W tym wpisie przedstawię Wam jak przygotować idealny lukier, który szybko zastyga na pierniczkach, nie spływa z nich i nie pęka. Wystarczą dwa składniki i kilka minut roboty. Lukier można zabarwić dowolnym kolorem barwnika spożywczego. Zapraszam do wpisu.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie pierniczki muszą obowiązkowo być polukrowane, wtedy pięknie prezentują się na stole. Często używam różnych kolorów barwników spożywczych, ale biały lukier też ma swój urok. A wykonanie lukru jest dziecinnie proste. Koniecznie zróbcie i udekorujcie swoje świąteczne pierniczki. A jeżeli macie w domu dzieci to je zaproście do pomocy, zapewniam,że będą zachwycone.
Wykonanie lukru:
Składniki:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
ewentualnie barwnik spożywczy
1. Zimne białko ( wcześniej sparzone w skorupce ) przekładamy do miski i wsypujemy część cukru pudru.
2. Następnie ucieramy mikserem przez kilka minut dodając stopniowo pozostały cukier puder, ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Należy uchwycić ten moment gdy nie będzie zbyt rzadki i zbyt gęsty.
3. Do gotowego lukru możemy dać barwnik spożywczy według uznania.
4. Taki lukier przekładamy do woreczka cukierniczego.
5. Dekorujemy pierniczki.
Rady:
Pamiętajmy o dokładnym sparzeniu białka. Wiele osób boi się właśnie surowego białka, ja ten lukier używam od lat i nic nam się nigdy nie stało.
Ilość cukru pudru zależy od tego jak duże mamy białko, czasami zużyjemy więcej niż szklankę cukru pudru, a czasami mniej, dlatego cukier należy dodawać stopniowo.
Smacznych inspiracji życzę i przyjemnego dekorowania pierniczków.