Deser zazwyczaj traktowany jest jako słodkie zwieńczenie obiadu, latem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, często sięgamy właśnie po desery bez pieczenia, by nie dogrzewać dodatkowo mieszkania piekarnikiem.
To właśnie latem najczęściej przygotowywane są serniki na zimno, czy galaretki, ale po dłuższym czasie zaczynają się nudzić, więc myślimy, by zrobić coś innego, co zasmakuje domownikom oraz gościom, którzy wcześniej się zapowiedzą.
Desery bez pieczenia nie muszą być podawane w pucharkach, jest wiele wspaniałych ciast, które nie tylko smakują, ale i wyglądają całkiem przyzwoicie.
Zaletą takich deserów jest to, że nie są zbyt skomplikowane i raczej każdy sobie z nimi poradzi, poza tym nie są dedykowane wyłącznie na lato, można się nimi cieszyć przez cały rok, kiedy tylko najdzie nas na to ochota.
Moje ulubione to:
3 bit czekoladowo-kawowy
Składniki (na 8 dużych porcji):
Warstwa czekoladowa:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 2 łyżki cukru
- 50 g miękkiego masła
Warstwa kawowa:
- 150 ml śmietany 30%
- 100 ml zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 24 duże herbatniki
- 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kawowym
- 2-3 łyżki startej czekolady
Przygotowanie:
Budyń gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. Następnie masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Do gorącej kawy dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzoną kawę z żelatyną.
Herbatniki dzielimy na 3 części. Pierwszą część wykładamy w foremce lub na tacy, smarujemy masą krówkową. Na to układamy drugą część herbatników, równomiernie rozsmarowujemy masę budyniową, potem znowu warstwę herbatników i kawową piankę. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach
Składniki (na 4 porcje):
- 4 okrągłe biszkopty
- 300 g twardych jabłek (np. Ligol)
- 150 ml wrzątku
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 3 duże listki mięty
- 200 ml śmietany 30%
- odrobina cynamonu do oprószenia
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy galaretkę i posiekaną miętę. Mieszamy.
Na dnie pucharków wykładamy biszkopty, a następnie jabłka z galaretką. Wstawiamy do lodówki, by całość stężała.
Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na jabłka. Wierzch lekko oprószamy cynamonem.
Fiona
Składniki:
Budyń:
- 1 l soku przecierowego z truskawką (czerwonego)
- 3 opakowania budyniu waniliowego
Pianka:
- 350 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1 szklanka wrzątku
Dodatkowo:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2 małe opakowania biszkoptów z galaretką w białej czekoladzie
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 2 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Biszkopty układamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
3/4 soku zagotowujemy, w pozostałym mieszamy budyń i zawiesinę wlewamy do gotującego się soku, mieszamy do czasu, aż zgęstnieje i od razu wylewamy na biszkopty, studzimy.
Na budyniu układamy ciastka (czekoladą do góry).
Galaretkę do pianki rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę wykładamy na ciastka i schładzamy w lodówce.
Drugą galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, wystudzoną polewamy wierzch ciasta i schładzamy do momentu stężenia.