Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju smarowideł na kanapki. Chyba najbardziej lubianymi, zwłaszcza przez dzieci są kremy czekoladowe. Niby ładnie zapakowane,w smaku też niczego sobie,a co ze składem? Różnie,to bywa. Takie kremy w składzie mają mnóstwo cukru,słodzików,polepszaczy,konserwantów. No dobra ,są przecież jeszcze działy ze zdrową żywnością,ale czasem ceny powalają na kolana. Tylko po co przepłacać, kiedy taki pyszny krem możemy sami zrobić w domu.
Krem czekoladowy
ok. 230 g orzechów laskowych
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka cukru pudru
1 szczypta soli morskiej
1/3 szklanki kakao
Orzechy (obrane z łupinek) przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. i praż przez ok. 10 minut, lub do momentu aż skórka na orzechach zacznie pękać.