiłek pozostanie na długo w pamięci wszystkich.
Do pierogów z wołowiną nie trzeba nikogo długo namawiać , farsz przygotowany z mielonej wołowiny i boczku z dodatkiem aromatycznej natki pietruszki jest pyszny. Pierogi możemy przygotować na parę dni , podać ugotowane na świeżo polane zrumienioną cebulką lub odsmażyć na smalcu.
Możemy je także zamrozić i mieć gotowy obiad na przyszłość.
Gdy mamy ochotę na domowego fast-fooda idealne nada się mielona wołowina z której przygotujemy w parę chwil domowe , soczyste burgery. Do nich wystarczy parę dodatków : bułka , świeże lub konserwowe warzywa , ser oraz ulubione sosy a otrzymamy domowy fast-food rodem z amerykańskiej knajpki.
Na co dzień do pieczywa warto przygotować zdrowy ,domowy , delikatny pasztet bez ulepszaczy i konserwantów.
Do pasztetu polecam jedną z tańszych części wołowiny czyli szponder.
Zapraszam na parę propozycji przygotowania mięsa wołowego:
Roladki wołowe
Typowe roladki kuchni śląskiej z bardziej bogatym wnętrzem i ostrym smakiem chrzanu.Podane z sosem w którym się dusiły i kluskami śląskimi smakują wyśmienicie.
Składniki:
(Na 6 roladek)
0,5kg. wołowiny
3 plastry boczku wędzonego
3 małe ogórki kiszone
3 małe ogórki konserwowe
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
6 łyżeczek chrzanu
6 łyżeczek musztardy
sól,pieprz
olej lub smalec do smażenia
200ml. śmietany 18%
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
nitka lub wykałaczki to związania/spięcia roladek
Przygotowanie:
1.Mięso umyć,osuszyć,pokroić w plastry. Każdy kawałek rozbić dokładnie tłuczkiem(uważając by nie podziurawić mięsa),oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Plastry boczku przekroić na pół. Ogórki w cztery słupki ,paprykę w cienki paseczki,cebulę w piórka. Każdy kawałek mięsa nasmarować łyżeczką chrzanu oraz musztardy. Na każdy plaster mięsa położyć kawałek boczku,po dwa słupki ogórków,paseczki papryki oraz piórka cebuli.
2.Zwijać roladki. Najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon. Mięso związać nitką lub z czepić wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej,smażyć roladki do uzyskania brązowego koloru z każdej strony.
3.Zawartość patelni (wraz z tłuszczem)przełożyć do garnka,zalać wodą. Dusić ok.30 min. W między czasie sos doprawić.
4.Chwilkę przed końcem duszenia śmietanę połączyć z mąką oraz chochla gorącego sosu-przelać do garnka ,wymieszać.
5.Podawać z ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi i ogórki kiszonym.
Bitki wołowe duszone w czekoladzie z winem
Delikatne , rozpływające się w ustach bitki wołowe duszone w sosie z dodatkiem czerwonego wina i czekolady. Papryczka chili dodaje niesamowitego smaku w postaci charakterystycznej pikanterii a całe danie smakuje wyjątkowo oryginalnie.
Składniki:
0,5 kg udźca wołowego
pieprz czarny świeżo mielony
mąka pszenna
masło klarowane do smażenia
1 biała część pora
1 mała papryczka chili
4-6 ząbków czosnku
50g. czekolady deserowej o min. 70% zawartości kakao
100 ml czerwonego , półwytrawnego wina
sól morska świeżo mielona
Przygotowanie:
1.Mięso wołowe pokroić w 2 cm plastry , rozbić cienko. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem , obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać mocno masło klarowane , smażyć każdy kawałek mięsa po 1 min z każdej strony. ( do zamknięcia porów) Bitki przełożyć do garnka z grubym dnem.
2.Pora dokładnie umyć , pokroić w pół plastry , chili posiekać drobno , obrane ząbki czosnku pokroić w grube plastry. Warzywa przesmażyć chwilę na patelni po smażeniu mięsa przełożyć do garnka z bitkami. (zbierzemy w ten sposób pozostały na patelni smak)
3.Do garnka wlać wodę do 3/4 wysokości mięsa , dolać wino oraz połamaną w kawałki czekoladę. Dusić około 60 min do miękkości mięsa , doprawić do smaku świeżo mieloną solą morską. W między czasie bitki delikatnie przemieszać. ( sos w efekcie końcowym ma być bardzo gęsty , obklejać każdy kawałek mięsa)
4.Podawać z kremowym puree ziemniaczanym posypanym koprem oraz łyżką jogurtu naturalnego ( wg. uznania)
Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami
Miękka , soczysta , aromatyczna i przepyszna pieczeń wołowa z wyśmienitym sosem .. po wielu próbach z wołowiną wyszła idealna.Sos na bazie czerwonego wina , bulionu oraz suszonych grzybów to strzał w dziesiątkę. Wiem że jeszcze nie raz przygotuję wołowinę w ten sposób urozmaicając smaki dodatkami.
Składniki:
1 kg wołowiny np.karkówki wołowej
słodka papryka
pieprz młotkowany z kolendrą
sól
2 pokruszone liście laurowe
olej rzepakowy do smażenia
2 garście suszonych grzybów leśnych
200 ml czerwonego wina
500 ml wywaru/bulionu mięsnego
200 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1.Wołowinę umyć , osuszyć , natrzeć przyprawami z każdej strony , posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Odstawić mięso na godzinę.
2.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie , odstawić także na godzinę.
3.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Zdjęć z patelni , przełożyć do naczynia żaroodpornego. ( pamiętając by nie nakłuwać mięsa widelcem)
4.Grzyby odcedzić , ponownie opłukać pod bieżąca wodą. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać wywar/bulion mięsny ,wino oraz dodać grzyby.
5.Sos doprowadzić do zagotowania , przelać do pieczeni. Wołowinę piec pod przykryciem 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st. W połowie pieczenia przekręcić mięso na drugą stronę.
6.Upieczoną wołowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego , pokroić w plastry w poprzek włókien.
7.Pozostały sos z grzybami przelać do garnka. Śmietanę połączyć z mąką pszenną oraz paroma łyżkami sosu, energicznie mieszając przelać do garnka , zagotować. Mięso podawać polane sosem z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
Pierogi z wołowiną i boczkiem
Najlepsze pierogi z mięsem jakie do tej pory udało mi się przygotować. Pachnące natką pietruszki oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki:
( z podanych proporcji wychodzi ok.70 pierogów)
Ciasto:
700g. mąki pszennej + do podsypania
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka gorącej wody
Farsz:
500g. wołowiny
500g. boczku surowego bez chrząstek
2 cebule
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki chili
sól , pieprz
2 łyżki masła
Dodatkowo:
olej roślinny
podsmażona cebula lub roztopione masło
Przygotowanie:
1.Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
2.Farsz:Z boczku usuwamy skórę. Kroimy boczek z wołowiną na mniejsze kawałki.
3.Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
4.Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy.
5.Dodajemy mięso , smażymy do zarumienienia. Doprawiamy chili , solą i pieprzem.
6.Farsz przekładamy do miski , wsypujemy natkę pietruszki oraz czosnek niedźwiedzi.Mieszamy.
7.Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
8.Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
9.Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą. Pierogi podajemy okraszone podsmażoną cebulka lub polane stopionym masłem. Pierogi bardzo dobrze smakują odsmażone na smalcu.
Chili-cheese burger
Burgery w amerykańskim stylu z porządnym kotletem wołowym , topionym serem cheddar i warzywami.Dużą rolę smakową odgrywają w nich pikantne papryczki jalapeno.
Składniki:
Burgery:
400g. mielonej wołowiny
1 jajko
1/2 łyżki pieprzu
1/2 łyżki soli
Dodatki:
4 bułki do hamburgerów
4 plastry topionego sera cheddar
4 liście sałaty
2 marynowane papryczki jalapeno
2 ogórki kiszone
1 pomidor
1/2 cebuli
majonez
ketchup
Przygotowanie:
1.Burgery: Mięso wołowe przełożyć do miski , wbij jajko , dodać sól i pieprz. Wyrobić dłońmi jednolitą masę mięsną. Uformować 4 okrągłe burgery ( gdyby mięso było z byt " wodniste" polecam dodać bułę namoczoną w mleku i odciśniętą lub odrobinę bułki tartej) Rozgrzać patelnię grillową/grilla elektrycznego , grillować burgery na rumiano z obu ostro.Można także mięso usmażyć na zwykłej patelni bez tłuszczu lub upiec na kratce w piekarniku.
2.Dodatki:Bułki hamburgerowe rozkroić , podpiec 10-15 min w nagrzanym piekarniku lub na suchej patelni. Wszystkie warzywa umyć , osuszyć pokroić w plastry omijając sałatę. Wierch bułki do każdego hamburgera posmarować majonezem , położyć liść sałaty oraz 2 plastry pomidora. Na dół bułki położyć gorącego burgera , plaster sera cheddar , plastry ogórka kiszonego , papryczki jalapeno oraz cebuli. Całość polać ketchupem , złożyć burgera
Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą
Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny i lekki. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderem.
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g. szpondru wołowego bez kości
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
2 cebule
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
200g. ugotowanej na pół miękko soczewicy czerwonej
1 łyżka majeranku
1 łyżka czubrycy czerwonej
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli
smalec do smażenia
Przygotowanie:
1.Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości.( możemy użyć mięsa gotowanego w rosole) odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
2.Marchew ,pietruszkę oraz selera obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole) Obraną cebulę kroimy w kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy smalec przekładamy mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
4.Mięso z warzywami przekładamy do miski , miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy , jajko , bułkę tarta , soczewicę oraz przyprawy. Wyrabiamy rękoma gładką masę.
5.Pasztet przekładamy do keksówki. Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.