Chleb możemy upiec na drożdżach, na zakwasie. Może być pszenny, żytni, razowy lub orkiszowy. Moim ostatnim wypiekiem był chleb z kaszy gryczanej niepalonej, bez dodatku mąki i drożdży. Jest bardzo zdrowy i smaczny. Do sklepowych wypieków niestety używane są różne środki spulchniające oraz substancje, które przedłużają okres ważności chleba, także naprawdę warto upiec domowy chleb, który jest pyyyszny i o wile bardziej zdrowszy. Zapraszam na kilka moich ulubionych przepisów na domowy chlebek.
Chleb z kaszy gryczanej
Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy 70 godzin, także warto zaplanować sobie zrobienie tego chleba wcześniej.
Składniki:
kasza gryczana niepalona 500 g,
pestki słonecznika pół szklanki,
płatki owsiane pół szklanki,
sezam pół szklanki,
czarnuszka 1,5 łyżeczki,
sól pół łyżki,
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną wsypujemy do miski, następnie zalewamy ją wodą, tak aby wszystkie ziarenka były przykryte. Kaszę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 48 h. po 12 h kaszę należy pomieszać i jeśli kasza wchłonie wodę to należy ją uzupełnić. Po upływie 48 godzin, kaszę miksujemy blenderem. Dodajemy ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotową masę z kaszy. Keksówkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12h. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 1h. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia.
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
Bardzo zdrowy chlebek, z dużą zawartością cennych witamin i minerałów. Mąka orkiszowa jest nieco droższa od pozostałych rodzajów, ale warto zainwestować w nasze zdrowie i raz na jakiś czas upiec domowy chlebek własnie z mąki orkiszowej. Jest bardzo sycący i zarazem smaczny :-) Do chleba dodałam pestki dyni, które również maja wiele prozdrowotnych właściwości. Zapraszam do wypieku
Chleb żytni ze słonecznikiem
Składniki:
mąka żytnia 1 kg,
słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki do posypania chleba,
drożdże suche 2 łyżeczki,
sol 1 łyżka,
woda ciepła 750 ml,
olej 4 łyżki,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misce. Następnie wyrabiamy dokładnie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę,( ja robiłam w keksówce), nasmarować 2 łyżkami oleju. Wyrośnięte ciasto, ponowie wyrabiamy, przekładamy do blaszki i smarujemy wierzch dwoma łyżkami oleju i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Następnie wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczony chleb obkrawamy nożem i delikatnie wyciągamy z blaszki. Odstawiamy do ostygnięcia. Chleb żytni, który zrobiony jest z 100% mąki żytniej, może być nieco kleisty, jeżeli chcemy temu uniknąć to należy pomieszać mąkę żytnią z mąką pszenną. Smacznego!