Na początku kilka slow, dlaczego powinniśmy dodać kasze jaglaną do swojego menu. Otóż doskonale ona wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na nasze samopoczucie i urodę. Te male ziarenka zawierają krzem, który zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Jagły zawierają pełnowartościowe białko i są lekkostrawne. Nie zawierają glutenu, a co za tym idzie- mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej. Jest doskonała dla osób intensywnie pracujących umysłowo, ponieważ zawiera lecytynę. Kasza jaglana, ma swój specyficzny smak, który z różnymi dodatkami smakuje obłędnie. Wystarczy dodać do kaszy banana, odrobinę soku malinowego, posypać orzechami włoskimi i według mnie to doskonała dawka witamin o niepowtarzalnym smaku.Bardzo lubię odkrywać kasze w rożnych odsłonach. Dzisiaj przedstawiam kilka moich pomysłów na desery z kaszą jaglaną w roli głównej.
Budyń jaglany z melonem
Składniki:
- kasza jaglana pół szklanki,
- mleko sojowe(waniliowe) słodzone 2 szklanki,
- cukier waniliowy 1 łyżka,
- melon 1/4 szt
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną opłukać, następnie gotować na wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Ugotowaną kasze miksujemy blenderem na gładki budyń z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Przekładamy budyń do miseczek. Melon obieramy, kroimy w cząstki i układamy na budyniu.
Kasza jaglana z karmelizowaną gruszką i prażonymi migdałami
Składniki:
- kasza jaglana pół torebki,
- gruszka 1 szt.
- miód 1 łyżka,
- cukier brązowy 1 łyżka,
- sok z cytryny 1 łyżka,
- płatki migdałowe 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Gruszki obrać i pokroić na cztery części. Miód z cukrem rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy gruszki i karmelizujemy na zloty kolor z każdej strony, na koniec dodajemy sok z cytryny. Ugotowaną kasze układamy na talerzu. Gotowe gruszki układamy na kaszy i polewamy sosem powstałym podczas karmelizacji. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi kasze z gruszkami.
Kasza jaglana z białą czekoladą i borówkami na ciasteczkowym spodzie
Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka,
- biała czekolada 1 tabliczka,
- mleko 1 szklanka,
- cukier drobny 4 łyżki,
- ciastka maślane 200g,
- masło 50g
- borówki 90g,
- woda 3 szklanki,
Sposób przygotowania:
Kasze opłukać w gorącej wodzie, następnie ugotować do miękkości w 3 szklankach wody. Ugotowaną kasze zmiksować z mlekiem, cukrem drobnym i waniliowym. Białą czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka, dodać do kaszy i wymieszać. Ciastka kruszymy, masło rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami.Ciastka układamy w pucharkach, ugniatamy i schładzamy w lodowce przez 20 min. Krem z kaszy wykładamy na ciastka. Na wierzch układamy borówki.