Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe bajgle-jak zrobić.

W tym wpisie przedstawię Wam jak krok po kroku zrobić domowe bajgle. Co prawda trochę czasu trzeba poświęcić żeby je przygotować, ale zapewniam, że warto. Smak i zapach cudowny...najlepszy. Serdecznie zapraszam do wpisu.

W tym wpisie przedstawię Wam jak krok po kroku zrobić domowe bajgle. Co prawda trochę czasu trzeba poświęcić żeby je przygotować, ale zapewniam, że warto. Smak i zapach cudowny...najlepszy. Serdecznie zapraszam do wpisu.

 Domowe bajgle-jak zrobić.

Jest to dawno zapomniany przeze mnie przepis. Bajgle wychodzą bardzo pyszne. Jednym słowem najlepsze. Mnie najlepiej smakują rozkrojone i posmarowane masełkiem. Polecam na śniadanie lub kolację. W przygotowaniu tych bajgli jest ciekawa metoda, że trzeba je najpierw je obgotować, a dopiero później piec, może w tym tkwi tajemnica ich smaku, bo smakują całkiem inaczej niż zwykłe drożdżowe pieczywo. A nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze, jego smak wynagrodzi nam cały trud jaki włożyliśmy w przygotowanie. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście piec takich domowych bajgli to polecam wypróbować mój przepis, zobaczycie, że nie pożałujecie, a ja życzę Wam udanych wypieków i smacznego.

 

Jak wykonać domowe bajgle:


Składniki:

 

Ciasto:

1 kg mąki tortowej

5 dag świeżych drożdży

2 szklanki ciepłego mleka

1 kopiasta łyżka cukru

2 średnie jajka

pół łyżki soli


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

odrobina soli i cukru


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, następnie dodajemy jajka i lekko rozmącamy, na koniec dodajemy sól i stopniowo mąkę, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło.

Domowe bajgle-jak zrobić.

 


2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części toczymy długi wałek, z połowy wałka formujemy kółko, a pozostałym ciastem oplatamy formując obwarzanek.

Domowe bajgle-jak zrobić.


3. W garnku gotujemy wodę, którą lekko solimy i słodzimy. Do wody wrzucamy partiami precle i gotujemy kilka sekund.Domowe bajgle-jak zrobić.

 

4. Precle układamy na suchej blaszce.

Domowe bajgle-jak zrobić.

 


5. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Domowe bajgle-jak zrobić.

 

 6. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak