Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy krem czekoladowy

Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju smarowideł na kanapki. Chyba najbardziej lubianymi, zwłaszcza przez dzieci są kremy czekoladowe. Niby ładnie zapakowane,w smaku też niczego sobie,a co ze składem? Różnie,to bywa. Takie kremy w składzie mają mnóstwo cukru,słodzików,polepszaczy,konserwantów. No dobra ,są przecież jeszcze działy ze zdrową żywnością,ale czasem ceny powalają na kolana. Tylko po co przepłacać, kiedy taki pyszny krem możemy sami zrobić w domu

Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju smarowideł na kanapki. Chyba najbardziej lubianymi, zwłaszcza przez dzieci są kremy czekoladowe. Niby ładnie zapakowane,w smaku też niczego sobie,a co ze składem? Różnie,to bywa. Takie kremy w składzie mają mnóstwo cukru,słodzików,polepszaczy,konserwantów. No dobra ,są przecież jeszcze działy ze zdrową żywnością,ale czasem ceny powalają na kolana. Tylko po co przepłacać, kiedy taki pyszny krem możemy sami zrobić w domu.

 

Krem czekoladowy 

ok. 230 g orzechów laskowych

2 łyżki oleju kokosowego

1 szklanka cukru pudru

1 szczypta soli morskiej

1/3 szklanki kakao

Orzechy (obrane z łupinek) przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. i praż przez ok. 10 minut, lub do momentu aż skórka na orzechach zacznie pękać.

Orzechy ostudź. Następnie obierz ze skórki. Najlepiej orzechy wyłożyć na ściereczkę kuchenną i pocierać ,aż skórką odejdzie. 
Tak przygotowane orzechy przełóż do miski rozdrabniacza/blendera i dokładnie zmiel. Do orzechów dodaj pozostałe składniki i połącz. 
Gotowy krem przełóż do słoiczka.
 
Domowy krem czekoladowy
bietka 07.06.2017 17:37
smaczny i zdrowy kremik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak