Ryż jest produktem bardzo dobrym dla naszego organizmu nie tylko jest zdrowy ale i nasz organizm bardzo dobrze go toleruje. Dlatego powinniśmy ryż dodawać do obiadu. Przykładowo ziemniaki zastąpić ryżem ,urozmaicać nasze obiady. Tworzyć różnego rodzaju sałaki , zapiekanki , kurczak lub inny rodzaj mięsa z sosem z dodatkiem ryżu. Ryż jest lekkostrawny będziemy się po spożyciu czuć dobrze. stosowanie ryżu z jabłkami i oraz bananem jest świetnym rozwiązaniem po treningu można bardzo szybko przygotować i jest bardzo smaczny.
Dlaczego warto spożywać ryż :
- spożywanie ryżu pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze
- obniża poziom cholesterolu
- ryż nam dostarcza dużo energii
- zawiera duże ilości skrobi
- ryż zawiera witaminy PP oraz B
- ryż ma umiarkowany indeks glikemiczny
Zapraszam na moje propozycje z wykorzystaniem ryżu
Kotleciki ryżowo - serowe
Składniki :
- ryż brązowy 1.5 szklanki
- żółty ser starty 25 dag
- jajka 2
- cebula 1 mała
- mąka pszenna 2.5 łyżki
- bułka tarta 4 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- natka pietruszki
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
- curry 1/2 łyżeczki małej
- pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Cebulę obieramy i drobno siekamy następnie podsmażamy na łyżce oliwy . Ryż gotujemy według instrukcji na opakowani z dodatkiem soli oraz pieprzu . Ryż przekładamy do miski dodajemy podsmażoną cebulkę oraz rozkłócone jajka , starty ser żółty oraz przyprawy pieprz sól oraz bułkę tartą . Całość dokładnie mieszamy do powstania , gładkiej masy . Następnie formułujemy kotleciki i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni .
Sałatką z ryżem
Składniki na sałatkę :
- ryż ugotowany 1 woreczek
- szynka konserwowa 10 plasterków
- fasola biała z puszki 1/2
- pomidor 1 duży
- cebula 1
- jaja na twardo 4
- pietruszka 1 pęczek
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
- pieprz biały Prymat
Składniki na sos :
- jogurt naturalny 1 mały
- ząbek czosnku 1
- musztarda delikatesowa 2 łyżki
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu . Jajka gotujemy na twardo po czym je obieramy i kroimy w drobną kostkę . Szynkę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko doprawiwszy pieprzem białym . Pomidora myjemy osuszamy następnie kroimy w kostkę po czym odsączamy go z soku . Fasolkę odsączamy z wody opłukujemy i osuszamy po czym dodajemy do reszty .
Wykonanie sosu :
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , musztardę oraz przyprawy . Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników . Gotowy sos odstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie wszystkie składniki dajemy do jednej miski dodajemy sos i przyprawy całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników .