Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Delikatne i wilgotne, czyli najlepsze serniki

Serniki lubią chyba wszyscy i to nie tylko od święta, ale i na co dzień. Zarówno te tradycyjne, jak i bardziej nowoczesne, wszystkie mają w sobie "to coś".

Tajemnicą doskonałego sernika jest przede wszystkim twaróg najlepszej jakości.
Dobrze jest kupić go od gospodarza na wsi i samemu trzykrotnie zmielić, wtedy mamy pewność, że twaróg to rzeczywiście twaróg, a nie tylko jego pochodne.

Większość (bo nie wszystkie) "twarogów" wiaderkowych kupionych w sklepie okazuje się być serkami twarogowymi, a nie czystym twarogiem, więc jeśli chcemy uzyskać dobry sernik sprawdzajmy skład kupowanego sera, by się potem nie zniechęcić.

Żeby uzyskać sernik puszysty trzeba pamiętać, aby białka jajek ubite na sztywno dodać do masy serowej na sam koniec i delikatnie razem połączyć.

Porcja smacznych serników:

Sernik waniliowy z kaszą gryczaną (przepis)

Delikatne i wilgotne, czyli najlepsze serniki

 

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Delikatne i wilgotne, czyli najlepsze serniki

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):

Spód i kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 50 g suszonych śliwek

 

Przygotowanie:

Mąkę, masło i cukier zagniatamy. ¾ ciasta wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.
Pozostałą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Suszone śliwki kroimy w kostkę.
Żółtka lekko ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy zmielony twaróg. Kolejno dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i suszone śliwki.
Na koniec ubijamy białka jajek stopniowo dodając cukier. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

Masę wylewamy na upieczony spód, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
Pieczemy przez 60-80 minut (czas zależny jest od indywidualnych możliwości piekarnika) w temperaturze 170 stopni.

 

Sernik z nutką pomarańczy (przepis)

Delikatne i wilgotne, czyli najlepsze serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak