Sekretem udanej, domowej pizzy jest ciasto. Powinno być dobrze wyrośnięte, elastyczne, a po upieczeniu chrupiące. Bez względu na to, czy preferujecie pizzę na cienkim czy grubym cieście – ciasto to baza, która nadaje temu daniu niepowtarzalnego smaku. Choć jest wiele przepisów na ciasto do pizzy, to oryginalne, włoskie nie zawiera w sobie niepotrzebnych składników. Do przygotowania domowego ciasta na pizze, podobnie jak w przypadku tej włoskiej wystarczy zaledwie mąka, woda, drożdże oraz oliwa, a także do smaku – sól i cukier. Jeśli chcecie uzyskać smak zbliżony do włoskiej pizzy, należy zrezygnować z dodatku takich składników jak mleko, jajka czy margaryna. Istotą smaku dobrego ciasta jest właśnie prostota składników i dodatków. Sos do pizzy można przygotować na bazie świeżych pomidorów, lecz poza sezonem, kiedy nie ma dostępu do naprawdę smacznych odmian takich jak choćby san marzano, sos można przygotować z koncentratu pomidorowego i domowego ketchupu, wzbogacając jego smak czosnkiem, ziołami, cukrem i dobrej jakości oliwą. Dodatki do pizzy to kwestia smaku, jednak także i na domowej pizzy nie może zabraknąć mozzarelli, która nierozerwalnie kojarzy się właśnie z tym daniem. Oto kilka moich propozycji na domową pizzę. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło podczas zabawy sylwestrowej lub kinderbalu. Smacznego!
Pizza z owocami morza
Składniki:
400 g mąki pszennej
220 ml ciepłej (nie gorącej) wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
2 średnie, mięsiste pomidory (najlepiej san marzano)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suszonego oregano
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki chili
Dodatki:
500 g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, ośmiorniczki, krewetki)
250 g sera mozzarella (w kulach)
100 g startego sera mozzarella
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki chili w płatkach lub 1 mała ostra papryczka
Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić do podrośnięcia na około 10-15 minut. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto (ręcznie lub robotem) dolewając oliwy. Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować je w kulę, włożyć do wysypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Sos: Pomidory naciąć na krzyż. Sparzyć wrzątkiem i zahartować w zimnej wodzie. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać koncentrat, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz cukier. Smażyć do rozpadnięcia się pomidorów i odparowania płynu. Odstawić do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować bardzo cienko na grubość około 1/2 cm. Każdy spód posmarować sosem. Dodać posiekaną w piórka cebulę, pokrojony w plastry ser mozzarella i owoce morza (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej odmrozić i dokładnie odsączyć wodę na ręczniku papierowym). Posypać startą mozzarellą i chili. Pizze wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 10-12 minut.
Pizza z szynką parmeńską, pomidorami i oliwkami
Składniki (pizza o śr. 35 cm):
Ciasto:
200 g mąki
110 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Sos:
1/2 puszki pomidorów krojonych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
2 pomidory malinowe
10 pomidorów koktajlowych
8 plastrów szynki parmeńskiej
2 łyżki czarnych oliwek
1 mała czerwona cebula
250 g mozzarelli
garść rukoli
Ciasto: Do letniej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać podrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.
Sos: Składniki sosu zmiksować i podgrzać chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia.
Cebulę pokroić w piórka, pomidory koktajlowe na połówki, pomidory malinowe i mozzarellę w plastry.
Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, dodać cebulę, pokrojone pomidory, oliwki i mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-18 minut. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki parmeńskiej i rukolę.
Podawać z włoskim, czerwonym, półwytrawnym winem Celebro w temperaturze 16-18 stopni.
Chłopska pizza z kiełbasą i pieczarkami
Ciasto:
200 g mąki
110 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Sos:
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta płatków chili
Dodatki:
250 g mozzarelli
150 g startego pikantnego sera żółtego
1 mała laska kiełbasy chłopskiej
1/2 strąka czerwonej papryki
3 duże pieczarki
1 mała cebula
2 średnie ogórki kiszone
Do letniej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać podrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Składniki sosu połączyć i posmarować nim rozwałkowaną na okrąg o śr. 30 cm pizzę. Na sos położyć pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki, kiełbasę i ogórka. Na składnikach ułożyć pokrojoną mozzarellę i posypać startym żółtym serem. Pizzę wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut.
Pizza z salami, mozzarellą i pieczarkami
Składniki (na dwie duże pizze średnicy ok. 32 cm):
Ciasto:
400 g mąki pszennej
220 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
250 g mozzarelli w kulce
200 g sera edamskiego
4 duże pieczarki
2 średnie cebule
16 dużych plastrów salami
Sos:
4 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta płatków chili
sól (do smaku)
świeże zmielony czarny pieprz (do smaku)
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Do reszty mąki dodać sól. Kiedy drożdże podrosną połączyć je z mąką i dodać oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut.
Sos: Ketchup wymieszać z koncentratem, dodać posiekane oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oliwę, sól, pieprz i chili. Wymieszać.
Podrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 32 cm i grubości 0,5 cm. Posmarować sosem. Dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, pieczarki pokrojone na plasterki, plastry salami, mozzarellę i starty żółty ser. Pizze włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-18 minut. Smacznego!
Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie lub (podobnie jak ja) w automacie do wypieku chleba na funkcji ciasto/ciasto na pizzę.
Sos można także przygotować ze świeżych pomidorów, obranych ze skórki i podsmażonych na oliwie z pozostałymi dodatkami i odrobiną koncentratu pomidorowego. Ta wersja jest jednak szybsza.
Pełnoziarnista pizza fit z tuńczykiem i rukolą
Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm):
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
110 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
4 łyżki domowego ketchupu
250 g mozzarelli light
2 duże pieczarki
1 mała czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4 łyżki czarnych oliwek
2 garście rukoli
1 łyżeczka suszonego oregano
Z ciepłej wody, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać ze solą. Dodać podrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie, w robocie, lub automacie do wypieku chleba). Wierzch ciasta posmarować oliwą. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować na bardzo cienki okrąg. Przenieś na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Posmarować domowym ketchupem. Mozzarellę pokroić na plastry, ułożyć na cieście, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki, oliwki i odsączone kawałki tuńczyka. Wierzch pizzy posypać oregano. Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 15 minut, do czasu aż brzegi się zarumienią a ser rozpuści. Pizzę przed podaniem posypać liśćmi rukoli.