Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dlaczego warto stosować ryż w swoim menu ?

Jest wielu zwolenników jak i przeciwników spożywających ryż. Zapraszam po informacje na temat ryżowe oraz ciekawe propozycje z ryżem.

Ryż jest produktem bardzo dobrym dla naszego organizmu nie tylko jest zdrowy ale i nasz organizm bardzo dobrze go toleruje. Dlatego powinniśmy ryż dodawać do obiadu. Przykładowo ziemniaki zastąpić ryżem ,urozmaicać nasze obiady. Tworzyć różnego rodzaju sałaki , zapiekanki , kurczak lub inny rodzaj mięsa z sosem z dodatkiem ryżu. Ryż jest lekkostrawny będziemy się po spożyciu czuć dobrze. stosowanie ryżu z jabłkami i oraz bananem jest świetnym rozwiązaniem po treningu można bardzo szybko przygotować i jest bardzo smaczny.

Dlaczego warto spożywać ryż :

- spożywanie ryżu pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze

- obniża poziom cholesterolu

- ryż nam dostarcza dużo energii

- zawiera duże ilości skrobi

- ryż zawiera witaminy PP oraz B

- ryż ma umiarkowany indeks glikemiczny

Zapraszam na moje propozycje z wykorzystaniem ryżu

Kotleciki ryżowo - serowe

Dlaczego warto stosować ryż w swoim menu ?

Składniki :

  • ryż brązowy 1.5 szklanki
  • żółty ser starty 25  dag
  • jajka 2 
  • cebula 1 mała
  • mąka pszenna 2.5 łyżki
  • bułka tarta 4 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • curry 1/2 łyżeczki małej
  • pieprz biały Prymat

Wykonanie :

Cebulę obieramy i drobno siekamy następnie podsmażamy na łyżce oliwy . Ryż gotujemy według instrukcji na opakowani z dodatkiem soli oraz pieprzu . Ryż przekładamy do miski dodajemy podsmażoną cebulkę oraz rozkłócone jajka , starty ser żółty oraz przyprawy pieprz sól oraz bułkę tartą . Całość dokładnie mieszamy do powstania , gładkiej masy . Następnie formułujemy kotleciki i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni .

Sałatką z ryżem

Dlaczego warto stosować ryż w swoim menu ?

Składniki na sałatkę :

  • ryż ugotowany 1 woreczek
  • szynka konserwowa 10 plasterków
  • fasola biała z puszki 1/2 
  • pomidor 1 duży
  • cebula 1 
  • jaja na twardo 4 
  • pietruszka 1 pęczek
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • pieprz biały Prymat

Składniki na sos :

  • jogurt naturalny 1 mały
  • ząbek czosnku 1 
  • musztarda delikatesowa 2 łyżki
  • sól
  • czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu . Jajka gotujemy na twardo po czym je obieramy i kroimy w drobną kostkę . Szynkę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko doprawiwszy pieprzem białym . Pomidora myjemy osuszamy następnie kroimy w kostkę po czym odsączamy go z soku . Fasolkę odsączamy z wody opłukujemy i osuszamy po czym dodajemy do reszty .

Wykonanie sosu :
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , musztardę oraz przyprawy . Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników . Gotowy sos odstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie wszystkie składniki dajemy do jednej miski dodajemy sos i przyprawy całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników .

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak