Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

Domowe pasty to alternatywa dla tych kupnych. Są o wiele zdrowsze i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy niewiele składników, a można mieć smaczny i pożywny dodatek do pieczywa.

DOMOWE PASTY NA KANAPKI
Pasty to smarowidła na kanapkę. Domowa pasta to alternatywa dla tych kupnych. Jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Nie zawiera substancji szkodliwych dla naszego organizmu. Jest bez konserwantów i dodatkowej chemii. Pasty są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a to jest ważne dla wielu z nas. Często po pracy nie mamy sił i czasu, by spędzać czas w kuchni. Takie pasty są rozwiązaniem na smaczny i pożywny dodatek, na śniadanie jak i kolacje. Możne je przechowywać w lodówce nawet do kilku dni. Pasty mogą być rybne, jajeczne, warzywne, mięsne, a jeśli chodzi i smarowidło najbardziej znane od wielu lat i pokoleń to jest nadzwyczajny smalec.
Smarowidłem, a bardziej kremem są też masło orzechowe lub czekoladowe. Najlepsze te właśnie domowe, bo domowe nie mają sobie równych.
Podsumowując pasty mogą być nawet z resztek, które znajdziemy w lodówce, z mięsa z zupy, warzyw, serów, ryb, jaj, wytrawne jak i na słodko. U mnie przeważają pasty rybne.

 

 

KILKA INSPIRACJI:

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE
Gdy chce mi się słodkiego to nie sięgam po cukierka czy czekoladę tylko pyszną kanapkę z domowym masłem orzechowym.

 

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

Składniki:
300 g. orzeszków ziemnych (waga już obranych)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu

Metoda:
Orzeszki obieramy i prażymy. Można na patelni lub w piekarniku. Następnie przesypujemy do malaksera/blendera i siekamy. Powoli masa będzie coraz gładsza. Dodajemy sól i miód, dalej miksując. Należy miksować ok 10-15 min, aż masa będzie całkowicie gładka.
Dla lepszych walorów smakowych można dodać cynamon lub kakao.

PASTA TUŃCZYKOWA Z JAJKIEM
Z serii wiem co jem. Pasta jest kremowa a wręcz aksamitna i delikatna.

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
tuńczyk w puszce 2 puszki
majonez light 2 łyżki
cebula 1 szt.
sól, pieprz do smaku
szczypior siekany 3-4 łyżki

Metoda:

Jaja pokroić na mniejsze części. Umieścić w misce. Dokładnie zmiksować blenderem.
Tuńczyka odsączyć z sosu. Dodać do jaj i ponownie zmiksować aż konsystencja będzie gładka.
Dodać majonez, sól, pieprz, szczypior i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Zmiksować blenderem. Pastę nakładać na kanapki.

PASTA Z TUŃCZYKA
Jak wiadomo każda ryba jest zdrowa. Ja staram się serwować rybę chociaż raz w tygodniu, często robiąc np. pastę :), która jest zdrowa, smaczna i szybka.

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

Składniki:
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
jogurt grecki - 1 łyżka
majonez light - 1 łyżeczka
chrzan tarty - 1/2 łyżeczki
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
koper świeży - 1 łyżeczka
cebula czerwona - 1 łyżka (posiekana)
Pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
Sól ziołowa świeżo mielona - do smaku
sok z cytryny - kilka kropel

Metoda:
Rybę odsączamy z sosu. Przekładamy do miseczki. Dodajemy jogurt grecki, majonez light, chrzan, przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną cebule czerwoną, koper i sok z cytryny. Mieszamy. Pasta gotowa na kanapki.

SZPINAKARZ CZYLI PAPRYKARZ SZPINAKOWY
Wszyscy znają słynny paprykarz szczeciński, który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu. Wszystko zależy od organizacji :).
Szpinakarz jak nazwa mówi jest ze szpinaku, z dodatkiem tuńczyka i mascarpone.
Taka wersja fajnie rozsmarowuje się na kanapkach, starczy na dużo kanapek i jest aromatyczna, ma piękną zieloną barwę, a zielony jest zdrowy dla wzroku.

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

 

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

 

Składniki:
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
ryż 1 torebka
szpinak mrożony 250 gram
mascarpone 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
czosnek 1 ząbek
koperek 1 łyżka
sól 1 łyżeczka ( do ryżu )

Metoda:
Zamrożony szpinak wrzucić na patelnie i smażyć aż woda całkowicie wyparuje. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce razem z ryżem i szpinakiem. Dodać koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem ręcznym.
Dodać mascarpone, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć na kanapki i przyozdobić listkami bazylii i natki pietruszki.

PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA
Delikatny paprykarz, który świetnie rozsmarowuje się na kanapkach. Jest to szybka wersja. Przygotowanie zajmuje niecałe 15 minut, a naje się cała rodzina. Taki paprykarz można przechowywać kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Paprykarz jest zdrowszą wersją tego kupnego, ponieważ nie zawiera konserwantów ani chemii. Można go jeść i na śniadanie i na kolację. Polecam, bo jest naprawdę świetny. Mi smakuje na chrupkim chlebku np. wazie, bo lubię kiedy mi coś chrupie w buzi.

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

Składniki:
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
ryż 1 torebka
sól, pieprz do smaku
przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek
ketchup pikantny 2 łyżki
papryka słodka mielona 1 łyżka
natka pietruszki 1 garść
listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść
majonez 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie tuńczyka odsączyć z oleju. Przełożyć do wysokiej miseczki. Dodać przecier, ketchup i zmiksować ręcznym blenderem. Natkę i melisę posiekać. Dodać do tuńczyka wraz z majonezem, papryką i sokiem z cytryny. Ponownie zmiksować. Ryż dokładnie odsączyć z wody. Przełożyć do tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

PASTA A'LA PASZTET Z CIECIORKI I PIECZAREK
Taką pastę można podać na śniadanie lub kolacje i przy tym ładnie prezentuje się w formie pasztetu.Łatwo się rozsmarowuje. Ja taką właśnie pastę jem w dni postne, ale nie tylko, ponieważ jest zdrowa. A my lubimy zdrowo jeść.

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

Składniki:
2 puszki konserwowej ciecierzycy
3 marchewki
2 cebule
200 g. pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka soli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
2 łyżki siemię lniane
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki świeżej natki pietruszki

Metoda:
W misie blendera umieścić odsączoną z soku cieciorkę. Zmielić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do cieciorki. Pieczarki, cebulę i czosnek obrać. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę a czosnek posiekać. Cebule i czosnek podsmażyć na oleju z dodatkiem soli ( pół łyżeczki). Dodać masło a następnie pieczarki. Dusić do zmięknięcia pieczarek. Następnie przełożyć do ciecierzycy. Wymieszać. Dodać paprykę, sól (pół łyżeczki ), sok z cytryny, gałkę muszkatołową, pietruszkę posiekaną, cukier, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć do małej formy keksowej wysmarowanej masłem i obłożonej pergaminem. Na wierzch posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min.

 

OSTRA PASTA Z TUŃCZYKA
Zdrowe ryby trzeba jeść. Nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie ze względu na kwasy Omega 3. Można przygotowywać je w różnej postaci. Jedną z nich jest pasta, czyli smarowidło na kanapki. Dodatki to już kwestia gustu. Zazwyczaj to jest majonez, musztarda, ogórek konserwowy, kiszony, papryka lub jaja na twardo. Moja pasta jest nieco ostra, ale nie przesadnie

DOMOWE PASTY NA KANAPKI

Składniki:
tuńczyk w wodzie z puszki ( lub w oleju ) 2 puszki
jaja ugotowane na twardo 3 szt.
ogórek kiszony 2 szt.
koperek świeży siekany 2 łyżki
majonez 3 łyżki
tabasco 6 kropel
ketchup pikantny 2 łyżki
sól, pieprz do smaku


Metoda:
Tuńczyka odsączyć z wody (oleju), umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Jaja i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka. Majonez, tabasco, ketchup wymieszać razem ze sobą, aż powstanie jednolity sos. Wlać do tuńczyka. Wymieszać. Wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak