Uważam, że domowy chleb jest najlepszy.
Jak tylko mam możliwość to sama piekę chleby. Uważam, że taki domowy jest najlepszy i wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Zapewniam, że jak tylko raz go upieczenie i spróbujecie to cięgle będziecie piec. Ja uwielbiam smak i zapach domowego chleba. Pysznie smakuje posmarowany masłem, jak dla mnie to już nie potrzeba do niego innych dodatków. Domowy chleb nie ma sobie równych. Jest idealny na śniadanie i kolację. Chleb możemy upiec z różnymi dodatkami np. z płatkami owsianymi, serem żółtym, otrębami, czarnuszką czy nawet papryką. Co kto lubi. Zapraszam serdecznie do pieczenia chleba. Możecie skorzystać z moich propozycji.
Moje sprawdzone propozycje na pyszne domowe chlebki.
Domowy chlebek z płatkami owsianymi.
Ten chlebek wyszedł bardzo pyszny z idealnie chrupiącą skórką. Najlepiej smakuje posmarowany masełkiem. Polecam na śniadanie lub kolację. Zapraszam.
Składniki:
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki i chleba
płatki owsiane do posypania foremki i chleba
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie do drożdży dodajemy sól i jajko, dokładnie mieszamy widelcem, dodajemy płatki owsiane i mąkę, stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami.
4. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej foremki. Z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy płatkami. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu, żeby chleb podrósł.
5. Po tym czasie chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
6. Smacznego.
Chleb z czarnuszką i pestkami słonecznika.
Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki otrębów pszennych
2 łyżki oleju
3 łyżki pestek słonecznika
1 płaska łyżka czarnuszki
1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka oleju
1 łyżka otrębów pszennych
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłej wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól,olej, czarnuszkę, pestki słonecznika, otręby, mąkę pszenną i stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto.
2. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
6. Smacznego.
Paprykowy chlebek.
Zapraszam na pyszny lekko pikantny chlebek, który piekłam pierwszy raz. Idealny posmarowany masełkiem, na śniadanie lub kolację. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )
5 dag świeżych drożdży
około 300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
2 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 mała ostra papryczka
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Papryczkę przekrawamy i usuwamy pestki, następnie bardzo drobno kroimy.
3. Do mąki dodajemy sól, olej, drożdże, pokrojoną papryczkę, paprykę w proszki u stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto, wyrabiając około 5 minut.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek, przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
6. Po tym czasie pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony chlebek studzimy.
7. Smacznego.
Chlebek serowy.
Mięciutki i lekko wilgotny chlebek za sprawą sera,pachnący za sprawą ziół. Uwielbiam takie chlebki. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )
około półtorej szklanki ciepłego mleka
5 dag drożdży
półtorej łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
10 dag sera żółtego
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Do mąki dodajemy olej, sól, zioła, ser, drożdże i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do blaszki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
5. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
6. Chlebek pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni.
7. Upieczony chlebek studzimy.
8. Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji