Jest to krem do wyjadania wprost ze słoiczka lub do przełożenia wafli tortowych. Lubicie? Znacie taki krem? Dwa składniki, trochę czasu i gotowe...no i trochę cierpliwości. Taki krem jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Zapraszam :)
Nie wiem czy znacie domowy krem krówkowy, jest to dość długo gotowane mleko z cukrem. Ja ten krem znam z dzieciństwa, a teraz od czasu do czasu przygotowuję go dla mojej rodziny. Wykonanie kremu jest bardzo proste, ale bardzo czasochłonne, bo potrzeba około 2 godzin, żeby go przygotować, i trochę cierpliwości, ponieważ trzeba pilnować, żeby mleko nie wykipiało i gęstniejący krem nie przypalił się. Oznacza to dość długie stanie przy kuchence, pilnowanie i mieszanie. Dodam, że warto przygotować taki krem. Można go wyjadać wprost ze słoiczka lub przełożyć nim wafle tortowe, które kroimy w paski i mamy pyszne wafelki. Można też zdecydować o gęstości kremu, im dłużej gotujemy to będzie bardziej gęsty i skarmelizowany. Ja lubię taki pośrodku nie za rzadki i nie za gęsty, i zawsze staram się uchwycić ten moment gdy jest dobry.
Jak nie znacie i nie jedliście takiego kremu to bardzo polecam. Przygotujcie i spróbujcie a, będziecie zachwyceni. Poniżej przedstawiam jak go wykonać.
Przepis na krem krówkowy.
Składniki:
2 szklanki cukru
1 litr mleka
Wykonanie:
1. Cukier i mleko przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy uważając, żeby nie wykipiało, gotujemy na średnim ogniu, aż masa będzie gęstnieć, wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do całkowitego zgęstnienia.
2. Gotowa masa będzie gęsta i lekko brązowa.
Rady:
Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła, to jest tylko moment.
Masa gotuje się około 2 godziny.
Należy użyć wysokiego garnka.
Gęstniejący krem należy często mieszać, a pod koniec to już cały czas.
Smacznych inspiracji życzę.