Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe fastfoody

Większość z nas lubi fastfoody, niestety są one niezdrową żywnością, ale dzięki przyrządzeniu ich w domu są zdecydowanie zdrowsze.

U mnie w domu, fast foody robię głównie na życzenie męża. Najczęściej są to hod-dogi, zapiekanki, hamburgery i kebaby. Ja nie zaprzeczam i z chęcią je przygotowuję, gdyż wiem że są o wiele zdrowsze, a sama od czasu do czasu mam chęć przekąszenia czegoś mniej zdrowego.

DOMOWE HAMBURGERY

Kotlety wieprzowe:
200g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 kajzerka
1 szklanka mleka lub wody
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
bułka tarta do panierki

Sos majonezowo – musztardowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej
Pieprz, ostra papryka do smaku

Bułki do hamburgerów
Sałaka warzywna – u mnie sałatka z zielonych pomidorów
Liście sałaty zielonej
Ketchup

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub w mleku. Mięso połączyć razem z namoczoną, odsączoną bułką, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulką, wyrobić i przyprawić. Opanierować w bułce tartej. Smażyć cienkie kotleciki, wielkości bułki lub kilka mniejszych.

Wykonać sos majonezowo-musztardowy: majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku.

Bułki do hamburgerów przekroić wzdłuż, jednak tak by nie były przecięte do końca. Podgrzać nad parą wodną (ja zagotowuję wodę w garnku, układam bułki na sitku i przykrywam)

Ciepłe bułki posmarować sosem majonezowo - musztardowym, ułożyć liść sałaty, kotlet wieprzowy, posmarować ketchupem. Kolejno ułożyć sałatkę warzywną i ponownie polać sosem.Domowe fastfoody

WIEJSKIE HAMBURGERY

Kotlety:
1/2kg pieczeni / łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 jajko
2 kromki weka pszennego namoczonego w wodzie
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia

Sałatka:
8 liści kapusty pekińskiej
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 mała papryka czerwona
sól, pieprz

Sos majonezowo – musztardowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej
Pieprz, ostra papryka do smaku

Dodatkowo:
Bułki do hamburgerów
1 pomidor pokrojony w plastry
plasterki sera żółtego
liście sałaty zielonej
ketchup

Mięso zmielić wraz z cebulą czerwoną oraz namoczonym i odsączonym wekiem, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyrobić i przyprawić do smaku. Opanierować w bułce tartej. Smażyć cienkie kotleciki, wielkości bułki. Liście kapusty pekińskiej drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, połączyć z majonezem, jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku. Wykonać sos majonezowo-musztardowy: majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku. Bułki do hamburgerów przekroić wzdłuż, jednak tak by nie były przecięte do końca. Podgrzać nad parą wodną (ja zagotowuję wodę w garnku, układam bułki na sitku i przykrywam) Ciepłe bułki posmarować sosem majonezowo - musztardowym, ułożyć liść sałaty, kotlet, plasterek sera żółtego, posmarować ketchupem, nałożyć sałatkę warzywną i plasterek pomidora. Domowe fastfoody

W wersji z rybą:

FISHBURGER W CHLEBIE

Na 2 kanapki:
4 większe kromki chleba
1 większy mrożony filet z mintaja
4 łyżki kapusty kiszonej
2 plasterki pomidora
2 plasterki sera żółtego
2 liście sałaty zielonej

sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
ostra papryka o smaku

bułka tarta i mąka pszenna o panierki
1 jajko
tłuszcz do smażenia
masło do posmarowania chleba

Mintaja rozmrozić, przekroić na połowę, osolić z obu stron. Opanierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej, usmażyć.

W międzyczasie kromki chleba posmarować z jednej strony i włożyć na 5 min do rozgrzanego do 180 st C piekarnika.

Majonez połączyć z musztarda, doprawić do smaku ostrą papryką.

Gorącą kromkę chleba (roztopionym masłem do góry), posmarować sosem majonezowo - musztardowym, ułożyć liść zielonej sałaty, usmażony kawałek mintaja, polać ketchupem, ułożyć plasterek żółtego sera, po 2 łyżki kapusty kiszonej, plasterek pomidora, przykryć drugą połówką chleba. Podawać na gorąco. Domowe fastfoody

TOSTY Z PIEKARNIKA

8 kromek chleba
8 plasterków szynki
8 plasterków salami
16 plasterków sera żółtego
2 pomidory
1 mniejsza cebula
masło do posmarowania chleba
oregano
sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Każda kromkę posmarować masłem, obłożyć plasterkiem szynki, salami i nałożyć po 2 plasterki sera żółtego i pomidora. Posypać cebulką, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Zapiekanki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekać góra-dół ok 10 min, po czym załączyć termoobieg i zapiekać kolejne 5 min. Domowe fastfoody

SZYBKIE MINI HOD-DOGI

1 duża bułka
6 większych pieczarek
2-3 plasterki sera żółtego
ketchup
pieprz, sól

ewentualnie: kapusta kiszona

Bułkę przekroić wzdłuż nacięcia, na dwie połówki. Zrobić w nich lekkie wgłębienia. Pieczarki pokroić, udusić z odrobiną wody, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bułki nadziać pieczarkami. Na wierzch nałożyć plasterki sera pokrojone w paski. Włożyć do microvave na 2 min. Polać ketchupem.

Pod pieczarki można również dodać ugotowaną i przyprawioną kiszoną kapustę. Domowe fastfoody

DOMOWE HOD-DOGI

4 bułki na hod-dogi
4 parówki cienkie
majonez - 2 łyżeczki na każdego hod-doga
musztarda - 2 łyżeczki na każdego hod-doga
1/2 słoika sałatki z kapusty, marchewki, papryki i ogórków
ketchup

Bułki podgrzać na parze, sałatkę odcedzić na sitku, parówki ugotować. Bułki gdy będą ciepłe i mięciutkie wyjąc i przekroić wzdłuż (nie do końca), robiąc kieszonkę, posmarować w środku majonezem i nałożyć sałatkę. Do każdej bułki włożyć parówkę. Parówkę posmarować musztardą i ketchupem, a na wierzch ułożyć sałatkę.

Zamiast kupować niezdrowy kebab w budce z fast foodami wole przygotować swojego pod dużo zdrowszą postacią. Ten przynajmniej nie ocieka tłuszczem, a użyte przeze mnie składniki mam pewność że są świeże!

ALA KEBAB W PLACKU TORTILLI

Składniki na ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1/4 szklanki letniej wody
szczypta soli

1 podwójna pierś z kurczaka
3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka prymat
1 ogórek zielony
1 pomidor
1 cebula
1/3 małej kapusty pekińskiej
tłuszcz do smażenia

Sos:
3 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu
pieprz

Składniki na ciasto dobrze ze sobą wyrobić. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na ok 1h do lodówki. Ogórka pokroić w plasterki (jeśli nie lubimy ze skórką, należy go uprzednio obrać), pomidora sparzyć i pokroić w plasterki, cebulkę w piórka, a kapustę pekińską poszatkować. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka, pozostawić na ok 10 min. Kurczaka w przyprawie usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Sporządzić sos: majonez wymieszać z ketchupem, doprawić do smaku pieprzem. Ciasto wyjąć z foli, urywać rękoma kawałki ciasta i wałkować placuszki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po ok 1 min. Placki posmarować sosem, nałożyć poszatkowaną kapustę pekińską, przysmażonego kurczaka, plasterki ogórka, pomidora oraz pokrojoną w piórka cebulkę, posolić i popieprzyć. Polać obficie sosem, zwinąć w placek. Domowe fastfoody

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak