Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Desery z kaszą jaglaną w roli głównej

Kasza jaglana doskonale się komponuje z daniami wytrawnymi jak i również ze słodkimi. Dzisiaj poznamy wersje na słodko, którą uwielbiam najbardziej.

Na początku kilka slow, dlaczego powinniśmy dodać kasze jaglaną do swojego menu. Otóż doskonale ona wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na nasze samopoczucie i urodę. Te male ziarenka zawierają krzem, który zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Jagły zawierają pełnowartościowe białko i są lekkostrawne. Nie zawierają glutenu, a co za tym idzie- mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej. Jest doskonała dla osób intensywnie pracujących umysłowo, ponieważ zawiera lecytynę. Kasza jaglana, ma swój specyficzny smak, który z różnymi dodatkami smakuje obłędnie. Wystarczy dodać do kaszy banana, odrobinę soku malinowego, posypać orzechami włoskimi i według mnie to doskonała dawka witamin o niepowtarzalnym smaku.Bardzo lubię odkrywać kasze w rożnych odsłonach. Dzisiaj przedstawiam kilka moich pomysłów na desery z kaszą jaglaną w roli głównej.

 

Budyń jaglany z melonem

Składniki:

- kasza jaglana pół szklanki,

- mleko sojowe(waniliowe) słodzone 2 szklanki,

- cukier waniliowy 1 łyżka,

- melon 1/4 szt

Sposób przygotowania:

Kasze jaglaną opłukać, następnie gotować na wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Ugotowaną kasze miksujemy blenderem na gładki budyń z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Przekładamy budyń do miseczek. Melon obieramy, kroimy w cząstki i układamy na budyniu.

Budyń jaglany z melonem - medium

 

Kasza jaglana z karmelizowaną gruszką i prażonymi migdałami

Składniki:

- kasza jaglana pół torebki,

- gruszka 1 szt.

- miód 1 łyżka,

- cukier brązowy 1 łyżka,

- sok z cytryny 1 łyżka,

- płatki migdałowe 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Gruszki obrać i pokroić na cztery części. Miód z cukrem rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy gruszki i karmelizujemy na zloty kolor z każdej strony, na koniec dodajemy sok z cytryny. Ugotowaną kasze układamy na talerzu. Gotowe gruszki układamy na kaszy i polewamy sosem powstałym podczas karmelizacji. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi kasze z gruszkami.

Kasza jaglana z karmelizowana  gruszką i prażonymi migdalami - medium

 

Kasza jaglana z białą czekoladą i borówkami na ciasteczkowym spodzie

Składniki:

- kasza jaglana 1 szklanka,

- biała czekolada 1 tabliczka,

- mleko 1 szklanka,

- cukier drobny 4 łyżki,

- ciastka maślane 200g,

- masło 50g

- borówki 90g,

- woda 3 szklanki,

Sposób przygotowania:

Kasze opłukać w gorącej wodzie, następnie ugotować do miękkości w 3 szklankach wody. Ugotowaną kasze zmiksować z mlekiem, cukrem drobnym i waniliowym. Białą czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka, dodać do kaszy i wymieszać. Ciastka kruszymy, masło rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami.Ciastka układamy w pucharkach, ugniatamy i schładzamy w lodowce przez 20 min. Krem z kaszy wykładamy na ciastka. Na wierzch układamy borówki. 

Kasza jaglana z białą czekoladą i borówkami na ciasteczkowym spodzie - medium

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak