Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy rosół-najlepszy.

Domowy rosół jest dobry na wszystko: na chorobę, na rozgrzanie, na smutki, przypomina nam dzieciństwo bo jest taki maminy, w sensie, że gotowała nam go mama. Ja również gotuję go swojej rodzinie. Zapraszam do wpisu.

Domowy rosół jest dobry na wszystko: na chorobę, na rozgrzanie, na smutki, przypomina nam dzieciństwo bo jest taki maminy, w sensie, że gotowała nam go mama. Ja również gotuję go swojej rodzinie. Staram się, żeby był jak najbardziej domowy i naturalny. A jak jest u Was? Lubicie rosół? Zapraszam do wpisu.

Jeżeli rosół to tylko taki na wiejskiej kurze i z domowym własnoręcznie robionym makaronem. Trwa to trochę więcej czasu, ale gdy rosół się gotuje to można wykonać domowy makaron, który jest może i trochę pracochłonny, ale jest bardzo łatwy do wykonania. Jeśli kupujecie w sklepie makaron to polecam taki domowy, jak raz zrobicie to już więcej nie sięgniecie po kupny, tak było u mnie, zawsze wydawało mi się to trudne i wygodniej było kupić gotowy. Wiadomo, że najlepiej jest użyć domowych, wiejskich jajek, ale z kupnymi też się uda, i nie potrzeba maszynki do makaronu, wystarczy cieniutko rozwałkować ciasto i pokroić w cienkie paseczki. Sam rosół najlepszy jest na wiejskiej kurze i taki drobiowy lubi moja rodzina i taki właśnie gotuję i niekoniecznie tradycyjnie w niedzielę, gotuję wtedy gdy mamy na niego smak, lub gdy jesteśmy chorzy, naprawdę w chorobie działa zbawiennie. Rosół też doskonale sprawdza się w jesienne chłodne dni, gdy wracamy zziębnięci, idealnie nas rozgrzeje. A jeszcze gdy ktoś czeka na nas z takim obiadem, to sama przyjemność.

A jak jest u Was z tym rosołem? Macie swój ulubiony przepis, robicie makaron czy kupujecie gotowy?

Ja mam swój ulubiony przepis na rosół i sprawdzony na makaron, poniżej się z Wami nim podzielę Zapraszam.

 

Przepis na pyszny rosół i makaron:


Na rosół:

Składniki

pół wiejskie kury

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

pół cebuli

kawałek zielonej części pora

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki (dowolna ilość )


Wykonanie:


1. Warzywa obieramy i płuczemy. Marchewki i pietruszki kroimy w słupki. Cebulę opalamy nad palnikiem, por zostawiamy z całości.


2. Mięso dokładnie oczyszczamy, dzielimy na mniejsze części, płuczemy i osuszamy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.


3. Na talerze nakładamy porcje makaronu i nalewamy rosół. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące. Smacznego.

Domowy rosół-najlepszy.

Na makaron:

Składniki

2 szklanki mąki pszennej

3 duże jajka

szczypta soli

mąka pszenna do posypania stolnicy

sól i woda do gotowania


Wykonanie:


1. Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny. Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.

2. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.

Domowy rosół-najlepszy.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak