W tym wpisie przedstawię Wam jak przygotować domowe zapiekanki od podstaw, od upieczenia własnych bagietek i przygotowania pozostałych dodatków. Domowe zapiekanki są najlepsze, warto poświęcić czas i je przygotować.
Nie wyobrażam sobie jeść kupne zapiekanki, pamiętam jak były popularne w takich budkach, a spotkałam się w sklepie nawet z takimi gotowymi mrożonymi, które odgrzewa się w piekarniku, ależ to musi być niesmaczne. Najlepszym rozwiązaniem są domowe zapiekanki, przecież nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu można przygotować takie domowe. Upieczenie bagietek nie jest trudne, w tym czasie gdy się pieką przygotowujemy sos, pieczarki i ser żółty. Przyprawiamy tak żeby było pysznie i aromatycznie. Jak tylko zaczniecie je przygotowywać to zobaczycie, że nie będziecie się mogli doczekać kiedy będą gotowe. Smak i zapach cudowny. Zaskoczcie rodzinę takimi zapiekankami, mogą być na obiad lub kolację. Zapraszam do przepisu.
1. Zaczynamy od upieczenia własnych bagietek.
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej, mlekiem i wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól i olej, zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze ciepłego mleka lub wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, następnie formujemy na posypanej mąką stolnicy na podłużne bagietki. Uformowane bagietki układamy na blaszkach posmarowanych masłem i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumieniania.
2. Podczas gdy bagietki rosną i się pieką przygotowujemy sos.
Składniki:
1 puszka pomidorów pelati
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem według uznania ( przyprawa )
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie zrumienić. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu. Na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami.
3. Kolejno przygotowujemy pieczarki.
Składniki:
50 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa śródziemnomorska według uznania
Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. Na koniec pieczarki lekko rumienimy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą śródziemnomorską.
4. Przygotowujemy do zapiekania.
Składniki:
30 dag startego sera żółtego
Bagietki przekrawamy na pół, każdą smarujemy sosem pomidorowym, układamy pieczarki i posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.
5. A teraz zapiekanie.
Tak przygotowane zapiekanki układamy na blaszkach na których piekły się bagietki i zapiekamy kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się roztopi. Podajemy gorące.
6. Gotowe zapiekanki.
Smacznych inspiracji życzę.