Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe owocowe przetwory - dżemy i powidła.

Czy jest coś pyszniejszego niż słoiczek pachnącego własnoręcznie zrobionego dżemu czy powidła. Chyba nie? Robicie dżemy i powidła z sezonowych owoców? Ja co roku staram się przygotować kilka słoiczków i schować do spiżarni.

Czy jest coś pyszniejszego niż słoiczek pachnącego własnoręcznie zrobionego dżemu czy powidła. Chyba nie? Robicie dżemy i powidła z sezonowych owoców? Ja co roku staram się przygotować kilka słoiczków i schować do spiżarni.

Każdego roku staram się w sezonie letnim przygotować kilka słoiczków dżemów i powidła, uwielbiam mieć zapas w spiżarni, żeby potem używać do ciast, naleśników, placuszków czy tak po prostu wyjadać ze słoiczka. Najbardziej lubię dżemy z dyni z nutką cytrusów, powidło śliwkowe z czekoladą, oraz dżemy i galaretki z czarnej porzeczki. Takie przetwory mają również witaminy, no i wiadomo, że domowe są najlepsze.

Lista przepisów:

Dżem z dyni i soku z cytrusów.

Smak i zapach tego dżemu jest cudowny. Warto zrobić kilka słoiczków, będzie później do naleśników. Zapraszam:)

Domowe owocowe przetwory - dżemy i powidła.
Składniki:

1 kg dyni

2 szklanki cukru

1 cytryna

1 pomarańcza


Wykonanie:


1. Dynię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie usuwamy pestki, miąższ ważymy żeby był kilogram dyni. Następnie kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości dyni.


2. Następnie wsypujemy cukier i smażymy cały czas mieszając, aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia gdy dżem będzie już gęsty dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Smażymy jeszcze około 10 minut.


3. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.


4.Smacznego.

 

Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem.

Popularne ostatnio powidło, ja oczywiście robiłam pierwszy raz. Postanowiłam zrobić swoją wersje i nie ukrywam wyszło bardzo pysznie. No i oczywiście jeden słoiczek od razu został zjedzony. Od tego powidła wprost nie można się oderwać. Zapraszam:)

Domowe owocowe przetwory - dżemy i powidła.
Składniki:

2 kg śliwek węgierek

cukier według uznania

1 tabliczka gorzkiej czekolady ( 10 dag )

1 łyżka kakao

1 łyżka cynamonu


Wykonanie:


1. Śliwki myjemy,osuszone,usuwamy pestki. Następnie śliwki przekładamy do garnka i gotujemy często mieszając ( około 2 godziny ) .W między czasie do powidła dodajemy cukier, ilość zależy od tego jak kwaśne mamy śliwki. Gdy powidło zacznie gęstnieć należy cały czas jet mieszać, żeby się nie przypaliło.


2. Gdy powidło będzie miało już odpowiednią konsystencję dodajemy do niego kakao, cynamon i połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników, już nie gotujemy.


3. Gorące powidło przekładamy do słoiczków i zakręcamy, następnie odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie słoiczki z powidłem przenosimy do spiżarni.


4. Smacznego.

 

Galaretka z czarnej porzeczki.

Domowa konfitura pachnąca owocami. Gęsta i idealna. Zapraszam.

Domowe owocowe przetwory - dżemy i powidła.
Składniki:

1 kg czarnej porzeczki

1 kg cukru


Wykonanie:

1. Owoce oczyścić, opłukać i dokładnie osączyć z wody.


2. Przełożyć do garnka, dodać szklankę cukru i rozgnieść tłuczkiem. Gotować aż owoce puszczą sok.


3. Następnie przetrzeć przez sitko, do powstałego soku wsypać resztę cukru i gotować na wolnym ogniu, aż galaretka będzie gęsta i lśniąca.


4. Gorącą galaretkę przełożyć do suchych i wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić.


5.Smacznego.

 

Domowy dżem z czarnej porzeczki.

W sezonie letnim warto przygotować pyszny i pachnący domowy dżem. Ja gotowałam dżem 1 godzinę.

Z porcji wyszło mi tyle co na zdjęciu, trzy słoiczki i mała miseczka. Zapraszam.

Domowe owocowe przetwory - dżemy i powidła.
Składniki:

1 kg czarnej porzeczki

1 kg cukru


Wykonanie:


1. Porzeczki oczyścić, umyć i dokładnie osączyć. Dać do garnka.


2. Wsypać cukier i rozgnieść tłuczkiem. Gotować na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.


3. Dżem przełożyć do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcić.


4. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak