Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe drożdżówki- pyszny pomysł nie tylko na śniadanie

Drożdżówki to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale również to świetny dodatek do popołudniowej kawy oraz na kolacje z gorącą herbatą.

Drożdżówki ze sklepu często zawierają rożne emulgatory, wiec warto zrobić je samemu w domu. Domowe bułeczki są mięciutkie, puszyste, po prostu rewelacyjne w smaku. Farsz do bułek możemy wykonać według swojego upodobania. Bułki możemy nadziać różnymi smakami dżemów, białym twarożkiem, czekoladą, orzechami oraz kremami. Dodatkowo możemy polać nasze drożdżówki polewą czekoladową lub lukrem. Dzięki temu drożdżówki będą się bardzo kusząco prezentowały. Możemy również posypać bułki cukrem pudrem, są również bardzo dobre. Do ciasta możemy dodać rożne aromaty. Dzięki temu smak bułek będzie bardziej interesujący. Ja najczęściej używać do ciasta skorki z cytryny, limonki lub pomarańczy. Uwielbiam ten obłędny zapach bułek rozchodzący się po całym domu. Myślę, że niejedno dziecko skusi się na taką drożdżówkę.Przedstawiam kilka moich pomysłów na drożdżówki. Zachęcam do wypróbowania.

 

Drożdżówki z dżemem i polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto:

- maka pszenna 6,5 szklanki,

- mleko 1 szklanka,

- woda ciepła 1 szklanka,

- cukier drobny pół szklanki,

- masło 200 g ,

- skorka z cytryny 3 łyżki,

- suche drożdże 2 łyżeczki,

- żółtka 2 szt,

- sol szczypta,

Nadzienie:

- dżem malinowy 1 mały słoik,

Polewa:

- czekolada mleczna 1 tabliczka,

- mleko 3,2% 6 łyżek,

Dodatkowo:

- jajko 1 szt,

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Make łączymy z cukrem, drożdżami, skorką cytrynową, dodajemy żółtka, wodę i mleko. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i bardzo dokładnie miesimy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 godzinę. Następnie formujemy kulki z ciasta. Kazdą kulkę rozpłaszczamy w rekach, nadziewamy dżemem i zlepiamy. Układamy na blaszkę i odstawiamy na 40 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w mleku, mieszamy. Polewamy upieczone bułeczki. 

Drożdżówki z dżemem i polewą  czekoladową  - medium

 

Drożdżowe ślimaczki z masą orzechową

Składniki:

Ciasto:

- maka pszenna 0,5 kg,

- masło 10 dag,

- mleko 1 szklanka,

- skorka pomarańczowa 1 łyżka,

- żółtka 1 szt,

- sol szczypta,

- drożdże suche 1 łyżeczka,

- cukier brązowy 4 łyżki,

Nadzienie:

- orzechy włoskie 2 szklanki,

- cukier brązowy pół szklanki,

- cukier waniliowy 1 opakowanie,

- białka 2 szt,

Sposób przygotowania:

Ciasto : Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy i z podanych składników zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na prostokąt.
Nadzienie : orzechy mielimy, białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, jeszcze chwile miksujemy, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy łyżką. Nadzienie wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto zwijamy jak roladę, następnie kroimy plastry i wykładamy każdy ślimaczek na wyłożoną papierem blaszkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy, następnie pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny na rumiano. 

Drożdżowe ślimaczki z masą orzechową  - medium

 

Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym i lekkim aromatem mandarynki

Składniki:

Ciasto:

- maka pszenna 4 szklanki,

- cukier brązowy 3 łyżki,

- mandarynka 1 szt,

- masło 150 g,

- drożdże suche 1,5 łyżeczki,

- sol szczypta,

-mleko 1 szklanka,

- jajko 1 szt,

Nadzienie:

- dżem truskawkowy pół małego słoika,

Lukier:

- sok z limonki 4 łyżki,

- cukier puder 1 szklanka, 

Dodatkowo:

- jajko 1 szt,

- mleko 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy do suchych składników. Mandarynkę ścieramy na tarce i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1,5h. Z gotowego ciasta robimy male kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła. Bułki układamy na formie i czekamy ok 1 h , aż podrosną. Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem mleka i smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy i wkładamy bułki do środka na 30 min, piec w temperaturze 170 stopni.
Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się z tego lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynką.

Drozdzowe buleczki z dzemem truskawkowym i lekkim aromatem mandarynki - medium

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak