W piątek na obiad bardzo często goszczą u nas na stole dania z ziemniaków. Główną ich zaletą jest też szybkość przygotowania, uwielbiane są też przez dzieci. Dania te można przygotować w wersji na słodko i na wytrawnie.
Co takiego można zrobić?
WERSJA NA SŁODKO:
PODSTAWOWY PRZEPIS NA CIASTO Z ZIEMNIAKÓW z DODATKIEM SERA BIAŁEGO:
1 kg ziemniaków
½ kg sera białego półtłustego
mąka ziemniaczana – ile zabierze
2 jajka
płaska łyżka soli
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę wraz z serem białym, lekko przestudzić. Ciasto podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę. Rękoma urywać kawałek ciasta i wykonać kluskę. Z ciasta można również wykonać wałeczek i pociąg po ukosem, powstaną wtedy „kopytka”. Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min. Kluski podawać polane sosem.
Kluski można podawać z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Można także wykonać sos owocowy np. z malin:
2-3 szklanki malin
Ok 8 łyżek cukru pudru
Ok 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Maliny wrzucić do garnka, dodać cukier puder i zagotować, zblendować, wlać słodką śmietankę. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu i zagotować. W razie potrzeby dosłodzić.
KOPYTKA Z CUKREM I CYNAMONEM
1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana - ile zabierze
2 jajka
łyżka soli
masło do polania kopytek
cynamon, cukier,
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem). Podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem i cynamonem.
WERSJA NA WYTRAWNIE:
PLACKI ZIEMNIACZANE Z PIWEM
1kg ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki jasnego piwa
2 płaskie łyżeczki soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Dodać żółtko, przyprawy , mąkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Białko ubić dodać do masy jajecznej, wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Placki podawać na gorąco. Można polać ketchupem lub podawać z sosem czosnkowym.
PLACEK PO WĘGIERSKU
Gulasz:
1 kg mięsa gulaszowego
2-3 cebule
listek laurowy, 3 ziela angielskie
sól, pieprz, ostra papryka
tłuszcz do smażenia
Placki ziemniaczane:
1kg ziemniaków
2 łyżki mąki
2 płaskie łyżeczki soli,
1/4 łyżeczka pieprzu
1 jajko
tłuszcz do smażenia
Gulasz: Mięso oczyścić, posolić i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podlać wodą, dodać listek laurowy i ziela angielskie smażyć do miękkości co jakiś czas podlewając wodą. Mięso pokroić w grubszą kostkę, cebulę w drobną kostkę, dodać do mięsa, smażyć. Doprawić do smaku.
Placki: ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Dodać żółtko, przyprawy i mąkę, wymieszać. Białko ubić dodać do masy jajecznej, wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Podawać polane gulaszem.
PLACUSZKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE
1/2 cukinii
5 średnich ziemniaków
1/2 pęczka pietruszki zielonej
1 cebula
3-4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Cukinie i ziemniaki potrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a zieloną pietruszkę poszatkować. Potartą cukinię, ziemniaki i pokrojoną cebulę oraz poszatkowaną pietruszkę połączyć ze sobą, dodać jajko i mąkę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
KLUSKI Z ZIEMNIAKÓW Z MIĘSEM
Ciasto:
800g ziemniaków
ok 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
łyżka soli
Farsz:
2 udka z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
1 jajko
tłuszcz do smażenia
zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 średnie cebule
5 plasterków boczku gotowanego
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i w te miejsce wsypać mąkę ziemniaczana, dodać jajko i dokładnie wyrobić.
Udka ugotować do miękkości wraz z marchewką. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na tłuszczu. Z ugotowanych udek obrać mięso, zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać przyrumieniona cebulkę wraz z tłuszczem oraz jajko, dokładnie wyrobić, przyprawić do smaku.
Rękoma urywać kawałki ciasta, nakładać farsz i zlepić. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotowa od wypłynięcia na wierzch ok 10min. Podawać z przyrumienioną cebulką z boczkiem.