Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe pasty na kanapki.

Domowe pasty są smacznym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu z czym zjeść kanapkę.

Domowe pasty są smacznym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu z czym zjeść kanapkę.

Często zastanawiamy co dać na kanapkę, wędlinę, ser żółty, a może zrobić własnoręcznie pyszną pastę.

Wybór jest ogromny. Pastę możemy zrobić z jajek, warzyw, wędzonej ryby czy awokado, z majonezem lub w mniej kalorycznej wersji z jogurtem naturalnym. Możemy je wzbogacić orzeszkami, suszonymi pomidorami czy pestkami słonecznika. Możemy dowolnie przyprawić ulubionymi ziołami.

Pastę możemy zrobić w gładkiej formie dokładnie blendując lub ścierając składniki na tarce.

Dużą zaletą past do pieczywa jest to, że są bardzo syte, tanie i wydajne. Z kilku składników możemy zrobić sporą porcję pasty, która wystarczy naszej rodzinie i na śniadanie i na kolację.

Takie pasty najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, najlepiej upieczonym własnoręcznie.


Poniżej proponuję kilka sprawdzonych przepisów na pasty:

Pasta z sera feta,pomidorów suszonych i orzeszków ziemnych.
Uwielbiam różne pasty do kanapek.Ta wyszła bardzo pyszna i bardzo wyrazista w smaku.Smak orzeszków jest bardzo wyczuwalny.Ponieważ ser feta jest dość słony to pasty nie musimy już solić.

Domowe pasty na kanapki.

 

Składniki:
20 dag sera feta
5 dag orzeszków ziemnych
5 suszonych pomidorów
szczypta ziół prowansalskich

Wykonanie:
1. Orzeszki prażymy na suchej gorącej patelni ,następnie studzimy.
2. Ser,pomidory,uprażone i wystudzone orzeszki ziemne i zioła prowansalskie miksujemy na gładką masę.
3. Pastę podajemy z pieczywem.Przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.
4.Smacznego.

 

Pasta z awokado,sera żółtego i ziaren.
Taka pasta na kanapki jest smaczna i bardzo zdrowa.Uprażone pestki dodają jej smaku i aromatu.Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem.Polecam na śniadanie lub kolację.

Domowe pasty na kanapki.

 

Składniki:
1 dojrzałe awokado
10 dag sera żółtego
2 łyżki ziaren sezamu
3 łyżki pestek słonecznika ( łuskanego )
sól i pieprz do smaku
2 łyżki jogurtu naturalnego
kropla oliwy
sok z cytryny

Wykonanie:
1. Pestki słonecznika i ziarna sezamu prażymy chwilę na suchej,gorącej patelni i studzimy.
2. Awokado przekrawamy na pół,usuwamy pestkę,miąższ wyjmujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.Następnie miksujemy blenderem.
3. Ser kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Do zmiksowanego awokado dodajemy uprażone pestki,ser żółty,kroplę oliwy i jogurt naturalny,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem do smaku.
5.Smacznego.

Pasta z sera feta i zielonych oliwek.
Znakomita pasta gotowa dokładnie w kilka minut.Jest bardzo wyrazista w smaku,dość słona za sprawą sera feta i oliwek.Pachnąca za sprawą ziół prowansalskich i ostra za sprawą czosnku.Polecam dla wielbicieli wyrazistych smaków.Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Domowe pasty na kanapki.

 

Składniki:
25 dag sera feta ( ja użyłam półtłustego )
10 zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania

Wykonanie:
1. Oliwki dokładnie osączamy z zalewy. Czosnek obieramy.
2. Do miski przekładamy ser feta,dodajemy oliwki i ząbek czosnku ,następnie blenderem miksujemy na gładką masę.Dodajemy oliwę,pieprz i zioła prowansalskie i jeszcze chwilę blendujemy.Pasta powinna być gładka.
3. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.
4.Smacznego.

 

Pasta z wędzonej makreli i warzyw.
Zapraszam na bardzo smaczną pastę z wędzonej makreli i warzyw.Możemy ją przygotować na śniadanie lub kolację.Nie wymaga dużo pracy.Z przepisu wychodzi spora porcja pasty.

Domowe pasty na kanapki.

 

Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
pół wędzonej makreli
pieprz do smaku
2-3 łyżki majonezu

Wykonanie:
1. Warzywa obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,następnie studzimy.
2. Wystudzone warzywa kroimy w drobną kosteczkę.
3. Rybę dokładnie obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem.
4. Pokrojone warzywa mieszamy z rybą i majonezem,przyprawiamy do smaku pieprzem.
5.Zapraszam.

Życzę smacznych inspiracji

anka1988 09.05.2017 09:29
bardzo lubię pastę kanapkowa z jajek, awokado i rybne pasty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak