Domowy rosół jest dobry na wszystko: na chorobę, na rozgrzanie, na smutki, przypomina nam dzieciństwo bo jest taki maminy, w sensie, że gotowała nam go mama. Ja również gotuję go swojej rodzinie. Staram się, żeby był jak najbardziej domowy i naturalny. A jak jest u Was? Lubicie rosół? Zapraszam do wpisu.
Jeżeli rosół to tylko taki na wiejskiej kurze i z domowym własnoręcznie robionym makaronem. Trwa to trochę więcej czasu, ale gdy rosół się gotuje to można wykonać domowy makaron, który jest może i trochę pracochłonny, ale jest bardzo łatwy do wykonania. Jeśli kupujecie w sklepie makaron to polecam taki domowy, jak raz zrobicie to już więcej nie sięgniecie po kupny, tak było u mnie, zawsze wydawało mi się to trudne i wygodniej było kupić gotowy. Wiadomo, że najlepiej jest użyć domowych, wiejskich jajek, ale z kupnymi też się uda, i nie potrzeba maszynki do makaronu, wystarczy cieniutko rozwałkować ciasto i pokroić w cienkie paseczki. Sam rosół najlepszy jest na wiejskiej kurze i taki drobiowy lubi moja rodzina i taki właśnie gotuję i niekoniecznie tradycyjnie w niedzielę, gotuję wtedy gdy mamy na niego smak, lub gdy jesteśmy chorzy, naprawdę w chorobie działa zbawiennie. Rosół też doskonale sprawdza się w jesienne chłodne dni, gdy wracamy zziębnięci, idealnie nas rozgrzeje. A jeszcze gdy ktoś czeka na nas z takim obiadem, to sama przyjemność.
A jak jest u Was z tym rosołem? Macie swój ulubiony przepis, robicie makaron czy kupujecie gotowy?
Ja mam swój ulubiony przepis na rosół i sprawdzony na makaron, poniżej się z Wami nim podzielę Zapraszam.
Przepis na pyszny rosół i makaron:
Na rosół:
Składniki
pół wiejskie kury
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
pół cebuli
kawałek zielonej części pora
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki (dowolna ilość )
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy i płuczemy. Marchewki i pietruszki kroimy w słupki. Cebulę opalamy nad palnikiem, por zostawiamy z całości.
2. Mięso dokładnie oczyszczamy, dzielimy na mniejsze części, płuczemy i osuszamy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
3. Na talerze nakładamy porcje makaronu i nalewamy rosół. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące. Smacznego.
Na makaron:
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól i woda do gotowania
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny. Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
2. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
Smacznych inspiracji życzę.