Zupy w diecie są o tyle ważne, że nie tylko rozgrzewają organizm, ale również wstępnie przygotowują żołądek do "pracy".
Ugotowane na mięsnym wywarze wzmacniają i odżywiają organizm, a jednocześnie są lekkostrawne.
Zupy na wywarze warzywnym działają oczyszczająco i detoksykująco.
Najczęściej podawaną zupą jest oczywiście rosół z kury, ale nie da się go jeść co weekend, bo staje się nudny.
W takich przypadkach warto przygotować inną, równie smaczną zupę, by nie męczyć domowników w kółko tym samym.
Sposobów na zupy jest mnóstwo i choć osobiście najczęściej przygotowuję zupy kremy, to z pewnością każdy ma choć kilka ulubionych pozycji.
Nasze ulubione zupy to:
Zupa-krem ziemniaczano-buraczana (przepis)
Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku
Składniki:
- 2 litry wody
- 200 g wędzonego boczku + skóra
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 120 g ryżu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę. Razem ze skórą umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu, po czym dodajemy pokrojone w kawałki marchewki i pietruszkę oraz ryż.
Gdy ryż będzie miękki dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kremowa zupa z batatów (przepis)