Nie lubię w kuchni rutyny, a Wy? W związku z tym sięgam po różnorodne produkty, a jako dodatek do dania głównego proponuje różne warzywa, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Na ciepło polecam marchewkę z groszkiem oraz pyszną zasmażaną kapustę, która doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Na zimno polecam różnorodne surówki, które uzupełnią nasz posiłek w cenne witaminy. Zapraszam na kilka moich przepisów.
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Składniki:
młoda kapusta biała 1 główka,
cebula czerwona lub biała 1 szt,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie szczypta,
sos sojowy do smaku,
sól i pieprz do smaku,
masło 7 dag,
mąka pszenna 2 łyżki,
koper świeży posiekany 4 łyżki,
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno siekamy, następnie zalewamy wodą, tak aby kapusta była nią przykryta i stawiamy na palnik. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz sól i pieprz, gotujemy do miękkości. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy mąkę pszenną, mieszamy i podsmażamy aż będzie miała złocisty kolor. Zasmażkę dodajemy do miękkiej kapusty. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek. Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Surówka z sosem Tzatziki
Składniki:
kapusta pekińska pół szt,
marchew 2 szt,
kukurydza konserwowa pół opakowania,
sos Tzatziki:
ogórek wężowy pół szt,
jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek,
majonez 2 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
posiekany koperek 1-2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i drobno siekamy. Następnie kapustę nasalamy i odstawiamy aż puści sok. Następnie kapustę lekko odciskamy. Dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i odcedzoną kukurydzę.
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, nasalamy, odstawiamy na 5 min, następnie odciskamy z soku i łączymy z majonezem, jogurtem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu.
Surówkę łączymy z sosem i mieszamy do połączenia.
Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Marchewka z groszkiem do obiadu
Składniki:
marchew duża 3 szt,
groszek 2 szklanki,
masło 5 dag,
mąka pszenna 2 łyżki,
sos sojowy 1 łyżka,
sól, pieprz i cukier do smaku,
Sposób przygotowania:
Marchew kroimy w kostkę, zalewamy wodą, tak aby marchew była nią przykryta. Następnie stawiamy na palnik i gotujemy. Gdy marchewka będzie półtwarda to dodajemy groszek.
Masło roztapiamy na patelni. Następnie dodajemy mąkę i smażymy, przez cały czas mieszając. Zasmażka powinna być lekko brązowa. Gotową zasmażkę dodajemy stopniowo do marchwi i groszku, przez cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie przyprawiamy do smaku i gotowe:-)
Buraczki z jabłkiem do obiadu na zimno
Składniki:
buraki 0,5 kg,
jabłko 1 szt,
sok z cytryny do smaku,
ocet do smaku,
cukier, sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimne buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce. Dodajemy do smaku cukier, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego.