Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe świniobicie

Chodź to już rzadko spotykane zajęcie , to my często właśnie przed świętami kupujemy całą żywą świnię i przyrządzamy ją według własnych potrzeb. najpierw przyjezdża Pan który zabija świnię , robi odpowiednie badania i przygotowuje ją tak aby była gotowa do podziału. Nastepnie dzielimy ja odpowiednio.

Nie każdy wie jak to zrobic ale kilka lat wprawy i swinka podzielona. Z kazdej świni można oddzielić nastepujące części.

  1. 1głowa- można z niej przyżądzić pasztety, salceson lub po prostu zostawić do ugotowania galarety wieprzowej
  2. 2 podgardle-mozna je przeznaczyc tak jak głowizne na pasztet, salceson lub do wyrobu domowych mielonek czy kiełbas.
  3. 3 karczek i schab-Ja osobiście z karczku robię mieso mielone, dodaje  do pasztetów ,wedlin.Schab dziele na porcje do kotletów, oraz zostawiam cale kawałki na schab pieczony, nadziewany lub po prostu go wędzimy.
  4. 4 łopatka-można ją przeznaczyć na mieso mielone, jak i na zrazy gulasze, do wyrobu wędliny,różnego rodzaju pulpety, klopsy.
  5. 5 mostek
  6. 6 żeberka-po prostu dziele je na odpowiednie porcję i przygotowuje z nich np rosoły lub po prostu pieczone czy duszone żeberka.
  7. 7 polędwica-doskonała do pieczenia , smczna jest nadziewana i duszona lub poprostu uwędzona w domowej wędzarce.
  8. 8 polędwiczka słodka- tą polędwiczkę zawsze wędzę jest słodka i pyszna , doskonała dla dzieci bo jest bardzo chuda 
  9. 9 boczek- pieczemy lub wędzimy  chodź wędzony jest o wiele lepszy. 
  10. 10 brzuszek
  11. 11 łopatka 
  12. 12 szynka - odpowiednio przyprawiona i upieczona lub uwędzona jest lepsza od najlepszej kupionej w sklepie szynki.
  13. 13 golonka- najlepsza przygotowana w piwie, kapuscie, my czesto też dodajemy gdy gotujemy galarete.
  14. 14 noga- można przygotowac zimne nóżki lub do galarety.

Oprucz wyżej wymienionych elementów w takiej swińce na pewno znajdziemy:
  • podroby- mozna wykorzystac do pasztetów jak i póniej do innych potraw 
  • Słonina - podzielona na kawalki i zamrozona doskonała na skwaruszki
  • błona -ktorą można przetopić na cudowny wspaniały ,pachnacy omowy smalec, który nada zapachu i aromatu nie jednej potrawie.
  • ogon, uszy,ryj-doskonale na galarete
  • oraz kiszki - które po wcześniejszym oczyszczeniu odpowiednim wymoczeniu będą doskonałe na przygotowanie wedlin. 
Na dzisiaj już tyle nastepnym razem opowiem jak zrobić smaczny smalec, pasztet, czy salceson, oraz pyszną domową świezynkę. Do nastepnego razu.
Kuchareczka2 11.02.2012 16:24
U mnie świniobicie jest 2 razy do roku ale ja bardzo tego nie lubię nie lubię świeżyzny podrobów ani wędlin własnej roboty ale są tacy co się tym zachwycaja
ewelinapac 04.12.2011 20:03
my chyba nie mamy drzewa z wiśni:(
Monika111 04.12.2011 19:20
I kiełbaska i szynka ze śwniobicia.....mhmm pychotka! :)
malcik111 04.12.2011 18:42
:) ŚWINIOBICIE ... Mój wujo jest \"masarzem\", czy jakby to odmienić... co Święta cała rodzina zapisuje się na wyroby Wujka, kiełbaska w słoiku, boczek wędzony... ale nic nie zastąpi wędzonych żeberek na wiśniowym drzewie, bo drzewo to podstawa wędzenie. Polecam, jeżeli macie możliwość spróbować. Dzięki Ewelka, przypomniałaś mi swoim wpisem, że już czas się zapisać u Wuja..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak