Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dodatki do mięsa

Kiedyś chrzan i musztarda królowały na stole jako dodatek do mięsa. Dziś chutney z czerwonej porzeczki świetnie smakuje z pieczonym mięsem. Sos do mięsa chrzanowo - jabłkowy wzbogaci smak podawanej pieczeni.

Dodatki  są proste w przygotowaniu .

Świetnie smakują nie tylko z mięsem ale i z żółtym lub białym serem  lub warzywami.

 

Sos do mięsa chrzanowo - jabłkowy .

jabłka 3 sztuki

miód  płynny 2 łyżki

chrzan tarty 4 łyżki

sól do smaku

pieprz do smaku

 

Jabłka obrać pokroić na cząstki posolić,  polać  miodem .
  Piec w piekarniku zawinięte w  folię  aluminiową   około pół godziny, w temperaturze 180 stopni.
Jak przestygną zblendować i połączyć z tartym chrzanem. Doprawić  solą i pieprzem.
Podawać np. z pieczonym mięsem.
SMACZNEGO :)

Dodatki do mięsa

Latem gdy czerwona porzeczka obrodzi robię:

Chutney z czerwonej porzeczki.

składniki:

porzeczki czerwonej 1 kg

ocet 125 ml.

cukier 2 szklanki

pieprz biały  1 łyżeczka

cebula biała 4 sztuki

 

Zasypać cukrem porzeczki i zostawić przez noc.
Następnego dnia przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę,ocet  oraz pieprz .
Gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając i uważać aby się nie przypaliło.
Gdy będzie już dość gęste przełożyć do słoików.
Pasteryzować.
Podawać np. do warzyw lub mięsa .
SMACZNEGO :)

Dodatki do mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak