Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe pasztety

Lubicie pasztety? Często kupujecie je w sklepach? Jeśli tak, to serdecznie zachęcam do przygotowania domowego pasztetu.

Uwielbiam odkrywać nowe smaki pasztetów. W związku z tym w moim domu bardzo często przygotowuje różnego rodzaju pasztety, zarówno mięsne jak i warzywne. Domowe Pasztety są pełne witamin i mikroelementów, o wiele zdrowsze niż te, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu. Domowe pasztety są naprawdę pyszne i znikają ze stołu bardzo szybko.

 

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy - medium

Składniki:

łopatka wieprzowa 400 g,

cebula czerwona 2 szt,

kasza jaglana pół szklanki,

jajko 1 szt,

bułka tarta 2 łyżki,

cząber pół łyżeczki,

liść laurowy 4 liście,

ziele angielskie 8 ziaren,

majeranek 1 łyżeczka,

papryka słodka mielona pół łyżeczki,

goździki 2 szt,

tymianek pół łyżeczki,

sól i pieprz do smaku,

olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 liści laurowych i 6 ziaren ziela angielskiego.
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju z zielem angielskim, lisciami laurowymi, goździkami i owocem jałowca. Gdy cebulka będzie podsmażona na zloty kolor to wyciągamy z niej liscie i ziarenka.
Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w szklance wody do miękkości.
Ugotowane mięso i kasze jaglaną miksujemy z dwoma szklankami wywaru z mięsa. Dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Keksowke smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wykładamy gotową masę. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 h.  Pasztet kroimy, gdy będzie ostygnięty. 

 

Pasztet z fasoli Mung

Domowe pasztety

Składniki:

fasola Mung 2 szklanki,

kasza jaglana 1 torebka,

cebula 1 szt,

sos sojowy 4 łyżki,

liść laurowy 2 szt,

ziele angielskie szczypta,

owoc jałowca 2 szt,

goździki 3 szt,

cząber 1 łyżeczka,

majeranek pół łyżeczki,

kminek pół łyżeczki,

pieprz do smaku,

sol do smaku,

olej pół szklanki + olej do smażenia i posmarowania blaszki,

bułka tarta 2 łyżki,


Sposób przygotowania:

Fasole Mung płuczemy i moczymy przez noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy fasole do miękkości. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy i dodajemy kasze do fasolki. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju z liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim i owocem jałowca. Gdy cebulka będzie przyrumieniona to wyciągamy zioła i dodajemy cebulkę do fasolki z kaszą. Następnie dodajemy sos sojowy, olej i pozostałe przyprawy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Gotową masę wylewamy do keksowki. Pieczemy w 170 stopniach prze 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia, następnie przechowujemy w lodowce. Pasztet najlepiej się kroi następnego dnia. 

 

Pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Domowe pasztety

 

Składniki:

 

soczewica czerwona 2 szklanki,

 

kasza jaglana 1 szklanka,

 

cebula 1 szt,

 

olej pół szklanki,

 

owoc jałowca 2 szt,

 

ziele angielskie 3 ziarna,

 

liść laurowy 2 szt,

 

gałka muszkatołowa szczypta,

 

papryka słodka mielona pół łyżeczki,

 

cząber pół łyżeczki,

 

sol i pieprz do smaku,

 

bułka tarta 1 łyżka,

 

Sposób przygotowania:

Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu kasze należy pomieszać. Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. 

Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju razem z owocem jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy cebulka będzie już rumiana to wyciągamy z niej zioła.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy olej i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Keks
ówkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wylewamy gotową masę do keksówki. 
Pieczemy w 170-180 stopniach przez 1h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodowce. 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak