Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dodatki do dań głównych

Dodatki do dania głównego mogą być zarówno na ciepło jak i na zimno. W każdej wersji są smaczne i uzupełniają nasz posiłek w cenne witaminy.

Nie lubię w kuchni rutyny, a Wy? W związku z tym sięgam po różnorodne produkty, a jako dodatek do dania głównego proponuje różne warzywa, zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Na ciepło polecam marchewkę z groszkiem oraz pyszną zasmażaną kapustę, która doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Na zimno polecam różnorodne surówki, które uzupełnią nasz posiłek w cenne witaminy. Zapraszam na kilka moich przepisów.

 

 

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Dodatki do dań głównych

 

Składniki: 

młoda kapusta biała 1 główka,

cebula czerwona lub  biała 1 szt,

liść laurowy 2 szt,

ziele angielskie szczypta,

sos sojowy do smaku,

sól i pieprz do smaku,

masło 7 dag,

mąka pszenna 2 łyżki,

koper świeży posiekany 4 łyżki,


Sposób przygotowania:

Kapustę drobno siekamy, następnie zalewamy wodą, tak aby kapusta była nią przykryta i stawiamy na palnik. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz sól i pieprz, gotujemy do miękkości. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy mąkę pszenną, mieszamy i podsmażamy aż będzie miała złocisty kolor. Zasmażkę dodajemy do miękkiej kapusty. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

 

Surówka z sosem Tzatziki

Dodatki do dań głównych

 

Składniki:

kapusta pekińska pół szt,

marchew 2 szt,

kukurydza konserwowa pół opakowania,

 

sos Tzatziki:

ogórek wężowy pół szt,

jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek,

majonez 2 łyżki,

czosnek 2 ząbki,

posiekany koperek 1-2 łyżki,

sól i pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy i drobno siekamy. Następnie kapustę nasalamy i odstawiamy aż puści sok. Następnie kapustę lekko odciskamy. Dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i odcedzoną kukurydzę. 

Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, nasalamy, odstawiamy na 5 min, następnie odciskamy z soku i łączymy z majonezem, jogurtem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. 

Surówkę łączymy z sosem i mieszamy do połączenia. 

Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

 

Marchewka z groszkiem do obiadu

Dodatki do dań głównych

 

Składniki:

 

marchew duża 3  szt,

 

groszek 2 szklanki,

 

masło 5 dag,

 

mąka pszenna 2 łyżki,

 

sos sojowy 1 łyżka,

 

sól, pieprz i cukier do smaku,

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Marchew kroimy w kostkę, zalewamy wodą, tak aby marchew była nią przykryta. Następnie stawiamy na palnik i gotujemy. Gdy marchewka będzie półtwarda to dodajemy groszek.

 

Masło roztapiamy na patelni. Następnie dodajemy mąkę i smażymy, przez cały czas mieszając. Zasmażka powinna być lekko brązowa. Gotową zasmażkę dodajemy stopniowo do marchwi i groszku, przez cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie przyprawiamy do smaku i gotowe:-)

 

Buraczki z jabłkiem do obiadu na zimno

Dodatki do dań głównych

 

Składniki:

 

buraki 0,5 kg,

 

jabłko 1 szt,

 

sok z cytryny do smaku,

 

ocet do smaku,

 

cukier, sól i pieprz do smaku,

 


Sposób przygotowania:

 

Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimne buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce. Dodajemy do smaku cukier, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak