Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe sosy

W sklepie dostępnych jest wiele sosów z torebki, ja zdecydowanie wolę te domowe, przygotowane samodzielnie.

Czasem smażąc mięso, mamy ochotę podać go z innym sosem, np. cebulowym, pomidorowym, czy pieczarkowym.

Niektóre dania, zazwyczaj te które przygotowuję na piątkowy, bezmięsny obiad podaję z właśnie domowymi sosami: placki/kotlety ziemniaczane, kopytka/kluski w wersji wytrawnej, czy jajko wyśmienicie się z nimi komponują.

SOS MUSZTARDOWY

ok 5 łyżek masła
ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
woda (ok 1/2 szklanki)

przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie do smaku

do sosu koperkowego: dodatkowo posiekany koperek

Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i zioła prowansalskie, wymieszać.Domowe sosy

SOS POMIDOROWY

1 cebula
200g przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki ketchupu
1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki pieprzu,
sól, oregano, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, doprawić pieprzem i solą. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier. W garnuszku rozmieszać mąkę w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i szczyptę soli, wymieszać, zahartować sosem i wlać do całości sosu. Zagotować, doprawić do smaku. Domowe sosy

SOS POMIDOROWY II

1 cebula
300g przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki wody
łyżeczka koperku suszonego lub świeżego
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki śmietany słodkiej
1/4 szklanki wody
pieprz mielony, sól, cukier, zioła prowansalskie do smaku
tłuszcz do smażenia

Cebulę pokroić w drobną kostkę przyrumienić na tłuszczu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wlać przecier pomidorowy i 1/2 szklanki wody, chwilę pogotować. W garnuszku rozmieszać mąkę pszenną w 1/4 szklance wody, dodać słodką śmietanę i zahartować sosem, wlać do całości. Przyprawić do smaku. Domowe sosy

SOS PIECZARKOWY

600g pieczarek
1/2 kostki rosołowej
200ml wrzątku
4 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki kwaśniej śmietany 18%
2 łyżki margaryny
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Pieczarki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na tłuszczu. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku. Rozpuszczoną kostkę rosołową wlać do pieczarek, chwilkę pogotować. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, wlać kilka łyżek sosu spod pieczarek w celu zahartowania. Mąkę ze śmietaną wlać do pieczarek, przyprawić do smaku, zagotować.Domowe sosy

SOS GRZYBOWY

250g grzybów
500ml wody
1 kostka rosołowa
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
7-8 łyżek śmietany
4 łyżki mąki pszennej

Grzyby usmażyć na tłuszczu. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Rozpuszczoną kostkę rosołową w wodzie wlać do usmażonych grzybów. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę kwaśną oraz kilka łyżek sosu spod grzybów w celu zahartowania sosu, Wlać do grzybów z kostką rosołową. Przyprawić do smaku. Domowe sosy

SOS TZACYKI doskonale nadaje się do hot-dogów, placków ziemniaczanych itp.

200g jogurty naturalnego
3 łyżki majonezu
100g ogórka zielonego
2 ząbki czosnku
5 gałązek świeżego koperku
sól, pieprz do smaku

Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, potarty na tarce o drobnych oczkach ogórek zielony oraz posiekany drobno koperek. Doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce. Domowe sosy

SOS CEBULOWY

2 cebule
3 łyżki margaryny
3/4 szklanki bulionu
1 łyżeczka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w piórka, usmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Wlać bulion, gotować kilka minut, zblendować. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, wlać do sosu, zagotować. Domowe sosy

Poniżej przedstawiam kilka domowych dań z wyżej wymienionymi sosami:

DOMOWE PULPECIKI Z SOSEM POMIDOROWYM

Pulpeciki mięsne:
mięso mielone (ja użyłam z rosołu: udko, kawałek wołowego)
1 bułka
1 jajko
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki pieprzu
3-4 szczypty soli
tłuszcz do smażenia

Mięso zmielić wraz z namoczoną w wodzie bułką, dodać przyprawy, jajko i przyrumienioną cebulę, wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki usmażyć.

Sos pomidorowy:

1 cebula
200g przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki ketchupu
1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki pieprzu,
sól, oregano, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, doprawić pieprzem i solą. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier. W garnuszku rozmieszać mąkę w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i szczyptę soli, wymieszać, zahartować sosem i wlać do całości sosu. Zagotować, doprawić do smaku.

Usmażone pulpeciki włożyć do sosu, pogotować kilka minut. Domowe sosy

KOTLETY W SOSIE MUSZTARDOWYM

1 podwójna pierś z kurczaka
jajko
bułka tarta, mąka do panierki
tłuszcz do smażenia

sos musztardowy:
ok 5 łyżek masła
ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
woda (ok 1/2 szklanki)

przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie do smaku

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na kotleciki, rozbić tłuczkiem, posolić z obu stron. Opanierować w mące, rozbełconym jajku oraz bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu.

Sporządzić sos musztardowy: Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, wymieszać.

Usmażone kotleciki włożyć do sosu musztardowego lub wg upodobania kotleciki polać sosem na talerzu. Domowe sosy

JAJKO W SOSIE MUSZTARDOWYM

2 jajka ugotowane na twardo

sos musztardowy:
ok 5 łyżek masła
ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
woda (ok 1/2 szklanki)
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie do smaku

Sporządzić sos musztardowy: Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, wymieszać. Jajka przekroić wzdłuż na pół, polać sosem musztardowym. Domowe sosy

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM TZACYKI

Placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
tłuszcz do smażenia

Sos tzacyki:
200g jogurty naturalnego
3 łyżki majonezu
100g ogórka zielonego
2 ząbki czosnku
5 gałązek świeżego koperku
sól, pieprz do smaku

Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą maszynki. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić, a żółtko dodać do ziemniaków. Dodać również mąkę pszenną, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubite białko, delikatnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu.

 Sporządzić sos: Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, potarty na tarce o drobnych oczkach ogórek zielony oraz posiekany drobno koperek. Doprawić do smaku. Placuszki podawać ze sosem. Domowe sosy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak