Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to świetny dodatek do wykończenia ciast i deserów. Wystarczy kilka składników i możemy go zrobić w kilka minut.

Domowy karmel to idealny dodatek do deserów i ciast. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce aż do dwóch tygodni. Sos karmelowy zrobiłam z cukru, wody, masła oraz śmietanki. Podczas karmelizacji cukru należy być bardzo ostrożnym, ponieważ gdy temperatura karmelu będzie za wysoka to smak będzie gorzki i niesmaczny. Najłatwiej podczas przygotowania karmelu używać termometru cukierniczego. Należy również pamiętać o tym, że karmelu początkowo nie wolno mieszać ani dotykać, dopiero gdy kolor cukru zrobi się bursztynowy i garnek ściągniemy z palnika. Sos karmelowy najczęściej używam do wykończenia ciast, do lodów, gofrów lub jako masę do wafla. 

 

Składniki:

cukier 1 szklanka,

woda 1/4 szklanka,

masło 5 dag,

śmietanka 30% lub 36% 100 ml,


Sposób przygotowania:

Palnik ustawiamy na największą moc. Do garnka wsypujemy cukier, nalewamy wodę i stawiamy na palnik ( nie mieszamy, ani nie dotykamy!). W garnku umieszczamy termometr cukierniczy, gdy temperatura wyniesie 170 stopni to ściągamy garnek z palnika, jeśli przekroczymy tą temperaturę to karmel będzie miał gorzki smak. Kolor karmelu powinien mieć bursztynowy kolor. 

Do karmelu dodajemy masło oraz śmietankę. Mieszamy i stawiamy na palnik, ale tym razem ustawiamy małą moc palnika. Gotujemy 1-2 min. Gotowy karmel odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy według uznania. 

 

Domowy sos karmelowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak