Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe bułki są najlepsze.

Nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc trochę czasu i upiec domowe bułeczki. Rodzina się ucieszy.

Nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc trochę czasu i upiec domowe bułeczki. Rodzina się ucieszy.


Uwielbiam zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba czy bułek. Gdy się pieką już nie można doczekać się kiedy będę gotowe, pachnące i z pysznie chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie czy kolację. Podane z ulubionymi dodatkami: masłem, twarożkiem czy dżemem, do tego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub mleko, i mamy najpyszniejszy posiłek na świecie. Przy takim śniadaniu czy kolacji warto spędzić czas z rodziną.

Najczęściej piekę pieczywo drożdżowe ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu. Moje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni.

Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się przełamać i skorzystać z któregoś mojego przepisu.

 

A teraz przedstawię Wam kilka propozycji na domowe bułeczki:

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Na śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z chrupiącą skórką.

Domowe bułki są najlepsze.

 

Składniki:

Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru

 

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
1 kopiaste łyżki masła
około 1 szklanka ciepłego mleka

 

Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu  z rokitnika
pół słoiczka dżemu z czarnego bzu
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 małe jajko
kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych

 

Wykonanie:

 

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

 

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijamy jajko, dodajemy, płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko ( mleka dodajemy tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Ciasto wyrabiamy kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

 

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

 

4. Po tym czasie pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

 

5. Upieczone bułeczki studzimy, przekrawamy na pół, smarujemy dżemami i podajemy.

 

6. Smacznego.

 

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem.
Uwielbiam piec bułeczki, może dlatego, że wychodzą mi tak pyszne, a nie ma co ukrywać, że domowe są najlepsze i są zjadane co do ostatniego okruszka. Ciągle wymyślam różne wersje. Tym razem upiekłam niezwykle puszyste bułeczki pszenno - krupczatkowe z dużą ilością sezamu. Bułeczki polecam na śniadanie i kolację.

Domowe bułki są najlepsze.

 

Składniki:

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki mąki krupczatki

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
4 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki soli
około półtorej szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:
1 małe jajko
około 4 łyżki ziaren sezamu
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.

4. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone bułki są gotowe do podania.

6. Smacznego.

 

Bułki pszenno - orkiszowe.
Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, a najbardziej właśnie bułki, takie domowe, pachnące, pyszne i z chrupiącą skórką. Bułki pszenno - orkiszowe są idealne na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakują z masełkiem lub twarożkiem.

Domowe bułki są najlepsze.

 

Składniki:

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki Warmińskiej pszennej
1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:
5 szklanek mąki Warmińskiej pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i obiema mąkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, sól i olej, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba należy dolać jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ma 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.

4. Po tym czasie bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Tak upieczone bułki są gotowe do podania.

6. Smacznego.

 

Bułeczki ,, Krupczatki ''.
Pierwszy raz upiekłam bułki na mące krupczatce i nie ukrywam, że wyszły mi pyszne. Idealne na śniadanie lub kolację. Według mnie najlepiej smakują z masełkiem lub twarożkiem.

Domowe bułki są najlepsze.


Składniki:

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki krupczatki pszennej

Ciasto:
1 kg mąki mąki krupczatki pszennej
2 łyżeczki soli
półtorej szklanki ciepłego mleka
1 jajko

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. jeżeli ciasto będzie się kleiło można lekko oprószyć mąką pszenną i zagnieść. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.

4. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułki są gotowe do podania.

5. Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

 

Babeczka35 05.05.2017 16:13
My bardzo lubimy domowe pieczywo, jak tylko mam możliwość to piekę:)
anka1988 05.05.2017 15:59
zgadzam się w 100%, domowe zawsze najlepsze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak