Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy krem krówkowy-jak zrobić.

Jest to krem do wyjadania wprost ze słoiczka lub do przełożenia wafli tortowych. Lubicie? Znacie taki krem? Dwa składniki, trochę czasu i gotowe...no i trochę cierpliwości. Taki krem jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Zapraszam :)

Jest to krem do wyjadania wprost ze słoiczka lub do przełożenia wafli tortowych. Lubicie? Znacie taki krem? Dwa składniki, trochę czasu i gotowe...no i trochę cierpliwości. Taki krem jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Zapraszam :)

Nie wiem czy znacie domowy krem krówkowy, jest to dość długo gotowane mleko z cukrem. Ja ten krem znam z dzieciństwa, a teraz od czasu do czasu przygotowuję go dla mojej rodziny. Wykonanie kremu jest bardzo proste, ale bardzo czasochłonne, bo potrzeba około 2 godzin, żeby go przygotować, i trochę cierpliwości, ponieważ trzeba pilnować, żeby mleko nie wykipiało i gęstniejący krem nie przypalił się. Oznacza to dość długie stanie przy kuchence, pilnowanie i mieszanie. Dodam, że warto przygotować taki krem. Można go wyjadać wprost ze słoiczka lub przełożyć nim wafle tortowe, które kroimy w paski i mamy pyszne wafelki. Można też zdecydować o gęstości kremu, im dłużej gotujemy to będzie bardziej gęsty i skarmelizowany. Ja lubię taki pośrodku nie za rzadki i nie za gęsty, i zawsze staram się uchwycić ten moment gdy jest dobry.

Jak nie znacie i nie jedliście takiego kremu to bardzo polecam. Przygotujcie i spróbujcie a, będziecie zachwyceni. Poniżej przedstawiam jak go wykonać.


Przepis na krem krówkowy.


Składniki:

2 szklanki cukru

1 litr mleka


Wykonanie:


1. Cukier i mleko przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy uważając, żeby nie wykipiało, gotujemy na średnim ogniu, aż masa będzie gęstnieć, wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do całkowitego zgęstnienia.


2. Gotowa masa będzie gęsta i lekko brązowa.


Rady:

Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła, to jest tylko moment.

Masa gotuje się około 2 godziny.

Należy użyć wysokiego garnka.

Gęstniejący krem należy często mieszać, a pod koniec to już cały czas.

Domowy krem krówkowy-jak zrobić.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak