Ostatnio ceny masła w sklepach bardzo szaleją, jest ono coraz droższe, postanowiłam zrobić je samodzielnie, pomimo tego, że śmietanka kremówka też do tanich nie należy, to masło jest o dużo lepsze od kupnego. Zapraszam do wpisu.
Zrobienie domowego masła to nic trudnego, wystarczy mieć śmietankę kremówkę, ja użyłam śmietanki 30 % i miałam jej 330 ml. Przed ubijaniem wyjęłam ją z lodówki na dwie godziny przed ubijaniem. Wlałam do misy robota i na największych obrotach ubijałam, aż pojawiły się grudki masła i oddzieliła się maślanka. Należy pamiętać, żeby misa robota miała przykrywkę, a w momencie oddzielania się maślanki zmniejszyć obroty lub zatkać otwory w przykrywce ( u mnie jest taki otwór do wsypywania składników ) inaczej maślanka zachlapie całą kuchnię. A potem bardzo długo się sprząta, oj długo. Potem masło wyjmujemy z maślanki, ja ją dodatkowo przecedziłam, i trzeba dokładnie wypłukać je w zimnej wodzie. Najlepiej przełożyć je do miski, poklepywać i ugniatać drewnianą łyżką. Gdy woda będzie czysta z masła formujemy kostkę i gotowe. Dodam, że wyszło mi prawie 10 dag pysznego, pachnącego, mięciutkiego i domowego masła. Bardzo zachęcam do zrobienie, to jest takie łatwe, jeśli lubicie to jeszcze będziecie mieć około 200 ml maślanki.
1. Ubijanie.
2. Gotowa maślanka.
3. Płukanie masła.
Smacznych inspiracji życzę.