Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe masło-jak zrobić.

Ostatnio ceny masła w sklepach bardzo szaleją, jest ono coraz droższe, postanowiłam zrobić je samodzielnie, pomimo tego, że śmietanka kremówka też do tanich nie należy, to masło jest o dużo lepsze od kupnego. Zapraszam do wpisu.

Ostatnio ceny masła w sklepach bardzo szaleją, jest ono coraz droższe, postanowiłam zrobić je samodzielnie, pomimo tego, że śmietanka kremówka też do tanich nie należy, to masło jest o dużo lepsze od kupnego. Zapraszam do wpisu.

Zrobienie domowego masła to nic trudnego, wystarczy mieć śmietankę kremówkę, ja użyłam śmietanki 30 % i miałam jej 330 ml. Przed ubijaniem wyjęłam ją z lodówki na dwie godziny przed ubijaniem. Wlałam do misy robota i na największych obrotach ubijałam, aż pojawiły się grudki masła i oddzieliła się maślanka. Należy pamiętać, żeby misa robota miała przykrywkę, a w momencie oddzielania się maślanki zmniejszyć obroty lub zatkać otwory w przykrywce ( u mnie jest taki otwór do wsypywania składników ) inaczej maślanka zachlapie całą kuchnię. A potem bardzo długo się sprząta, oj długo. Potem masło wyjmujemy z maślanki, ja ją dodatkowo przecedziłam, i trzeba dokładnie wypłukać je w zimnej wodzie. Najlepiej przełożyć je do miski, poklepywać i ugniatać drewnianą łyżką. Gdy woda będzie czysta z masła formujemy kostkę i gotowe. Dodam, że wyszło mi prawie 10 dag pysznego, pachnącego, mięciutkiego i domowego masła. Bardzo zachęcam do zrobienie, to jest takie łatwe, jeśli lubicie to jeszcze będziecie mieć około 200 ml maślanki.


1. Ubijanie.

Domowe masło-jak zrobić.
2. Gotowa maślanka.

Domowe masło-jak zrobić.
3. Płukanie masła.

Domowe masło-jak zrobić.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak