Dwa desery które polubicie ,pięknie wyglądają na specjalne okazje np.walentynki lub kolację przy świecach.
Torcik kokosowy z truskawką.
ciasto francuskie gotowe
mascarpone 200 gram
śmietana 30 % 1 szklanka
cukier puder 2 łyżki
wiórki kokosowe
truskawki świeże
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Z gotowego ciasta francuskiego za pomocą szklanki wyciąć 4 krążki ,przełożyć na blaszkę i upiec i schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem, małymi porcjami dodawać do serka ,delikatnie wymieszać.
Do okrągłej formy wkładam na dno krążek ciasta,porcję masy ,ponownie krążek ciasta i porcję masy, schładzam w lodówce.
Po 4 godzinach delikatnie wyjmuję z foremki.
Posypuję prażonymi wiórkami i dekoruję cząstkami truskawki.
SMACZNEGO :)
Deser na cieście francuskim z serkiem polany czekoladą z karmelizowanym bananem
Z podanych składników zrobimy 2 desery:
ciasto francuskie 1 opakowanie
masa :
serek mascarpone 200 gram
śmietana kremówka 36%
cukier puder 2 łyżki
sok z limonki 2 łyżki
dodatkowo:
banan
cukier
cynamon
oraz:
czekolada gorzka
Z ciasta wyciąć 4 krążki ,upiec i wystudzić.
Przygotować 2 okrągłe foremki, na dno wyłożyć po jednym krążku ciasta
śmietanę ubić z cukrem i sokiem, serek przełożyć do miseczki dodać śmietanę ,delikatnie wymieszać.
Wypełniać foremki: krążek ciasta francuskiego ,masa,krążek ciasta i masa.
Schłodzić w lodówce ( najlepiej całą noc).
Banany obrać ,i pokroić, na patelni rozpuścić cukier dodać banany i karmelizować ,na koniec posypać cynamonem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli .
Wyjąć desery z lodówki, polać czekoladą i udekorować karmelizowanym bananem.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!