Zapraszam na propozycje przekąsek
Imprezowa przekąski
Składniki :
• mąka pszenna 1.5 szklanki
• margaryna 3 łyżki
• jajko
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• przyprawa do kurczaka
• sól 1 mała łyżeczka
• serek topiony 2 plastry
• szynka 2 plasterki
• ketchup łagodny 2 łyżki
• cebula kilka plasterków
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
Wykonanie :
Na stolnicę dajemy podane ilości mąki , przypraw według uznania , margarynę , proszek do pieczenia oraz jajka. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasta dajemy do miski i szczelnie przykrywamy. Odkładamy do lodówki na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. z pozostałej części ciasta robimy wężyki i zawijamy w koło kółka. Następnie ciasto smarujemy ketchupem i dajemy kawałki sera topionego. Na serek topiony dajemy szynkę pokrojoną w większe kawałki i cebulkę w cieniutkie plasterki. Gotową przekąskę przekładamy na posmarowaną tackę i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około 20-30 minut.
Marchewkowe frytki z nutą ziół prowansalskich
Składniki :
• marchewka 8 sztuk
• oliwa z oliwek 40 ml
• zioła prowansalskie 2 małe łyżeczki
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól czosnkowa
Wykonanie :
Marchewki myjemy i obieramy po obraniu kroimy w cienkie paski ( ja wykorzystałam do tego krajalnicę ). Po po krojeniu odstawiamy do miski. Do drugiej miski dajemy oliwę z oliwek , zioła prowansalskie , sól czosnkową oraz pieprz czarny. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Do gotowej marynaty dajemy paki marchewki i nacieramy każdy pasek. Na wysmarowaną blaszkę dajemy frytki marchewkowe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8-13 minut w temperaturze 200 stopni.