Uwielbiam ciasta i desery z kruszonką i zapach roznoszący się po całym domu gdy się piecze. Uwielbiam tę jej chrupkość i to czekanie gdy będzie gotowa, taką kruszonkę to można podjadać bez dodatków. A jak jest u Was lubicie ciasta i desery z kruszonką? Zapraszam do wpisu.
W tym wpisie mam dla Was kilka propozycji na ciasta i desery z kruszonką. Moim zdaniem kruszonka idealnie pasuje do ciasta drożdżowego, cynamonu, jabłek i bitej śmietany. Każdy z moich deserów jest pyszny, mniej lub bardziej pracochłonny, koniecznie przeglądnijcie i wybierzcie coś dla siebie. Moim ulubionym są odrywane bułeczki z cynamonem, uwielbiam je z kubkiem gorącej herbaty. A teraz właśnie w takie chłodne jesienne dni moje przepisy są w sam raz. Zapraszam serdecznie.
Moje przepisy:
1. Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną.
Uwielbiam takie desery pachnące jabłkami i cynamonem, które najczęściej kojarzą mi się z jesienią. Bo jak jesień to szarlotka, a u mnie taka trochę inna, bo składana w słoiczku, ale tak samo pyszna jak ta pieczona. Co tu dużo pisać...kruszonka pysznie chrupie, jabłka pachną cynamonem, a śmietanka jest słodka i dopełnia całości deseru. Deser bardzo Wam polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru
Bita śmietana:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cynamon mielony według uznania
Jabłka:
4 duże jabłka
cukier do smaku
cynamon mielony według uznania
odrobina gorącej wody
Wykonanie:
1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 słoiczków lub szklanek.
2. Jabłka: Umyte i osuszone jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w średnią kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek, na koniec przyprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Dokładnie studzimy i wykładamy na kruszonkę.
3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym cynamonem.
4. Podanie: Tak przygotowany deser podajemy i smacznego życzę.
2. Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką.
Drożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam :)
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
50 dag mąki tortowej
ewentualnie mleko ciepłe ( około pół szklanki )
5 dag masła
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru
Nadzienie:
5 dag masła
cukier według uznania
cynamon mielony według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.
6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
3. Deser z kruszonką, bitą śmietaną i musem z porzeczek.
Bardzo polecam taki owocowy deser z kruszonką i bitą śmietaną. Po za sezonem można użyć mrożonych owoców lub z kompotu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Zapraszam :)
Składniki:
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru
Bita śmietana:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
kakao według uznania
Mus z owoców:
1 szklanka czarnych porzeczek
cukier do smaku
Wykonanie:
1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek.
2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i kakao według uznania i dokładnie ubijamy.
3. Mus: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus dodając cukier według uznania.
4. Następnie do szklanek na przemian nakładamy bitą śmietanę i mus. Bitą śmietanę nakładałam za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki.
6. Życzę smacznego.
4. Drożdżówka z budyniem i kruszonką.
Uwielbiam ciasto drożdżowe, czy to słodkie bułeczki, rogaliki, z nadzieniem lub bez. Tym razem upiekłam pyszną drożdżówkę z budyniem i najlepszą na świecie kruszonką. Idealna na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
4 łyżki oleju
Budyń:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
5 łyżek cukru
Kruszonka:
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
20 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ,,ruszyły''. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i olej, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
3. W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie przekładamy go równomiernie na ciasto.
4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozkładamy na budyniu.
5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Upieczoną drożdżówkę studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.