Pomysłów na desery jest mnóstwo. Różny pomysł dobrania składnika głównego, kremu, dekoracji a nawet naczynia w którym zostanie podany. Zacznijmy od ostatniej z wymienionych rzeczy. W czym podać? Różne szklanki do deserów, pucharki ozdobne. Możliwości jest wiele. Jednak można zawsze postawić na coś nietypowego i nie tak oczywistego. Słoiczek będzie idealnym rozwiązaniem. Niepozorny, kojarzący się tylko z przetworami może mieć inne zastosowanie. Podanie w nim deseru to dobry pomysł.
A jakie desery można w nim podać?
Można te bardziej klasyczne jak i te oryginalniejsze.
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na desery w słoiczkach.
Wafelkowy deser
Składniki
- 4 sztuki kiwi
- 1 wafelek czekoladowy
- bita śmietana typu śnieżka
- 150 ml zimnego mleka
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw musimy wafelek pokruszyć
2. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
3. Kiwi obieramy i kroimy. Z kolei kiwi blendujemy.
4. Na dół słoiczka/szklanki dajemy pokruszone wafelki. Nakładamy porcję bitej śmietany. Dajemy mus z kiwi i kolejną porcję bitej śmietany. Dekorujemy pokruszonym wafelkiem.
Deser dżdżownice
Składniki
- 4 serki homogenizowane o smaku waniliowym (10 dag/1szt)
- kakao według uznania
- 10 dag czekolady mlecznej
- opakowanie żelek dżdżownic
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw musimy serki wymieszać z kakao.
2. Następnie przełożyć je do małych słoiczków.
3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i dać do miski. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie rozpuszczona wlać do niej pół łyżeczki zimnej wody i mieszać. Wtedy czekolada tak nam się zetnie, że będzie można z niej zrobić fajną ziemię.
4. Czekoladę wykładamy na papier do pieczenia i palcami formujemy grudki ziemi. Odstawiamy do zastygnięcia.
5. Na wierzch słoiczków wsypujemy czekoladową ziemię i dekorujemy żelkami.
6. Smacznego!
Deser bezowo-jagodowy
Składniki
- 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- cukier puder do smaku
Mus:
- 0,5 szklanki jagód kamczackich
- cukier do smaku
Bezy:
- 2 zimne białka
- 0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
- kilka jagód kamczackich do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Następnie przygotowujemy jogurt. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem.
3. Jagody z cukrem miksujemy, żeby powstał mus.
4. Na spód słoiczka dajemy jogurt. Później wlewamy mus. Bezy kruszymy i dajemy je do słoiczka.
5. Dekorujemy jagodami.
6. Gotowe! Smacznego!