Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy chleb

Chleby domowej roboty są najlepsze! Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.

Chleb możemy upiec na drożdżach, na zakwasie. Może być pszenny, żytni, razowy lub orkiszowy. Moim ostatnim wypiekiem był chleb z kaszy gryczanej niepalonej, bez dodatku mąki i drożdży. Jest bardzo zdrowy i smaczny. Do sklepowych wypieków niestety używane są różne środki spulchniające oraz substancje, które przedłużają okres ważności chleba, także naprawdę warto upiec domowy chleb, który jest pyyyszny i o wile bardziej zdrowszy. Zapraszam na kilka moich ulubionych przepisów na domowy chlebek.

 

Chleb z kaszy gryczanej

 

Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy 70 godzin, także warto zaplanować sobie zrobienie tego chleba wcześniej.

Domowy chleb


Składniki:
kasza gryczana niepalona 500 g,
pestki słonecznika pół szklanki,
płatki owsiane pół szklanki,
sezam pół szklanki,
czarnuszka 1,5 łyżeczki,
sól pół łyżki,

Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną wsypujemy do miski, następnie zalewamy ją wodą, tak aby wszystkie ziarenka były przykryte. Kaszę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 48 h. po 12 h kaszę należy pomieszać i jeśli kasza wchłonie wodę to należy ją uzupełnić. Po upływie 48 godzin, kaszę miksujemy blenderem. Dodajemy ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotową masę z kaszy. Keksówkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12h. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 1h. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia. 

 

Chleb orkiszowy z pestkami dyni

 

Bardzo zdrowy chlebek, z dużą zawartością cennych witamin i minerałów.  Mąka orkiszowa jest nieco droższa od pozostałych rodzajów, ale warto zainwestować w nasze zdrowie i raz na jakiś czas upiec domowy chlebek własnie z mąki orkiszowej. Jest bardzo sycący i zarazem smaczny :-) Do chleba dodałam pestki dyni, które również maja wiele prozdrowotnych właściwości. Zapraszam do wypieku

Domowy chleb
 
Składniki (na małą keksówkę) :
mąka orkiszowa pełnoziarnista 4 szklanki,
woda ciepła 1,5 szklanki,
drożdże suche 1.5 łyżeczki,
pestki dyni 100 g,
sol pół łyżki,
olej do posmarowania blaszki,
 
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksowki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 170 stopni. Upieczony chlebek obkrawamy nożem i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce.
 

Chleb żytni ze słonecznikiem

 
Znakomity chlebek żytni ze słonecznikiem. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowy to jest również bardzo pożywny. Zaspokoi nasz głód na długi czas :-) To nie koniec jego plusów, smak żytniego chleba jest rewelacyjny...
 

Domowy chleb



Składniki:
mąka żytnia 1 kg,
słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki do posypania chleba,
drożdże suche 2 łyżeczki,
sol 1 łyżka,
woda ciepła 750 ml,
olej 4 łyżki,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misce. Następnie wyrabiamy dokładnie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę,( ja robiłam w keksówce), nasmarować 2 łyżkami oleju. Wyrośnięte ciasto, ponowie wyrabiamy, przekładamy do blaszki i smarujemy wierzch dwoma łyżkami oleju i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Następnie wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczony chleb obkrawamy nożem i delikatnie wyciągamy z blaszki. Odstawiamy do ostygnięcia. Chleb żytni, który zrobiony jest z 100% mąki żytniej, może być nieco kleisty, jeżeli chcemy temu uniknąć to należy pomieszać mąkę żytnią z mąką pszenną. Smacznego!

 

anka1988 16.05.2017 19:46
uwielbiam domowe pieczywo, najlepsze graham :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak