Hummus to potrawa pochodząca z Libanu. Do niedawna popularna była tylko na Bliskim Wschodzie, dziś z powodzeniem podbija podniebienia Europejczyków. Aromatyczna pasta z cieciorki i intensywnych w smaku dodatków to pyszne smarowidło do różnego rodzaju pieczywa.
Składniki:
½ kg ugotowanej cieciorki
6 łyżek pasty sezamowej tahini
Sok z ½ cytryny
3 posiekane ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek (do hummusu + ok. 2 łyżki do marchewki i do podania)
1 słoik Suszonych pomidorów Smak
4 filety anchois
½ szklanki orzeszków pinii
1 duża obrana marchewka
Do smaku: Sól morska, pieprz czarny, Chili pieprz cayenne, Kmin rzymski mielony Prymat
Do dekoracji:
1 posiekany pęczek kolendry
Przepis na domowy hummus znajdziecie TUTAJ.