Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy chleb jest najlepszy.

Uważam, że domowy chleb jest najlepszy.

Uważam, że domowy chleb jest najlepszy.

Jak tylko mam możliwość to sama piekę chleby. Uważam, że taki domowy jest najlepszy i wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Zapewniam, że jak tylko raz go upieczenie i spróbujecie to cięgle będziecie piec. Ja uwielbiam smak i zapach domowego chleba. Pysznie smakuje posmarowany masłem, jak dla mnie to już nie potrzeba do niego innych dodatków. Domowy chleb nie ma sobie równych. Jest idealny na śniadanie i kolację. Chleb możemy upiec z różnymi dodatkami np. z płatkami owsianymi, serem żółtym, otrębami, czarnuszką czy nawet papryką. Co kto lubi. Zapraszam serdecznie do pieczenia chleba. Możecie skorzystać z moich propozycji.


Moje sprawdzone propozycje na pyszne domowe chlebki.

Domowy chlebek z płatkami owsianymi.

Ten chlebek wyszedł bardzo pyszny z idealnie chrupiącą skórką. Najlepiej smakuje posmarowany masełkiem. Polecam na śniadanie lub kolację. Zapraszam.

Domowy chleb jest najlepszy.

Składniki:

5 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

1 jajko

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka płatków owsianych

2 szklanki mąki pszennej


Dodatkowo:

olej do posmarowania foremki i chleba

płatki owsiane do posypania foremki i chleba

mąka pszenna do podsypania stolnicy


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Następnie do drożdży dodajemy sól i jajko, dokładnie mieszamy widelcem, dodajemy płatki owsiane i mąkę, stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.

3. Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami.

4. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej foremki. Z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy płatkami. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu, żeby chleb podrósł.

5. Po tym czasie chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

6. Smacznego.

 

Chleb z czarnuszką i pestkami słonecznika.

Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie. Zapraszam.

Domowy chleb jest najlepszy.

 

 

Składniki:

Ciasto:

5 dag świeżych drożdży

2 płaskie łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

2 i pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki otrębów pszennych

2 łyżki oleju

3 łyżki pestek słonecznika

1 płaska łyżka czarnuszki

1 szklanka ciepłej wody


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżeczka oleju

1 łyżka otrębów pszennych


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłej wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól,olej, czarnuszkę, pestki słonecznika, otręby, mąkę pszenną i stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto.

2. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce.

4. Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.

6. Smacznego.

 

Paprykowy chlebek.

Zapraszam na pyszny lekko pikantny chlebek, który piekłam pierwszy raz. Idealny posmarowany masełkiem, na śniadanie lub kolację. Zapraszam.

Domowy chleb jest najlepszy.


Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )

5 dag świeżych drożdży

około 300 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

półtorej łyżeczki soli

2 łyżki oleju

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 mała ostra papryczka


Dodatkowo:

olej do posmarowania formy

otręby pszenne do posypania formy

mąka pszenna do podsypania stolnicy


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Papryczkę przekrawamy i usuwamy pestki, następnie bardzo drobno kroimy.

3. Do mąki dodajemy sól, olej, drożdże, pokrojoną papryczkę, paprykę w proszki u stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto, wyrabiając około 5 minut.

4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

5. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek, przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

6. Po tym czasie pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony chlebek studzimy.

7. Smacznego.

 

Chlebek serowy.

Mięciutki i lekko wilgotny chlebek za sprawą sera,pachnący za sprawą ziół. Uwielbiam takie chlebki. Zapraszam.

Domowy chleb jest najlepszy.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )

około półtorej szklanki ciepłego mleka

5 dag drożdży

półtorej łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

3 łyżki oleju

10 dag sera żółtego

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki suszonej bazylii

pół łyżeczki suszonego oregano


Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

olej do posmarowania formy

otręby pszenne do posypania formy


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Do mąki dodajemy olej, sól, zioła, ser, drożdże i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do blaszki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.

5. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

6. Chlebek pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni.

7. Upieczony chlebek studzimy.

8. Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak