Można wypiekać je metodą tradycyjną – w piekarniku lub ułatwić sobie pracę wykorzystując automat do wypieku chleba. To urządzenie ma wiele zalet. Skraca do minimum czas potrzebny na przygotowanie chleba, dokładnie zagniata ciasto, które potem spokojnie wyrasta, by wreszcie zostać upieczone. Jeśli jednak nie dysponujecie takim urządzeniem z powodzeniem możecie przygotować domowy chleb metodą tradycyjną. Chleb na maślance z otrębami to mój ulubiony przepis, który gości na naszym stole od lat. Do domowych chlebów można dodać ulubione dodatki - ziarna słonecznika, dyni, sezam, mak, a dla miłośników nietypowych smaków polecam dodatek drobno pokrojonych suszonych pomidorów czy oliwek.
Chleb na maślance z otrębami
Składniki:
Na jeden chleb (keksówka 30 cm):
1 szklanki letniej wody + 2 łyżki wody
1 szklanka naturalnej maślanki
3 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
50 g drożdży (1/2 kostki)
1 szklanka otrębów pszennych
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Opcjonalnie:
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki siemienia lnianego
ziarna sezamu
1 łyżka prażonej cebulki
1 łyżka maku
*1 szklanka = 250ml
Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, ziarenka i sól. Wlewamy maślankę i wodę i energicznie mieszamy. Dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chleba posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zwinięty w lnianą ściereczkę.
Mleczny chleb z automatu
Składniki:
350 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
560 g mąki pszennej
1 3/4 łyżeczki drożdży w proszku
Do pojemnika wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodać olej, sól i cukier. Składniki równomiernie zasypać mąką. W mące zrobić dołek i wsypać drożdże. Pojemnik umieścić w automacie i włączyć odpowiedni program dla chleba jasnego. U mnie program 2 (chleb jasny szybki), kolor skórki 3, czas pieczenia 2 godz. 50 min, waga 1000 g. Kiedy chleb będzie gotowy wyjąć go z pojemnika i ostudzić na metalowej kratce.
Pełnoziarnisty chleb z automatu
Składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
320 ml wody (o temp. ok. 27 stopni)
40 g otrębów pszennych
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
Do pojemnika w automacie wlać wodę, dodać olej, sól i cukier. Na wodę wysypać równomiernie mąkę, tak aby pokryła ją w całości. Na mąkę wysypać otręby. W roku pojemnika zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Ustawić program według zaleceń producenta. U mnie program 1 (waga 750 g, kolor skórki średni). W odpowiednim czasie dodać ziarna słonecznika i dyni. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z formy (ewentualnie wyciągnąć mieszadło) i wystudzić na metalowej kratce.