Uwielbiam odkrywać nowe smaki pasztetów. W związku z tym w moim domu bardzo często przygotowuje różnego rodzaju pasztety, zarówno mięsne jak i warzywne. Domowe Pasztety są pełne witamin i mikroelementów, o wiele zdrowsze niż te, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu. Domowe pasztety są naprawdę pyszne i znikają ze stołu bardzo szybko.
Pasztet wieprzowy
Składniki:
łopatka wieprzowa 400 g,
cebula czerwona 2 szt,
kasza jaglana pół szklanki,
jajko 1 szt,
bułka tarta 2 łyżki,
cząber pół łyżeczki,
liść laurowy 4 liście,
ziele angielskie 8 ziaren,
majeranek 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
goździki 2 szt,
tymianek pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 liści laurowych i 6 ziaren ziela angielskiego.
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju z zielem angielskim, lisciami laurowymi, goździkami i owocem jałowca. Gdy cebulka będzie podsmażona na zloty kolor to wyciągamy z niej liscie i ziarenka.
Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w szklance wody do miękkości.
Ugotowane mięso i kasze jaglaną miksujemy z dwoma szklankami wywaru z mięsa. Dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Keksowke smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wykładamy gotową masę. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 h. Pasztet kroimy, gdy będzie ostygnięty.
Pasztet z fasoli Mung
Składniki:
fasola Mung 2 szklanki,
kasza jaglana 1 torebka,
cebula 1 szt,
sos sojowy 4 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie szczypta,
owoc jałowca 2 szt,
goździki 3 szt,
cząber 1 łyżeczka,
majeranek pół łyżeczki,
kminek pół łyżeczki,
pieprz do smaku,
sol do smaku,
olej pół szklanki + olej do smażenia i posmarowania blaszki,
bułka tarta 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Fasole Mung płuczemy i moczymy przez noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy fasole do miękkości. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy i dodajemy kasze do fasolki. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju z liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim i owocem jałowca. Gdy cebulka będzie przyrumieniona to wyciągamy zioła i dodajemy cebulkę do fasolki z kaszą. Następnie dodajemy sos sojowy, olej i pozostałe przyprawy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Gotową masę wylewamy do keksowki. Pieczemy w 170 stopniach prze 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia, następnie przechowujemy w lodowce. Pasztet najlepiej się kroi następnego dnia.
Pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
Składniki:
soczewica czerwona 2 szklanki,
kasza jaglana 1 szklanka,
cebula 1 szt,
olej pół szklanki,
owoc jałowca 2 szt,
ziele angielskie 3 ziarna,
liść laurowy 2 szt,
gałka muszkatołowa szczypta,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
cząber pół łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
bułka tarta 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu kasze należy pomieszać. Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju razem z owocem jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy cebulka będzie już rumiana to wyciągamy z niej zioła.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy olej i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wylewamy gotową masę do keksówki. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 1h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodowce.