W tym wpisie przedstawię Wam jak krok po kroku zrobić domowe bajgle. Co prawda trochę czasu trzeba poświęcić żeby je przygotować, ale zapewniam, że warto. Smak i zapach cudowny...najlepszy. Serdecznie zapraszam do wpisu.
Jest to dawno zapomniany przeze mnie przepis. Bajgle wychodzą bardzo pyszne. Jednym słowem najlepsze. Mnie najlepiej smakują rozkrojone i posmarowane masełkiem. Polecam na śniadanie lub kolację. W przygotowaniu tych bajgli jest ciekawa metoda, że trzeba je najpierw je obgotować, a dopiero później piec, może w tym tkwi tajemnica ich smaku, bo smakują całkiem inaczej niż zwykłe drożdżowe pieczywo. A nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze, jego smak wynagrodzi nam cały trud jaki włożyliśmy w przygotowanie. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście piec takich domowych bajgli to polecam wypróbować mój przepis, zobaczycie, że nie pożałujecie, a ja życzę Wam udanych wypieków i smacznego.
Jak wykonać domowe bajgle:
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
1 kopiasta łyżka cukru
2 średnie jajka
pół łyżki soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina soli i cukru
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, następnie dodajemy jajka i lekko rozmącamy, na koniec dodajemy sól i stopniowo mąkę, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części toczymy długi wałek, z połowy wałka formujemy kółko, a pozostałym ciastem oplatamy formując obwarzanek.
3. W garnku gotujemy wodę, którą lekko solimy i słodzimy. Do wody wrzucamy partiami precle i gotujemy kilka sekund.
4. Precle układamy na suchej blaszce.
5. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.