Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy lukier - jak zrobić.

W tym wpisie przedstawię Wam jak przygotować idealny lukier, który szybko zastyga na pierniczkach, nie spływa z nich i nie pęka. Wystarczą dwa składniki i kilka minut roboty. Lukier można zabarwić dowolnym kolorem barwnika spożywczego. Zapraszam.

W tym wpisie przedstawię Wam jak przygotować idealny lukier, który szybko zastyga na pierniczkach, nie spływa z nich i nie pęka. Wystarczą dwa składniki i kilka minut roboty. Lukier można zabarwić dowolnym kolorem barwnika spożywczego. Zapraszam do wpisu.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie pierniczki muszą obowiązkowo być polukrowane, wtedy pięknie prezentują się na stole. Często używam różnych kolorów barwników spożywczych, ale biały lukier też ma swój urok. A wykonanie lukru jest dziecinnie proste. Koniecznie zróbcie i udekorujcie swoje świąteczne pierniczki. A jeżeli macie w domu dzieci to je zaproście do pomocy, zapewniam,że będą zachwycone.


Wykonanie lukru:


Składniki:

1 białko

około 1 szklanka cukru pudru

ewentualnie barwnik spożywczy


1. Zimne białko ( wcześniej sparzone w skorupce ) przekładamy do miski i wsypujemy część cukru pudru.

Domowy lukier - jak zrobić.


2. Następnie ucieramy mikserem przez kilka minut dodając stopniowo pozostały cukier puder, ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Należy uchwycić ten moment gdy nie będzie zbyt rzadki i zbyt gęsty.

Domowy lukier - jak zrobić.


3. Do gotowego lukru możemy dać barwnik spożywczy według uznania.

Domowy lukier - jak zrobić.

 

4. Taki lukier przekładamy do woreczka cukierniczego.

Domowy lukier - jak zrobić.

 

5. Dekorujemy pierniczki.

Domowy lukier - jak zrobić.


Rady:

Pamiętajmy o dokładnym sparzeniu białka. Wiele osób boi się właśnie surowego białka, ja ten lukier używam od lat i nic nam się nigdy nie stało.

Ilość cukru pudru zależy od tego jak duże mamy białko, czasami zużyjemy więcej niż szklankę cukru pudru, a czasami mniej, dlatego cukier należy dodawać stopniowo.


Smacznych inspiracji życzę i przyjemnego dekorowania pierniczków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak