Domowy jabłecznik
Składnik na ciasto :
• mąka pszenna 3 szklanki
• margaryna 1
• żółtka 4
• proszek do pieczenia 1/2 małej łyżeczki
• cukier puder 1/2 szklanki
• jabłka 1 kg
Pianka :
• białka 4
• cukier puder 1/2 szklanki
• kakao 1 duża łyżka
Wykonanie :
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto kruche. Ciasto dzielimy na 2 połówki.
Formę do pieczenia posmarować i wyłożyć ciasto na dno foremki. Na ciasto dajemy obrane i pokrojone jabłka w mniejsze ćwiartki.
Wykonanie pianki :
Białka ubijamy z cukrem pudrem i kakao. Gotową pianę wylać na jabłka. Na piankę dajemy drugą część startego ciasta . Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika naokoło 30 - 35 minut w temperaturze 160 stopni.