Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe przekąski.

Często kupujemy w sklepie różne przekąski, czy to krakersy czy to paluszki, a wykonanie takich domowych wcale nie jest trudne, wystarczy tylko trochę chęci i czasu, a domowe przekąski są dużo lepsze od kupnych.

Często kupujemy w sklepie różne przekąski, czy to krakersy czy to paluszki, a wykonanie takich domowych wcale nie jest trudne, wystarczy tylko trochę chęci i czasu, a domowe przekąski są dużo lepsze od kupnych.

Wybór domowych przekąsek jest ogromy, można przygotować domowe paluszki, krakersy czy ciasteczka, co kto lubi, mogą być z kminkiem, z dużą ilością aromatycznych ziół, czy z serem żółtym. Znajdźcie trochę czasu i je przygotujcie, a zobaczycie, że warto, są dużo lepsze od kupnych i przynajmniej wiemy co w nich jest. Takie przekąski można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na piknik jak i również na różne wycieczki, wystarczy tylko spakować do pudełeczka śniadaniowego. Są osoby, które lubią podjadać przed telewizorem oglądając mecz czy jakiś film, więc zamiast przegryzać kupne paluszki czy chipsy przygotujcie domowe smakołyki. W tym wpisie przedstawię Wam kilka moich przepisów, może któryś z nich przypadnie Wam do smaku. Zapraszam.

 

Moje propozycje na smakowite przekąski:

Kruche ciasteczka serem żółtym i pomidorową nutką.

Jak chcecie pochrupać coś pysznego to polecam upiec takie o to ciasteczka. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Z przepisu wychodzi dość spora porcja, bo 45 sztuk.

Domowe przekąski.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka sera żółtego ( startego na małych oczkach )

1 jajko

15 dag masła lub margaryny

3 łyżki śmietany 12 %

pół łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki suszonych mielonych pomidorów


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Wykonanie:


1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odmierzamy 1 szklankę.


2. Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto.


3. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka.


4. Ciasteczka układamy na suchej niczym nie wyłożonej blaszce i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Smacznego.

 

Trójkąty z serem żółtym i ziołami.

Takie trójkąty z serem żółtym to bardzo smaczna przekąska do pochrupania. Po upieczeniu są lekko miękkie, ale później stwardnieją. Podczas pieczenia po domu roznosi się zapach ziół, i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Zapraszam :)

 Domowe przekąski.

Składniki:


Ciasto:

półtorej szklanki mąki pszennej

5 dag masła

10 dag sera żółtego

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka czubrycy białej

pół szklanki mleka


Dodatkowo:

czubryca biała do posypania

odrobina mleka

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, czubrycę i masło przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Dodajemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto.


2. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w trójkąty. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia ( ja piekłam bez papieru ).


3. Każdy trójkąt smarujemy mlekiem i oprószamy czubrycą.


4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Smacznego.

 

Ciasteczka krakersy z serem żółtym.

Takie ciasteczka na słono możemy upiec na przekąskę do pochrupania. Sezam, ser żółty i przyprawy sprawiają, że krakersy są bardzo aromatyczne. Zapraszam :)

Domowe przekąski.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

10 dag sera żółtego

2 kopiaste łyżki ziaren sezamu

pół łyżeczki soli

1 jajko

15 dag masła lub margaryny

3 łyżki śmietany 12 %

2 łyżki czubrycy zielonej


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.


2. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą o niewielkiej średnicy szklanką wykrawamy ciastka.


3. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.


4. Ciasteczka studzimy, podajemy.


5. Smacznego.

 

Domowe paluszki z kminkiem.

Paluszki możemy upiec sobie sami zamiast kupować w sklepie. Te są chrupiące i dużo lepsze od kupnych. Moja rodzina je uwielbia. Z porcji wyszło mi 4 blaszki paluszków. Zapraszam :)

Domowe przekąski.
Składniki:

 

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

15 dag masła lub margaryny

2 dag drożdży

2-3 łyżki ciepłego mleka

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru


Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania paluszków

kminek do posypania paluszków

mąka do podsypania stolnicy


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.


2. Do mąki dodajemy masło, jajko, sól, roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.


3. Ciasto od razu wałkujemy, kroimy cienkie paseczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.


4. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

bietka 25.07.2017 16:10
domowe przekąski najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak