Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Desery na walentynki

Kolejna moja porcja pomysłów na święto zakochanych. Zapraszam serdecznie.

Kolejna moja porcja pomysłów na święto zakochanych. Tym razem nie ciasteczka tylko różnego rodzaju desery. Jeśli chcemy zrobić coś pysznego w tym dniu dla ukochanej osoby, a nie mamy ochoty piec można zrobić słodkie trufelki biszkoptowe. W połączeniu z białą czekoladą smakują wyśmienicie. Nie można również zapomnieć o cukrowej posypce np. w kształcie serduszek. Deser budyniowy z watą cukrową to na pewno świetne rozwiązanie. Jeśli ktoś lubi desery to jak najbardziej ten przypadnie mu do gustu. Ostatnią już moją propozycją będą mini torciki. Bardzo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze nie wymagają pieczenia. Wyglądają bardzo ładnie i na ten dzień będą idealne.
Walentynki to czas aby oderwać się od pracy, trochę zwolnić tempo. Dlatego warto pamiętać o ukochanej osobie. Tą ukochaną osobą nie musi być tylko chłopak/ dziewczyna czy mąż/żona. Może nią być mama, tata czy chociaż babcia, albo nawet przyjaciółka którą ostatnio zaniedbaliśmy.

 

Deser z budyniem, piankami i watą cukrową

Desery na walentynki

Desery na walentynki

Składniki:
Warstwa budyniowa:

- 1 galaretka ametystowa o smaku wieloowocowym

- barwnik różowy według uznania

- 500 ml mleka

- 2 łyżki cukru

- 1 budyń waniliowy

Warstwa piankowa:

- 86 g pianek

- około 1 łyżka wody

Dodatkowo:

- wata cukrowa


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw przygotowujemy warstwę budyniową. W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Dodajemy szczyptę barwnika aby wzmocnić kolor. Masę odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.
2. Porcję budyniu dajemy do szklanek.
3. Przygotowujemy warstwę piankową. Pianki wraz z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4. Przekładamy masę do szklanek. Jest ona ciągnąca, więc można nią zrobić wzroki na szklankach.
5. Na koniec nakładamy watę cukrową.
6. Gotowe!

 


Biszkoptowe trufelki

Desery na walentynki

 

Desery na walentynki

Składniki:
- 1,5 szklanki pokruszonych biszkoptów

- 10 dag margaryny Kasi

- 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

- 10 dag białej czekolady

- kolorowa posypka


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw ucieramy margarynę na puszystość. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
2. Biszkopty kruszymy i stopniowo dajemy do margaryny przy tym cały czas ucierając.
3. Z masy formujemy kuleczki.
4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
5. Trufelki zanurzamy w niej i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia.
6. Gotowe! Smacznego!

 


Mini torciki

Desery na walentynki

Desery na walentynki


Składniki:
krem:

- 10 dag margaryny Kasi

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mleka

dodatkowo:

- maliny do dekoracji

- 24 sztuk ciasteczek maltanki


Sposób przygotowania przepisu:
1. Gotujemy budyń z jednej szklanki mleka i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Margarynę Kasię ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę ucieramy.
3. Stopniowo do margaryny dodajemy budyń przy tym ucierając. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Na ciastka wyciskamy rozetki i składamy torciki. Na wierzchu wyciskamy jedną dużą rozetkę i dekorujemy maliną.
5. Gotowe! Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak