Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowa pizzeria

Cienkie, chrupiące ciasto, słodko-pikantny sos pomidorowy i ciągnący się ser – to najważniejsze cechy tego dania. Domowa pizza to świetna propozycja na kolację, obiad czy domówkę. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na sylwestrowym stole.

Sekretem udanej, domowej pizzy jest ciasto. Powinno być dobrze wyrośnięte, elastyczne, a po upieczeniu chrupiące. Bez względu na to, czy preferujecie pizzę na cienkim czy grubym cieście – ciasto to baza, która nadaje temu daniu niepowtarzalnego smaku. Choć jest wiele przepisów na ciasto do pizzy, to oryginalne, włoskie nie zawiera w sobie niepotrzebnych składników. Do przygotowania domowego ciasta na pizze, podobnie jak w przypadku tej włoskiej wystarczy zaledwie mąka, woda, drożdże oraz oliwa, a także do smaku – sól i cukier. Jeśli chcecie uzyskać smak zbliżony do włoskiej pizzy, należy zrezygnować z dodatku takich składników jak mleko, jajka czy margaryna. Istotą smaku dobrego ciasta jest właśnie prostota składników i dodatków. Sos do pizzy można przygotować na bazie świeżych pomidorów, lecz poza sezonem, kiedy nie ma dostępu do naprawdę smacznych odmian takich jak choćby san marzano, sos można przygotować z koncentratu pomidorowego i domowego ketchupu, wzbogacając jego smak czosnkiem, ziołami, cukrem i dobrej jakości oliwą. Dodatki do pizzy to kwestia smaku, jednak także i na domowej pizzy nie może zabraknąć mozzarelli, która nierozerwalnie kojarzy się właśnie z tym daniem. Oto kilka moich propozycji na domową pizzę. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło podczas zabawy sylwestrowej lub kinderbalu. Smacznego!

Pizza z owocami morza

Domowa pizzeria
Składniki:
400 g mąki pszennej
220 ml ciepłej (nie gorącej) wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
2 średnie, mięsiste pomidory (najlepiej san marzano) 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suszonego oregano
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki chili
Dodatki:
500 g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, ośmiorniczki, krewetki)
250 g sera mozzarella (w kulach)
100 g startego sera mozzarella
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki chili w płatkach lub 1 mała ostra papryczka

Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić do podrośnięcia na około 10-15 minut. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto (ręcznie lub robotem) dolewając oliwy. Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować je w kulę, włożyć do wysypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Sos: Pomidory naciąć na krzyż. Sparzyć wrzątkiem i zahartować w zimnej wodzie. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać koncentrat, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz cukier. Smażyć do rozpadnięcia się pomidorów i odparowania płynu. Odstawić do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować bardzo cienko na grubość około 1/2 cm. Każdy spód posmarować sosem. Dodać posiekaną w piórka cebulę, pokrojony w plastry ser mozzarella i owoce morza (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej odmrozić i dokładnie odsączyć wodę na ręczniku papierowym). Posypać startą mozzarellą i chili. Pizze wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 10-12 minut.

Pizza z szynką parmeńską, pomidorami i oliwkami

Domowa pizzeria
Składniki (pizza o śr. 35 cm):
Ciasto: 
200 g mąki 
110 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Sos:
1/2 puszki pomidorów krojonych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
2 pomidory malinowe
10 pomidorów koktajlowych
8 plastrów szynki parmeńskiej
2 łyżki czarnych oliwek
1 mała czerwona cebula
250 g mozzarelli
garść rukoli

Ciasto: Do letniej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać podrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. 
Sos: Składniki sosu zmiksować i podgrzać chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia. 
Cebulę pokroić w piórka, pomidory koktajlowe na połówki, pomidory malinowe i mozzarellę w plastry. 
Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, dodać cebulę, pokrojone pomidory, oliwki i mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-18 minut. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki parmeńskiej i rukolę. 
Podawać z włoskim, czerwonym, półwytrawnym winem Celebro w temperaturze 16-18 stopni. 

Chłopska pizza z kiełbasą i pieczarkami

Domowa pizzeria
Ciasto:
200 g mąki 
110 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Sos:
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek 
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta płatków chili
Dodatki:
250 g mozzarelli
150 g startego pikantnego sera żółtego 
1 mała laska kiełbasy chłopskiej 
1/2 strąka czerwonej papryki
3 duże pieczarki
1 mała cebula
2 średnie ogórki kiszone

Do letniej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać podrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Składniki sosu połączyć i posmarować nim rozwałkowaną na okrąg o śr. 30 cm pizzę. Na sos położyć pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki, kiełbasę i ogórka. Na składnikach ułożyć pokrojoną mozzarellę i posypać startym żółtym serem. Pizzę wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut.

Pizza z salami, mozzarellą i pieczarkami

Domowa pizzeria
Składniki (na dwie duże pizze średnicy ok. 32 cm):
Ciasto:
400 g mąki pszennej
220 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
250 g mozzarelli w kulce 
200 g sera edamskiego
4 duże pieczarki
2 średnie cebule
16 dużych plastrów salami
Sos:
4 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta płatków chili
sól (do smaku)
świeże zmielony czarny pieprz (do smaku)

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Do reszty mąki dodać sól. Kiedy drożdże podrosną połączyć je z mąką i dodać oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut. 
Sos: Ketchup wymieszać z koncentratem, dodać posiekane oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oliwę, sól, pieprz i chili. Wymieszać. 
Podrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 32 cm i grubości 0,5 cm. Posmarować sosem. Dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, pieczarki pokrojone na plasterki, plastry salami, mozzarellę i starty żółty ser. Pizze włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-18 minut. Smacznego! 

Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie lub (podobnie jak ja) w automacie do wypieku chleba na funkcji ciasto/ciasto na pizzę. 
Sos można także przygotować ze świeżych pomidorów, obranych ze skórki i podsmażonych na oliwie z pozostałymi dodatkami i odrobiną koncentratu pomidorowego. Ta wersja jest jednak szybsza. 

Pełnoziarnista pizza fit z tuńczykiem i rukolą

Domowa pizzeria

Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm):
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
110 ml ciepłej wody 
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
4 łyżki domowego ketchupu
250 g mozzarelli light
2 duże pieczarki
1 mała czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4 łyżki czarnych oliwek
2 garście rukoli
1 łyżeczka suszonego oregano

Z ciepłej wody, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać ze solą. Dodać podrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie, w robocie, lub automacie do wypieku chleba). Wierzch ciasta posmarować oliwą. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować na bardzo cienki okrąg. Przenieś na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Posmarować domowym ketchupem. Mozzarellę pokroić na plastry, ułożyć na cieście, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki, oliwki i odsączone kawałki tuńczyka. Wierzch pizzy posypać oregano. Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 15 minut, do czasu aż brzegi się zarumienią a ser rozpuści. Pizzę przed podaniem posypać liśćmi rukoli. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak