Podstawowymi składnikami pieczywa jest mąka, gorąca woda/mleko, tłuszcz i zaczyn z drożdży.
Można dodawać do pieczywa ulubione nasze dodatki: nasiona ziaren, pestki dyni, słonecznika, czarnuszkę, żurawinę itp.
Jakie jest zadowolenie rodziny, gdy rano przy śniadaniu na stole czekają do schrupania domowe kajzerki. Z ciasta można formować także inne kształty, ja nie raz robię tzw. paluchy.
2 szklanki mąki pszennej
40g margaryny
5 łyżek letniego mleka
szczypta soli
zaczyn:
15g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu.
3. Ciasto przerobić. Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki, naciąć na krzyż za pomocą noża.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 10 min. Piec ok 30 min w temp 180 st C.
Według mnie ciekawym urozmaiceniem są koszyczki drożdżowe z pieczarkami. Lubią je nie tylko dorośli, ale również i dzieci. Przedstawiam przepis:
2 szklanki mąki pszennej
40g margaryny
5 łyżek letniego mleka
szczypta soli
zaczyn:
15g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
30 dag pieczarek
10-15 dag sera żółtego
słodka papryka
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1. Pieczarki obrać, pokroić na półplasterki, zalać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu. Ciasto przerobić.
3. Ciasto urywać rękoma i wykonać koszyczki. Środek koszyczków wypełnić pieczarkami, posypać słodką papryką i na wierzch nałożyć plasterek sera żółtego, posypać ziołami prowansalskimi.
4. Koszyczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na około 10 min i piec ok 30 min w temp 180 st C.
Myślę, że będą idealną przekąska na nadchodzącą Noc Sylwestrową do procentów alkoholowych :)