Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Desery z galaretką

Są smaczne i idealne dla każdego. Co prawda trzeba czekać aż się zetną, ale warto.

Są świetne na każdą okazję. Smakują tym małym i dużym łasuchom. Niestety na takie deserki trzeba czekać aż się zetną, ale warto poświęcić czas na  czekanie, aby w rezultacie cieszyć się ich smakiem. Teraz gdy jest gorąco świetnie zdadzą egzamin. Zapraszam po kilka inspiracji deserowych z galaretką w tle.

 

Słoikowy torcik ananasowy

 

Desery z galaretką

Biszkopt :
2 jajka
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
2 szczypty proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Pianka :
4 łyżki jogurtu greckiego
1 galaretka truskawkowa
sok z jednej puszki ananasa
woda ( dopełnić do soku do pojemności 400 ml )
Dodatkowo :
1 puszka ananasa ( plastry )

3 słoiki o pojemności 300 - 350 ml posmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać oba cukry i ubić na puch, dodać olej i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać.
Ciasto rozdzielić do słoików i wstawić je do piekarnika na 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Słoiki z upieczonymi biszkopcikami wystudzić.
Gdy ostygną oczyścić ścianki słoików powyżej biszkoptów.
Gdy biszkopty się piekły odlać do rondelka sok z ananasa, dopełnić wodę do 400 ml i zagotować.
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Ananasy pokroić na mniejsze kawałki.
Do jogurtu greckiego wlać połowę tężejącej galaretki, wymieszać i połowę masy wyłożyć na biszkopt w słoikach.
Ananasy podzielić na 2 części, jedną wyłożyć równo na 3 słoiki, zakryć resztą masy jogurtowej i wstawić na chwilę do lodówki.
Gdy stężeje masa wyłożyć resztę ananasa i zalać odłożoną tężejącą galaretką.
Deser ponownie na chwilę schować do lodówki a potem zajadać prosto ze słoiczka.

 

Słoneczny deser brzoskwiniowy

 

Desery z galaretką

Pierwsza warstwa :
1 puszka brzoskwiń
1 szk śmietany 12 % kwaśnej
1 szk gorącej przegotowanej wody
1,5 galaretki cytrynowej

Druga warstwa :
sok z brzoskwiń ( 1 szk )
1 szk wody
1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, dokładnie mieszając.
Schłodzić.
Brzoskwinie przełożyć do wysokiego naczynia a sok wlać do rondelka przecedzając go przez sitko aby pozbyć się ewentualnych resztek brzoskwiń.
Brzoskwinie zblendować, dodać śmietanę, wymieszać i na koniec cały czas blendując wlać chłodną galaretkę
Gotową mieszankę rozdzielić do pucharków lub szklaneczek i wstawić naczynia do lodówki do ścięcia.
Gdy stężeją zagotować wodę z sokiem, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Schłodzić.
Wyjąć naczynia z lodówki i delikatnie rozlać galaretkę do naczyń.
Ponownie wstawić do lodówki do stężenia galaretki.

 

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

 

Desery z galaretką

Składniki na piankę :
250 g serka mascarpone
400 g jogurtu naturalnego
1/2 szk słodkiej śmietany 18 %
cukier do smaku
50 - 60 g galaretki agrestowej
1/2 szk gorącej przegotowanej wody

Na galaretkę :
ok. 300-350 g truskawek
500 ml gorącej przegotowanej wody
60 g galaretki truskawkowej

W gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę agrestową i schłodzić.
Następnie do miski przełożyć mascarpone, jogurt i śmietanę, dodać trochę cukru i dokładnie zmiksować.
Potem wlać chłodną ale płynną galaretkę, wymieszać i rozlać do szklanek ( u mnie 6 ).
Szklanki wstawić do lodówki aby pianka się ścięła.
Galaretkę truskawkową wymieszać z wodą i schłodzić.
Umyte truskawki pokroić.
Szklanki wyjąć z lodówki, ułożyć na piance truskawki i zalać galaretką.
Szklanki ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

 

Lekka pianka

 

Desery z galaretką

1 jogurt truskawkowy ( 150 ml )
1 jogurt morelowy ( 150 ml )
1 jogurt gruszkowy ( 150 ml )
1 jogurt malinowy ( 150 ml )
1 jogurt brzoskwiniowy ( 150 ml )
1 łyżka galaretki truskawkowej
1 łyżka galaretki cytrynowej
1 łyżka galaretki agrestowej
1 łyżka galaretki brzoskwiniowej
1 łyżka galaretki wiśniowej
po 150 ml przegotowanej gorącej wody na każdy smak galaretki


Do pięciu małych miseczek wlać gorącą, przegotowaną wodę.
Dodać galaretki i dokładnie wymieszać.
Jogurt truskawkowy przełożyć do innego naczynia, zmiksować go, po chwili cały czas miksując wlać chłodną galaretkę. Jeszcze chwilę miksować i rozlać ją do pucharków lub kieliszków ( ja rozlałam do kieliszków ustawiając je pod skosem ).
Naczynia z pierwszą warstwą wstawić do lodówki do stężenia.
Następnie zrobić tak samo z pozostałymi smakami, odczekując aż kolejna warstwa się zetnie.

 

Pomieszany deser

 

Desery z galaretką


1 galaretka kiwi
1 galaretka pomarańczowa
5 twarożków waniliowych Gismo 
6 połówek brzoskwiń z puszki
złote perełki do dekoracji
2 szklanki przegotowanej gorącej wody
czekolada do deserów i kawy

Każdą z galaretek rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, każdą w jednej szklance wody.
Przestudzić.
Do miksera włożyć twarożki i przestudzoną galaretkę kiwi i chwilę miksować.
Zawartość miksera rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki na około 10 minut.
4 połówki brzoskwiń wrzucić do miksera dodać galaretkę pomarańczową i zmiksować.
Wyjąć pucharki z lodówki i napełnić je powstałą masą.
Wstawić do lodówki na kolejne 10 minut.
Po wyjęciu deserów udekorować pozostałymi brzoskwiniami, perełkami i czekoladą.

 

bietka 08.06.2016 21:19
uwielbiam deserki pod każdą postacią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak