Domowy karmel to idealny dodatek do deserów i ciast. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce aż do dwóch tygodni. Sos karmelowy zrobiłam z cukru, wody, masła oraz śmietanki. Podczas karmelizacji cukru należy być bardzo ostrożnym, ponieważ gdy temperatura karmelu będzie za wysoka to smak będzie gorzki i niesmaczny. Najłatwiej podczas przygotowania karmelu używać termometru cukierniczego. Należy również pamiętać o tym, że karmelu początkowo nie wolno mieszać ani dotykać, dopiero gdy kolor cukru zrobi się bursztynowy i garnek ściągniemy z palnika. Sos karmelowy najczęściej używam do wykończenia ciast, do lodów, gofrów lub jako masę do wafla.
Składniki:
cukier 1 szklanka,
woda 1/4 szklanka,
masło 5 dag,
śmietanka 30% lub 36% 100 ml,
Sposób przygotowania:
Palnik ustawiamy na największą moc. Do garnka wsypujemy cukier, nalewamy wodę i stawiamy na palnik ( nie mieszamy, ani nie dotykamy!). W garnku umieszczamy termometr cukierniczy, gdy temperatura wyniesie 170 stopni to ściągamy garnek z palnika, jeśli przekroczymy tą temperaturę to karmel będzie miał gorzki smak. Kolor karmelu powinien mieć bursztynowy kolor.
Do karmelu dodajemy masło oraz śmietankę. Mieszamy i stawiamy na palnik, ale tym razem ustawiamy małą moc palnika. Gotujemy 1-2 min. Gotowy karmel odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy według uznania.