Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe pieczywo

Nie ma to jak własne domowe pieczywo. Charakteryzuje się ono dłuższą świeżością, ale również o wiele jest smaczniejsze, bez zbędnych konserwantów a sami możemy formować formy pieczywa jakie nas interesują (bułeczki, chleb) i ulubionymi dodatkami.

Podstawowymi składnikami pieczywa jest mąka, gorąca woda/mleko, tłuszcz i zaczyn z drożdży.

Można dodawać do pieczywa ulubione nasze dodatki: nasiona ziaren, pestki dyni, słonecznika, czarnuszkę, żurawinę itp.

Jakie jest zadowolenie rodziny, gdy rano przy śniadaniu na stole czekają do schrupania domowe kajzerki. Z ciasta można formować także inne kształty, ja nie raz robię tzw. paluchy.

 

2 szklanki mąki pszennej
40g margaryny
5 łyżek letniego mleka
szczypta soli

zaczyn:
15g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej

1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu.

3. Ciasto przerobić. Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki, naciąć na krzyż za pomocą noża.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 10 min. Piec ok 30 min w temp 180 st C.

Według mnie ciekawym urozmaiceniem są koszyczki drożdżowe z pieczarkami. Lubią je nie tylko dorośli, ale również i dzieci. Przedstawiam przepis:

2 szklanki mąki pszennej
40g margaryny
5 łyżek letniego mleka
szczypta soli

zaczyn:
15g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej


30 dag pieczarek
10-15 dag sera żółtego
słodka papryka
zioła prowansalskie
sól, pieprz

1. Pieczarki obrać, pokroić na półplasterki, zalać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu. Ciasto przerobić.

3. Ciasto urywać rękoma i wykonać koszyczki. Środek koszyczków wypełnić pieczarkami, posypać słodką papryką i na wierzch nałożyć plasterek sera żółtego, posypać ziołami prowansalskimi.

4. Koszyczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na około 10 min i piec ok 30 min w temp 180 st C.

Domowe pieczywo  

Myślę, że będą idealną przekąska na nadchodzącą Noc Sylwestrową do procentów alkoholowych :)

Ola1984 30.12.2016 09:41
Uwielbiam domowe pieczywo :) Pyszne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak