Zamiast kupować w sklepie kremy w słoiczkach można przygotować je samodzielnie. Są dużo lepsze od kupnych i wiemy co w nich jest.
Od czasu do czasu lubimy słodkie kremy do posmarowania chrupiącej i świeżej bułeczki lub wyjadać je prosto ze słoiczka. Można przygotować domowe masło orzechowe, krem z awokado, bananów czy nawet z kaszy jaglanej.
Każdy może przygotować według własnego smaku. Dodam, że takie kremy są dużo tańsze niż te kupne. Kupne kremy zawierają mnóstwo niezdrowego białego cukru, a przygotowując je samodzielnie używamy dużo zdrowszy miód prawdziwy lub cukru dodajemy tylko odrobinkę do smaku.
Tutaj przedstawię kilka propozycji. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie:
Krem z awokado z chałwą.
Uwielbiam chałwę i awokado. Postanowiłam więc, połączyć te dwa składniki. I co wyszło...wyszedł mi pyszny krem, który można wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
10 dag ulubionej chałwy
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miseczki, następnie skrapiamy cytryną, żeby nie ściemniało.
2. Do awokado dodajemy cukier trzcinowy i chałwę, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.
3. Gotowy krem jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie.
4. Krem jest gotowy do podania.
5. Smacznego.
Krem nutella z bananów i kakao.
Wystarczy kilka składników, żeby przygotować pyszny, szybki i prosty deser. Dodam, że taki krem to można wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Kakao można dodać według uznania w zależności jak mocno czekoladowy chcemy mieć krem.
Składniki:
2 banany
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:
1. Banany obieramy i przekładamy do miseczki, dodajemy syrop klonowy, cukier trzcinowy i kakao, następnie dokładnie miksujemy blenderem na gładki mus.
2. Gotowy mus przekładamy do słoiczka i podajemy.
3. Smacznego.
Mus z kaszy jaglanej,bananów i kakao.
Taki mus przygotowałam pierwszy raz i przyznam się szczerze,że obawiałam się smaku,ale pomimo moich obaw wyszło bardzo smacznie.Mus możemy przygotować bardziej lub mniej słodki.Polecam na podwieczorek.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 małe banany
2 łyżki miodu prawdziwego
2-3 łyżki kakao
ewentualnie cukier do smaku
sok z cytryny według uznania
Wykonanie:
1.Kaszę płuczemy zimną woda i dokładnie osączamy,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Studzimy.
2.Do przestudzonej kaszy dodajemy banany,miód i kakao,sok z cytryny,całość miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę,ewentualnie możemy jeszcze dosłodzić cukrem.Podajemy.
3. Smacznego.
Domowe masło orzechowe.
Wykonanie masła orzechowego jest bardzo proste,zamiast kupować w sklepie warto przygotować własne domowe,bo takie jest najlepsze.Ja przygotowałam wersję na słodko z prawdziwym miodem,ale możemy przygotować na słono,wystarczy użyć solonych orzeszków lub masło posolić.
Składniki:
50 dag orzeszków ziemnych ( bez łupin )
miód prawdziwy
Wykonanie:
1. Orzechy wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika,prażymy kilka minut w temperaturze 180 stopni.Podczas prażenia orzechy często mieszamy i pilnujemy ,żeby się nie przypaliły.
2. Uprażone orzechy lekko studzimy,powinny być dobrze ciepłe,ale nie gorące.Następnie miksujemy je w blenderze do odpowiedniej konsystencji,dodajemy miód do smaku.
3. Przygotowane masło przekładamy do słoiczka.
4.Smacznego.
Awokado z waniliowym serkiem.
Połączenie serka waniliowego z awokado to bardzo pyszny pomysł.
Składniki:
1 bardzo dojrzałe awokado
sok z cytryny
1 serek homogenizowany waniliowy ( 10 dag )
Wykonanie:
1. Awokado myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.
2. Miąższ wydrążamy łyżką, przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
3. Do awokado przekładamy serek waniliowy i miksujemy blenderem na gładką masę.
4. Przekładamy do miseczek i podajemy.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.