Dodatki są proste w przygotowaniu .
Świetnie smakują nie tylko z mięsem ale i z żółtym lub białym serem lub warzywami.
Sos do mięsa chrzanowo - jabłkowy .
jabłka 3 sztuki
miód płynny 2 łyżki
chrzan tarty 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Jabłka obrać pokroić na cząstki posolić, polać miodem .
Piec w piekarniku zawinięte w folię aluminiową około pół godziny, w temperaturze 180 stopni.
Jak przestygną zblendować i połączyć z tartym chrzanem. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać np. z pieczonym mięsem.
SMACZNEGO :)
Latem gdy czerwona porzeczka obrodzi robię:
Chutney z czerwonej porzeczki.
składniki:
porzeczki czerwonej 1 kg
ocet 125 ml.
cukier 2 szklanki
pieprz biały 1 łyżeczka
cebula biała 4 sztuki
Zasypać cukrem porzeczki i zostawić przez noc.
Następnego dnia przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę,ocet oraz pieprz .
Gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając i uważać aby się nie przypaliło.
Gdy będzie już dość gęste przełożyć do słoików.
Pasteryzować.
Podawać np. do warzyw lub mięsa .
SMACZNEGO :)